Nicolae Tonitza (13 aprilie 1886, Bârlad – 26 februarie 1940, Bucureşti), pictor român

mama si copil

Nicolae Tonitza-Mama si copil

tonitza19233

Nicolae Tonitza

Nicolae Tonitza (13 aprilie 1886, Bârlad – 26 februarie 1940, Bucureşti) a fost un pictor şi grafician român, interpret al „tristeţelor luxuriant colorate” şi al unor sincere simţăminte de revoltă mocnită şi îndelung resemnată.

La fel ca şi în cazul altor artişti, viaţa lui Tonitza se împleteşte cu creaţia sa. S-a născut la 13 aprilie 1886 la Bârlad, primul dintre cinci copii ai Anastasiei şi ai lui Neculai Toniţă. În 1902 părăseşte Bârladul pentru a se înscrie la Şcoala naţională de Belle-Arte din Iaşi, avându-i printre profesori pe Gheorghe Popovici şi Emanoil Bardasare (dar nu va putea să îşi ia diploma de absolvire deoarece participă în ultimul an la o grevă a studenţilor).

În 1903 cunoaşte Italia, în cadrul unei excursii a studenţilor de la Arheologie din Bucureşti, condusă de profesorul Grigore Tocilescu. Vacanţa următoare rămâne în ţară, unde, împreună cu alţi colegi, zugrăveşte biserica din sat.Pridvorul bisericii a fost pictat in 1835 de pictori amatori.
Manastirea Durau.Pronaosul, naosul si altarul au ramas nepictate pana in 1935, cand, prin stradania doctorului Paul Gotcu si cu sprijinul credinciosilor, interiorul va fi impodobit cu pictura in ceara, executata de studenti si absolventi ai Academiei de Arte Frumoase din Iasi – printre ei si Corneliu Baba – calauziti de dascalul lor, Nicolae Tonitza.

Sub indrumarea maestrului, pictorii umanizeaza foarte mult personajele, conferindu-le si cate ceva din specificul popular romanesc. In dreapta este ilustrata Nasterea Mantuitorului, in care se observa la Pruncul Iisus ochii de copil specifici picturii lui Tonitza.

http://www.dailymotion.com/video/xxs0a3_nicolae-tonitza-pictor-roman_creation

Nicolae Tonitza(13 aprilie 1886 – 26 februarie 1940) , pictor român

Tot in 13 aprilie s-au nascut:

Sir Thomas Lawrence(13 aprilie 1769 – 7 ianuarie 1830), pictor englez, a pictat mai mult portrete.

James Ensor (13 aprilie 1860 – 19 noiembrie 1949), pictor si grafician belgian.

Posted on aprilie 13, 2009, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , . Bookmark the permalink. 19 comentarii.

  1. Hii baieti ce ar trb sa fak ca sa ma transfer in acest liceu Nicolae Tonitza de la anu eu s a 9a aacum..Ce ar trb sa fac „?Astept raspunsu..Multumesc.

  2. Buna ziua, lansam invitatia de a face parte din grupul nostru de artisti pe care dorim sa ii promovam.
    Pentru inceput va asteptam sa adaugati cateva din lucrarile Dvs pe siteul colectivului nostru http://www.tablouri-de-lux.ro.
    In viitorul foarte apropiat intentionam sa promovam lucrarile si pictorii de pe acest site la nivel international.
    Multumim frumos si va felicitam pentru talentul cu care sunteti inzestrat.
    http://www.tablouri-de-lux.ro Sustine Arta in toate felurile Ei !

  3. Multumesc pentru vizita si comentariu.Cred ca un pictor intelege mai bine decat noi valoarea unui artist.
    O zi minunata!

  4. pictor petre serban

    tooonita ramine un mare artist al nostru in tot ce a facut ca profesor si pictor cu el ne mindrim in lume..tonitza si picturile sale ne urmaresc mereu..

  5. Pescarusule bland,asta e viata…nu stim niciodata cand se sfarseste.Poti sa fi rege,arist sau cersetor,bun sau rau,frumos sau urat…cand soseste momentul,n-avem ce face.
    Despre Manastirea Durau si Tonitza am citit doar acum;n-am vizitat-o,n-am fost niciodata in acea zona si nici in multe alte locuri din tara.Sunt bucuroasa ca internetul imi ofera posibilitatea sa ajung unde nici cu gandul nu visez si descopar noi si noi minunatii.
    Tabloul cu mama si copilul mi s-a parut cel mai potrivit …multi pictori au astfel de teme,de fapt,o mama cu un copil poate fi chiar Maria cu Pruncul.
    Ca de obicei mi-ai lasat un mesaj de mare sensibilitate si mi-ai transmis urari de bine.multumesc mult.
    O noapte linistita si o saptamana luminoasa!

  6. Gabi draga, ce scurta viata pamanteasca a trait marele Tonitza!
    Nedrept este uneori destinul cand rapeste artisti binecuvantati cu har, in plina forta creatoare!
    Am poposit si eu la Manastirea Durau din Muntii Ceahlau, cu multi ani in urma, cand eram prin liceu, intr-o vacanta de vara. Acum ma mandresc ca vizitat sfantul lacas, unde a pictat si Tonitza.
    Tabloul acela cu mama tinandu-si la piept copilasul este superb, l-am preluat si eu intr-o postare de anul trecut.
    Multumesc pentru pocalul cu emotii daruit!
    O noapte senina si binecuvantata, prima a Saptamanii Mari!

  7. Am scris despre Tonitza pentru ca azi e ziua cand s-a nascut.Intradevar,despre artistii romani nu se prea vorbeste si foarte greu gasesti pe net poze cu picturile lor adunate intrun site.Obisnuiesc sa caut in mai multe locuri ca sa fac o galerie de pictura cat de cat cuprinzatoare.Cu aceasta ocazie,mai aflu si pe unde au studiat,cu cine si putin din biografia lor.ceva tot tin minte,chiar daca foarte putin.

  8. Am scris despre Tonitza pentru ca azi e ziua cand s-a nascut.Intradevar,despre artistii romani nu se prea vorbeste si foarte greu gasesti pe net poze cu picturile lor adunate intrun site.Obisnuiesc sa caut in mai multe locuri ca sa fac o galerie de pictura cat de cat cuprinzatoare.Cu aceasta ocazie,mai aflu si pe unde au studiat,cu cine si putin din biografia lor.ceva tot tin minte,chiar daca foarte putin.

  9. Foarte mult îmi place Tonitza, am lăsat şi eu câteva date despre ele, de vreo două săptămâni pe blog. Ceea ce mă deranjează este că vorbim din ce în ce mai puţin despre pictorii noştri. Care stau fără niciun fel de reţinere alături de marii pictori ai lumii.

  1. Pingback: nicolae tonitza - cezar firicel

  2. Pingback: ART: Nicolae Tonitza | Romanian Itineraries

  3. Pingback: Nutzi Acontz (16 noiembrie 1894 – 19 decembrie 1957), pictoriță română. | my heart to your heart

  4. Pingback: Ştefan Dimitrescu,pictor şi desenator român (1886 – 1933) | my heart to your heart

  5. Pingback: Parfumul de arta româneasca in epoca interbelică « my heart to your heart

  6. Pingback: Ştefan Dimitrescu(18 ianuarie 1886 – 22 mai 1933), pictor şi desenator român realist-critic « my heart to your heart

  7. Pingback: Nutzi Acontz (16 noiembrie 1894 – 19 decembrie 1957), pictoriță română « Supravietuitor's Blog

  8. Pingback: Gabriel Metsu (ianuarie 1629 – 24 octombrie 1667), pictor olandez « my heart to your heart

  9. Pingback: Sir Thomas Lawrence,pictor englez « my heart to your heart

Lasă un comentariu