Amintiri despre pirati si comorile lor

Uite cum isi aminteste omu` de cate-o carte pe care a citit-o in copilarie si mai tarziu.Gasesti cate-o reclama la un joc si te-ai juca ,dar habar nu ai sa joci.Vrand nevrand gandurile iti zboara spre vremuri indepartate cand iti placeau povestile si te visai zana sau printesa,motan incaltat sau cocosul care gaseste punguta cu doi bani,poate vrajitor sau muma-padurii,Printul care o salveaza pe Alba ca Zapada ,Cenusareasa cea plina de cenusa,capitanul Nemo sau Oliwer Twist.Orice e posibil cand citesti si traiesti alaturti de personaje.Chiar daca acum nu mai citim asa de mult,poate ca vizionam filme dupa aceste povesti sau intram in lumea virtuala ,navigam,cautam,gasim,jucam.

Despre “Comoara din insula” nu-mi amintesc amanunte,am gasit pe-aici un rezumat pentru aducere aminte.Imi las imaginatia sa zboare acum…

Ma plimb pe malul marii albastre.Nu e sezon si plaja e destul de pustie.Din loc in loc se vad oameni plimbandu-se sau facand jogging,unii alearga impreuna cu prietenul patruped.Altii privesc in zare si precis viseaza la o calatorie cu o corabie cu panze sau un vas de croaziera.Altii,ca si mine se uita dupa scoici.Vreau sa adun cateva scoici mai deosebite,vreau sa ascult marea pentru ca de fapt sunt departe de ea si stiu ca n-am sa o mai vad in aceasta viata.

Am gasit cateva si ma indrept spre epava de pe tarm,cand zaresc pe valuri ceva venind spre mine.M-am oprit si am aruncat o privire atenta asupra obiectului.Am vazut bine,era ceva ce semana cu o sticla avand o forma ciudata de parca venea din alta lume.Am intrat in mare si am luat -o.Era ,ce credeti ca era?o sticla cu un mesaj.Nu numai in povesti si romane personajele gasesc sticle cu mesaje.Nerabdatoare m-am chinuit sa scot dopul si mesajul din sticla.

Cam greu,dar am reusit .Acesta e mesajul,povestea comorii din insula si jocul cu piratii.(Va mai amintiti acel vechi cantec marinaresc?

“Cincisprezece eram pe lada mortului Yo ho ho! Şi-o sticlă de rom!”)

Jim Hawkins sitting in the apple-barrel, listening to the pirates

Jim Hawkins sitting in the apple-barrel, listening to the pirates

Jim Hawkins meeting Ben Gunn

Jim Hawkins meeting Ben Gunn

Jim Hawkins and the treasure of Treasure Island. In the background, the moored Hispaniola is incorrectly depicted as a brig; the text states her to be a schooner.

Jim Hawkins and the treasure of Treasure Island.

„Comoara din insulă” îl are ca erou pe Jim, un tânăr de cincisprezece ani, ce locuieşte împreună cu părinţii săi, la hanul ,,Amiral Benbow”. Într-o zi, la han vine un bătrân marinar pe nume Bill, care doreşte să fie găzduit pe o perioadă mai îndelungată. Acesta achită o parte din contravaloarea şederii sale şi cere să fie zilnic informat în ceea ce priveşte marinarii care se perindă pe la han, menţionând că îl interesează în mod expres unul căruia îi lipseşte un picior. La scurt timp de la venirea sa la han bătrânul marinar se dovedeşte a fi o pacoste pentru Jim şi familia sa, refuzând să-şi achite cheltuielile aferente şederii sale, şi deranjând restul clienţilor cu cântecele marinăreşti pe care le fredonează ori de câte ori întrece măsura cu băutura. Singurul care reuşeşte să-l pună la punct este doctorul Livesey, care-l îngrijeşte pe tatăl lui Jim ce este grav bolnav.
După un timp la han îşi face apariţia un marinar ce avea două degete lipsă, şi care îşi exprimă dorinţa de a vorbi cu Bill, afirmând că este un vechi prieten al acestuia. În momentul în care cei doi se văd, între ei izbucneşte o altercaţie, în urma căreia marinarul este rănit la umăr, iar Bill suferă o congestie şi reuşeşte să scape cu viaţă doar în urma intervenţiei doctorului Livesey, care se afla întâmplător acolo, pentru a-l îngriji pe tatăl lui Jim. În perioada de convalescenţă, ce urmează atacului suferit de Bill, acesta îi dezvăluie lui Jim adevărata sa identitate. Astfel descoperim că numele său este Bill Bones, că fusese secundul cunoscutului pirat Flint, iar unii membrii ai echipajului acestuia, mai exact cei ce rămăseseră în viaţă, îl caută cu scopul de a-i înmâna ,,Semnul negru”, ce echivala cu condamnarea la moarte. De asemenea acesta îl roagă pe Jim, ca în momentul în care va fi descoperit de piraţi să-l informeze pe doctorul Livesey, care deţinea şi funcţia de magistrat, şi să formeze o poteră care să stârpească această clică de nelegiuiţi. La scurt timp după aceste evenimente, piraţii îi trimit lui Bill ,, Semnul negru”, însă imediat după primirea lui, acesta moare, datorită unei crize de apoplexie. Jim, împreună cu mama sa, hotărăsc să caute în lada pe care Bill o adusese cu el, pentru a-şi recupera banii cuveniţi pe perioada şederii acestuia la han, sumă pe care nu o achitase integral. În timp ce aceştia căutau în cufăr, piraţii îşi fac apariţia, însă Jim şi mama sa auzindu-i, iau la repezeală două pachete din cufăr după care părăsesc hanul. Doctorul Livesey, anunţat între timp de către un băiat de prezenţa în zonă a tâlharilor, reuşeşte ca, împreună cu nişte ofiţeri de la vamă, să-i izgonească, la momentul oportun, întrucât bandiţii erau pe cale de a-l prinde pe Jim şi pe mama acestuia. La o analiză mai atentă, se descoperă faptul că tâlharii vroiau defapt să intre în posesia hârtiilor pe care le deţinea Bill , printre care se afla şi o hartă, ce oferea detalii cu privire la locul în care, temutul căpitan Flint, îşi ascunsese comorile jefuite de-a lungul vieţii sale, în incursiunile pe care le-a intreprins pe mare.
Ca urmare a acestei descoperiri, şi beneficiind de ajutorul squire-ului(un fel de guvernator), eroii romanului echipează o ambarcaţiune şi pornesc în căutarea comorii indicate de hartă. Aflăm însă ulterior, că printre membri echipajului s-au infiltrat mulţi dintre foştii piraţi ce au navigat alături de căpitanul Flint şi au făcut acest lucru cu gânduri nu prea curate.

Pirates games

Posted on martie 5, 2008, in cultura, diverse, imagini, povesti and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

  1. Parca as viziona filmul!de citit nu am chef, insa un film n-ar strica sa vad. 🙂

  2. da imi amintesc de cartea asta..am citit-o si am vazut si filmul si mi-a placut foarte mult. e super

  3. zal almlml ala,ala la la la

  4. la la la ala, ala almlml zal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: