Nicolae Dărăscu(18 februarie 1883, Giurgiu – 14 august 1959, Bucureşti), pictor român

Nicolae Dărăscu – (18 februarie 1883, Giurgiu – 14 august 1959, Bucureşti), pictor român influenţat de curentele impresionism şi neoimpresionism, acuarelist.În perioada 1902 – 1906 a studiat la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, clasa G. D. Mirea. După terminarea studiilor, datorită admiraţiei sale pentru operele lui Nicolae Grigorescu şi Ştefan Luchian, pleacă cu o bursă la Paris (1906). Acolo cunoaşte atmosfera atelierului lui Jean Paul Laurens (Academia Julien) iar un an mai tarziu (1907) a celui patronat de Luc Olivier Merson (Academia Artelor Frumoase).

Veneţia

Călătoreşte în sudul Franţei, la Toulon şi St. Tropez (1908), la Veneţia (1909), dar şi în ţară în zona Vlaici-Olt (1913) şi Dobrogea (Balcic – 1919). Contactul cu artişti din alte zone culturale ale Europei, călătoriile care au inclus şi vizitarea marilor muzee aveau sa îi deschidă orizonturi noi, conducandu-l spre un limbaj pictural ce pastrează legaturile cu realitatea şi tradiţiile artei româneşti.

Surse poze: WikipaintingsArtmarkArtindexGoogle

Peisaj dobrogean

Spre deosebire de mulţi dintre contemporanii săi, Dărăscu arareori a pictat interioare sau naturi moarte. În schimb, a călătorit foarte mult, fiind în căutarea peisajelor care îi aminteau de tinereţea sa, de exmplu în Delta Dunării sau pe coasta Mării Negre, peisaje pictate în manieră impresionistă.

În 1910 expune un autoportret la Societatea Artiştilor Francezi din Paris.

Palat veneţian

Veneţia

Piaţă la Veneţia

Bărci la Veneţia

Vederea Balcicului dinspre mare

Balcic

Cimitir tătărăsc la Balcic

Peisaj marin

Peisaj din Dobrogea

Peisaj din Muscel

Hanul Paşalâcu

Peisaj din Argeş

Calea Victoriei pe ploaie

Vas verde cu fructe

  1. Va multumesc pentru observatie, poate ca n-am fost atenta cand am copiat picturile gasite.Voi scoate acea pictura si o voi pune in pagina celui care a pictat-o.

  2. O mica greseala, prima lucrare de sus este un Jean Al. Steriadi, probabil portul Roscoff, pictat la sfarsitul anilor ’20

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: