Theodor Pallady (11/24 aprilie 1871, Iaşi – 16 august 1956, Bucureşti), pictor român
Theodor Pallady (11/24 aprilie 1871, Iaşi – 16 august 1956, Bucureşti) a fost un pictor român.
Theodor Pallady era fiul lui Ioan sau Iancu Pallady, căsătorit cu Maria Cantacuzino, sora mai mare a diplomatului Neculai B. Cantacuzino. Theodor s-a născut în Iaşi şi a copilărit atât la Perieni (Tutova), unde părinţii săi aveau o moşie, cât şi la Iaşi. A urmat liceul ,,Sf. Gheorghe“ din Bucureşti şi, la dorinţa părinţilor, s-a înscris la Şcoala de Poduri şi Şosele, pe care a părăsit-o, mutându-se la Politehnica din Dresda.
Theodor Pallady a studiat mai întâi ingineria la Politehnica din Dresda (1887-1889), luând în acelaşi timp lecţii de desen şi pictură cu Erwin Oehme, care, recunoscându-i înzestrarea artistică, îl sfătuieşte să plece la Paris. În capitala Franţei lucrează în atelierul lui Jean Arman şi se înscrie la Académie des Beaux-Arts. În 1892 intră în atelierul lui Gustave Moreau unde va avea colegi pe Henri Matisse, cu care leagă o strânsă prietenie, pe Georges Rouault şi pe Albert Marquet. Mai târziu frecventează clasa lui Puvis de Chavannes, de la care preia mai ales fineţea desenului şi strălucirea culorilor, fără a-i urma principiile estetice academizante.
În 1904 se întoarce în ţară şi expune la Ateneul Român şi la Saloanele Oficiale. Menţine însă legătura cu Parisul, unde deschide mai multe expoziţii personale, până în anul 1940. Expune la Bienala din Veneţia în anii 1924, 1940 şi 1942.
Cu o formaţie complexă, provenită din rigoarea şcolii germane unită cu simbolismul promovat de Moreau, folosind experimentele din cadrul curentului Art Nouveau şi ale prietenilor săi, care vor pune bazele fauvismului, Pallady îşi găseşte curând drumul său propriu. Prietenia sa cu Matisse, legăturile cu spiritul artei franceze explică numeroasele raporturi cu ceea ce se va numi École de Paris. Totuşi Pallady nu va adera la programul estetic promovat de aceste curente artistice. Aspiraţia către o arhitectură simplă, către o logică liniară a proporţiilor domină arta lui Pallady, care refuză grandilocvenţa, sentimentlitatea şi pitorescul ieftin, făcând evidentă orientarea sa structurală spre compoziţia clasică. Sensibilitatea sa controlată este dublată de o supremă asceză a spiritului, într-o unitate care îl distinge de lirismul post-impresionist.
Surse poze: Wikipaintings, Artmark, Artindex, Google
http://www.dailymotion.com/video/xxt01w_theodor-pallady-pictor-roman_creation
![]() |
Theodor Pallady (11/24 aprilie 1871 – 16 august 1956), pictor român |
V-as recomanda sa vizitati acest site pentru a ma sustine! https://fortnitetracker.com/profile/all/Spargatorul12
sal
Ce al dreacu ai fost tu ala cu 2500 franci care ai vrut sa cumperi rama. Da-le mai scurte si vezi sa nu te sufoci cu atatea aere, prapaditule…
Nici mie nu-mi place foarte mult, dar poate ca nu am avut ocazia sa-i vedem lucrarile.De fapt, nici nu ma pricep la arta si nu cunosc piata de arta.
Nu ma ,,omor” dupa pictura lui Pallady.Mai mult ,nu inteleg de ce atata efervescenta la diversi colectionari.Are cota de piata -la noi.La Paris ,intr-o brocanta am vazut Pallady cu 2500 de franci si nu l-am cumparat desi aveam banii.Am solicitat sa cumpar numai rama-vanzatorul nu a fost de accord sa-l dea decat cu tot cu rama,si mi-a spus ca nicilui nu-I place,dar a auzit ca este un mare pictor roman.
Buna seara, va multumesc pentru invitatie, insa nu sunt artista, dar imi place arta, frumosul.
Sunt cativa pictori pe care i-am cunoscut aici, am sa le fac cunoscut site-ul dvs.
Va doresc succes si sa promovati cat mai multi artisti!
Va las site-urile lor:
Mirela Pete
http://mirelapete.dexign.ro/
Andrei Pavel
http://sssfinxxx.ro/blog/
Serban Petre
http://www.artpeka.ro/v/serban+petre/
Simion Muntean
http://www.smuntean.com/ro0index.html
Matei Enric
http://matei-enric.blogspot.ro/
Buna ziua, lansam invitatia de a face parte din grupul nostru de artisti pe care dorim sa ii promovam.
Pentru inceput va asteptam sa adaugati cateva din lucrarile Dvs pe siteul colectivului nostru http://www.tablouri-de-lux.ro.
In viitorul foarte apropiat intentionam sa promovam lucrarile si pictorii de pe acest site la nivel international.
Multumim frumos si va felicitam pentru talentul cu care sunteti inzestrat.
http://www.tablouri-de-lux.ro Sustine Arta in toate felurile Ei !