Gian Lorenzo Bernini(7 decembrie 1598 – 28 noiembrie 1680), sculptor si pictor italian

Gian Lorenzo Bernini – Self-Portrait

Gian Lorenzo Bernini – David with the Head of Goliath

Gian Lorenzo Bernini a fost printre cei mai mari artiști ai barocului, cunoscut mai ales ca sculptor, deși a avut lucrări semnificative și în domeniul architecturii, picturii și poeziei. S-a născut în anul 1598 la Napoli, fiul sculptorului toscan Pietro Bernini. În 1605 familia lui s-a mutat la Roma. În copilărie, Gian Lorenzo a lucrat ca asistent al mai puțin talentatului său tată. A fost considerat unul dintre cei mai importanți artiști ai barocului. Mare architect și sculptor, activitatea lui Bernini este legată de acțiunea papilor din secolul al XVII–lea.

Capodopera sa este Piața Sfântului Petru din Roma, delimitată de o colonadă gigantică formată din 284 de coloane, desfășurate pe patru rânduri, cu 140 de statui. Soluția găsită de Bernini uimește și astăzi: cele două brațe ale colonadei strâng la pieptul Bisericii catolice, reprezentată de catedrală, credincioșii aflați în piață. Ca sculptor, Bernini poate fi încadrat barocului prin compozițiile sale ce redau mișcarea și prin preferința pentru policromie. Astfel, monumentul funerar al papei Alexandru al VII-lea combină marmura roșie, verde și albă, în care Bernini a sculptat figure reale și alegorice, cu bronzul aurit. Personajele sunt dispuse scenografic și întreaga compoziție sugerează mișcarea.

Gian Lorenzo Bernini – The Ecstasy Of Saint Teresa

Gian Lorenzo Bernini a construit două clopotnițe, care au trecut în istorie drept „Urechile de măgar ale lui Bernini”. La terminarea reparațiilor, același papă a ordonat să fie demontat plafonul din bronz din pridvorul Pantheonului, care de atunci oferă privirii scheletul și grinzile acoperișului. Bronzul, inclusiv cuiele, au fost reutilizate la turnarea coloanelor baldachinului din altarul Domului San Pietro din Vatican și a tunurilor noi pentru artilerie de pe zidurile Castelului Sant’Angelo. La 7 iulie 1894, în prezența unei delegații a guvernului, comisia arheologică italiană doboară „Urechile lui Bernini”, Pantheonul revenind la splendoarea sa anterioară, pe care o putem admira astăzi.

Gian Lorenzo Bernini – The Rape of Proserpina

Gian Lorenzo Bernini – Bust of Costanza Buonarelli, 1635

Gian Lorenzo Bernini – Medusa

Nu trebuie uitate nici intervențiile sale din Piazza Barberini în Roma, unde a pus să fie construite două fântâni (a Tritonului și a Albinelor) și Palatul Barberini.

Bernini a murit la 28 noiembrie 1680 și a fost îngropat în Biserica Santa Maria Maggiore din Roma, după ce a servit 8 Papi. A fost unul dintre cei mai de seamă artiști ai epocii.

 

Gian Lorenzo Bernini(7 decembrie 1598 – 28 noiembrie 1680), sculptor si pictor italian

Din blogosfera.

Cristian Dima.Dimineata

Cristian.Febra zilelor mohorâte

Teo Negură.Trafic cu Hituri (runda 45)

Geanina.3 ceasuri bune

Mirela Pete.Muzici de iarnă și colinde cântate de Enya

Gabriela Elena.Când nu-ţi găseşti cuvintele, ochii tăi vor vorbi!

Ioan Usca.Ivona Boitan/Ştefan Georgescu – Crăciunul Mincinoşilor

Călin Hera.Statuia lui Carol I, la locul ei

CELLA.dar, noi ne (I)u bim

Elisa.La revedere,Australia

Punctul de vedere.Sanie cu …zurgalai…

Ganditor de Hamangia.Aloha!

Posted on decembrie 7, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 20 comentarii.

  1. Iti multumesc, Mirela.Ce mai pot sa adaug decat ca imi place mult? 🙂
    O zi minunata!

  2. Dacă Gian Lorenzo Bernini a fost printre cei mai mari artiști ai barocului, iar barocul e încununarea artei artelor, ce mai pot eu să spun decât că e genial, o filă superbă ai azi aici, Gabi! O seară frumoasă! 🙂

  3. Cred ca e valabil pentru artistii acelor vremuri.

  4. strongvaleriana, ai dreptate.Am constatat asta la multi artisti al caror talent ne-au facut cunoscute pana si detalii ca materialele vesmintelor, moda, coafura…
    Iti multumesc pentru vizita.

  5. Zadkielix, multumesc mult pentru comentariu.Ma bucur ca acum am avut ocazia sa-l cunosc pe acest artist si pe multi altii.

  6. Un artist desavarsit.

  7. Am admirat pozele pe care le-am gasit si am vazut lucrarile lui fotografiate din diferite unghiuri si lumini.
    M-au cucerit sculpturile, in special.“The Rape of Proserpina” mi-a placut cel mai mult.
    Multumesc pentru link, am trecut acum pe acolo.
    O seara frumoasa si tie alaturi de Cristian!

  8. A pus accent şi pe cel mai minor detaliu… cutele, dantelăria, fiecare şuviţă… o atenţie deosebită pentru orice amănunt, creând adevărate opere de artă.

  9. ceea ce ma frapeaza 🙂 e faptul ca doar prin latimea cutelor de la vesminte artistul reuseste sa sugereze chiar si materialul din care sunt confectionate 😉

  10. Artistul acesta este unic. Perioada infloritoare a Barocului ce a traversat-o si a lasat atatea marturii atesta calitatea profesionala cat si umana a acestui unicat!
    🙂

  11. ce MINUNĂŢIE a detaliilor
    splendid !!!

  12. Pentru a observa în detaliu fiecare operă sculpturală cestui artist trebuie să faci o mişcare de rotaţie in jurul obiectului de artă pentru a surprinde toate trasaturile si sentimentele personajelor. Dacă ne rotim în jurul statuetei “The Rape of Proserpina” putem citi expresiile contradictorii traite de personaje: triumful lui Pluto care-si poarta trofeul, suferinta Proserpinei, toate acestea fiind accentuate de lacrimile observate din partea dreapta, dar şi personajul ascuns, cerberul, care este oservat din spate. Apar diferite momente de excepţie ale acestei poveşti intr-o singura sculptura. Mi-a plăcut postarea încrustată cu elemente ale barocului.

    Seară faină alături de cei dragi!

    Read more: http://biografii.famouswhy.ro/gian_lorenzo_bernini/#ixzz17SvqqcBx

  13. Barocul m-a sedus mereu, azi am mai aflat ceva… Iti multumesc!

  14. Câtă forță și energie pune în statui…

  1. Pingback: Năbădăiosu` la mic-dejun « Cristian Dima

  2. Pingback: Urcarea spre-abis « Blogul lui Teo Negură

  3. Pingback: Sopârla de miercuri « Călin Hera. PA-uri şi mirări

  4. Pingback: Aventura | Ioan Usca

  5. Pingback: Colecţionari de noapte «

Lasă un comentariu