Soareci la Kremlin si pisici la Ermitaj



Update:Belle de Jour concurs: Cultura pe continentele lumii.Logo-ul concursului este făcut de Vic.

Cum am vazut titlul:„Conspiratia celor 3000 de soareci la Kremlin”, imediat am facut legatura cu povestea despre pisicile de la muzeul Hermitage din Sankt-Petersburg.Inainte de povestea pisicilor, am aflat care e legatura intre soareci si Kremlin…Soimii.

Pisicile de la muzeul Hermitage din Sankt-Petersburg

Renumitul muzeu Hermitage din Sankt-Petersburg are câteva zeci de angajati de rasa… felina. Este vorba de o mica armata de pisici, însarcinate sa protejeze operele de arta de sobolani.Serviciul a fost înfiintat înca de pe vremea tarilor, iar traditia este pastrata si acum, desi prin muzeu nu a mai fost vazut de foarte multa vreme nici un sobolan. Muzeul Hermitage este unul din cele mai mari si mai bogate muzee ale lumii, unde pot fi vazute o multime de capodopere. Nu toata lumea stie ca protectia acestora este asigurata, între altele, de vreo 50 de pisici, angajate cu acte în regula ale muzeului.


Povestea lor începe în 1745, când orasul Sankt-Petersburg, ridicat de putina vreme, era infestat de sobolani. Împarateasa Elizabeta, fiica lui Petru cel Mare, a ordonat atunci, printr-un decret, sa fie aduse din provincie pisicile cele mai mari si mai pricepute la vânarea rozatoarelor. Apoi Ecaterina cea Mare le-a adus în Palatul de Iarna. Au stat aici pâna la Asediul Leningradului, când multe au disparut. Dar dupa razboi au fost aduse în oras alte pisici, din diferite parti ale Rusiei.


Astazi, pisicile traiesc în subsolul palatului, iar doi angajati au sarcina sa le poarte de grija. Ele sunt tinute la distanta de salile de expunere, dar nu au un adapost permanent, ci îsi fac culcusul pe unde pot, tolerate si chiar rasfatate de functionari. Pisicile nu au mare lucru de facut, deoarece, pentru mai multa siguranta, administratia a luat si masuri moderne împotriva sobolanilor.


Fericirea lor nu are decât o singura umbra: pentru a nu se înmulti peste masura, toate sunt castrate. Numarul lor ramâne totusi constant, deoarece la muzeu sunt mereu aduse pisici orfane adunate de pe strazi.

ScienceLine.ro – iunie 2007

Am vazut un film documentar pe TVR Cultural despre pisicile de la Ermitaj si ce mult sunt iubite si ingrijite.la fiecare salariu, angajatii doneaza bani pentru hrana pisicilor, iar cele doua angajate care le fac mancarea in bucataria de la subsol, merg la cumparaturi si fac aprovizionarea pe o anumita perioada.Vine si un medic veterinar care le trateaza pe bolnaviare si le sterilizeaza pentru a nu se inmulti.Sunt de admirat oamenii de acolo, mai ales ca au multe sarcini de indeplinit.Le iubesc mult pe pisici si le rasfata intotdeauna.iar pisicile sunt asa de obisnuite cu turistii, incat se plimba printre ei, stau sa fie mangaiate, fotografiate, iar motanul cel mai batran, Vasia, ii intampina in usa.Sper ca turistii care viziteaza Ermitajul si au un banut in plus, sa doneze ceva pentru pisicile Ermitajului.

Hermitage youtube


Muzeul Hermitage,Sankt-Petersburg

Posted on martie 3, 2008, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. 11 comentarii.

  1. Multumesc,Sibilla.Ma bucur ca ai acceptat invitatia mea si ai vizitat galeria. 🙂
    Sa mai vii de cate ori ai timp sa vizitezi si alte galerii.
    O duminica frumoasa!

  2. Felicitări !
    Şi da, mulţam de invitaţie la muzeu 🙂
    respecte,
    Sibilla

  3. CELLA,stiai pentru ca e un post mai vechi!
    Tu ai fost acolo si real!Eu ma bucur ca am vizitat Ermitajul si le-am intalnit pe pisici in filmulet la televizor si in virtual. 🙂
    Si eu iti multumesc.

  4. de ce ştiam că am lăsat urmă de trecere p-aici?
    cred că de amintirea realului, am fost şi am văzut ŞTIU!, uitasem să apăs pe „trimite”
    mulţumesc Gabi e deja redundant
    MULŢUMESC!!! 😀

  5. Si eu iti multumesc,Belle de Jour.Sper ca ti-a placut sa vizitezi Ermitajul si sa le intalnesti pe pisicile de acolo. 🙂

  6. Si de mine.Cred ca as uita sa vizitez galeriile de arta. 🙂

  7. Ioai, acolo e de mine 🙂

  1. Pingback: Konstantin Somov(30 noiembrie 1869 — 6 mai 1939), pictor si ilustrator rus « my heart to your heart

  2. Pingback: Peter Carl Fabergé, bijutier rus de origine franceza « my heart to your heart

  3. Pingback: La multi ani,CELLA! « my heart to your heart

Lasă un comentariu