Constantin Lecca (4 august 1807 – 13 octombrie 1887), pictor român
Constantin Lecca (n. 4 august 1807, Brașov – d. 13 octombrie 1887, București) a fost un pictor și profesor de desen român din secolul al XIX-lea, care s-a remarcat în domeniul portretisticii și al picturii religioase. A fost primul pictor român care a executat pictură bisericească în stil occidental. A pictat numeroase compoziții și portrete de inspirație istorică, precum și portrete ale protipendadei momentului. A colaborat timp de cincisprezece ani cu Mișu Popp și Barbu Stănescu, împreună cu care a pictat numeroase biserici din București (Curtea Veche, Sfânta Ecaterina, Sfântul Gheorghe-Nou, Răzvan Vodă, Radu Vodă) și din țară. Ca editor, a înființat prima tipografie din Craiova și prima revistă culturală din Oltenia, revista Mozaic, în 1838. Ca pedagog, a activat timp de cincisprezece ani ca profesor de desen la Școala Centrală din Craiova, iar după Revoluția din 1848 a fost profesor de desen la Colegiul Sfântul Sava din București. În politică s-a remarcat ca participat la Revoluția de la 1848 și a susținut unirea și independența Principatelor.
După 1870, bolnav fiind, artistul s-a retras din viața artistică. A murit în 1887 și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București.
Surse poze:
Pingback: „Oameni care au fost”. Constantin Lecca, pictor, revoluționar, tipograf, publicist și profesor de Nicolae Uszkai, Brașov - Jurnal FM
Pingback: S-a întâmplat la 13 octombrie 1887 – Jurnal FM
Pingback: S-a întâmplat la 13 octombrie 1887 - ..:: Radio Jurnal Spiritual ::..
Pingback: S-a întâmplat la 13 octombrie 1887 - Jurnal Spiritual
Pingback: Femei frumoase in pictura romaneasca | B* City Life