Lucian Freud (8 decembrie 1922 – 20 iulie 2011), pictor și grafician englez, originar din Germania

Update:Pictorul Lucian Freud a încetat din viaţă pe data de 20 iulie 2011.

Lucian Freud – Man’s Head (Self-Portrait)

Lucian Freud (8 decembrie 1922, Berlin – 20 iulie 2011) este un pictor și grafician englez, originar din Germania. Nepot al celebrului psihanalist Sigmund Freud, sosește în anul 1933 în Anglia, refugiindu-se din fața terorii naziste. Își descoperă repede vocația artistică, asfel încât educația pe care o va primi stă sub semnul artei. Inițiază și susține renașterea picturii figurative, care după cel de-al doilea război mondial va irumpe ca principală direcție artistică, cunoscută sub numele de Școala Londoneză. Împreună cu Francis Bacon și Frank Auerbach susține revenirea personajelor în compoziție și revoluționează portretul contemporan, sustrăgându-se oricăror prejudecăți și falsului puritanism. Își conturează o estetică proprie cu perseverență și fermitate.

Lucian Freud – IB and her husband

Lucian Freud s-a născut într-o familie de evrei austrieci care pe drept cuvânt poate fi considerată ca făcând parte din aristocrația intelectuală a Europei. Bunicul lui – Sigmund Freud, creatorul psihanalizei – este unul din cei mai străluciți oameni de știință ai secolului al XX-lea. Familia Freud s-a mutat din Moravia la Viena, pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Ernst Freud, ultimul fiu al lui Sigmund Freud, studiază arhitectura și se stabilește la Berlin, unde Lucian Freud vine pe lume la 8 decembrie 1922. Pentru studiile secundare este înscris la gimnaziul francez din Berlin, unde se servește cu egală îndemânare atât de peniță, cât și de pensulă. În Germania începe însă să se facă simțită amenințarea național-socialismului. Familia Freud este din ce în ce mai neliniștită și, în 1933, părăsește Germania, stabilindu-se la Londra.

Când ajunge în Anglia, Lucian Freud are aproape unsprezece ani. Este înscris la școala Darlington Hall din Devon, o instituție cu vederi foarte progresiste, dar Lucian este dezamăgit de profesorul lui de desen. În anul 1938, Ernst Freud prezintă sculptura fiului său, un cal cu trei picioare pe un fundament de calcar, la Central School of Art and Crafts din Londra, și adolescentul este imediat primit la studii. Pictura pune din ce în ce mai mult stăpânire pe el. Începând din 1939, frecventează East Anglian School of Painting and Drawing din Dedham, condusă de pictorul Cedric Morris.

Lucian Freud – Large Interior

În anul 1936 are loc la Londra o mare expoziție retrospectivă consacrată suprarealismului. Cu acest prilej, Lucian Freud are ocazia să cunoască operele lui Hans Arp, Joan Miró și Giorgio De Chirico. Influența lui De Chirico transpare în compoziția The Painter’s Room („Camera pictorului”, 1943), dar suprarealismul nu-l atrage.

După terminarea războiului artistul se hotărăște să întreprindă o călătorie de studii. În anul 1946 ajunge în Grecia, unde creează naturi moarte miniaturale. După câteva luni va pleca la Paris, însoțit de Kathleen Graham, cunoscută sub numele de Kitty, cu care se căsătorește. Kitty va deveni modelul preferat al artistului, în a cărui creație portretul începe să ocupe un loc din ce în ce mai privilegiat. În afara artei franceze, Freud își găsește inspirația în pictura germană și în cea flamandă. Pleacă la Colmar pentru a vedea Altarul din Isenheim al lui Matthias Grünewald și la Haarlem pentru a admira operele lui Frans Hals. Împreună cu pictorii londonezi Francis Bacon, Frank Auerbach, Leon Kossof și Michael Andrews discută despre problemele artei și literaturii și lucrează, pozându-și unii altora. Grație galeristei Helen Lessore, acești artiști reușesc să-și expună operele, începând din anul 1952, la Beaux-Art Gallery. În anul 1951, la Festival of Britain, este premiat cu Arts Council Prize. În Anul 1954, Lucian Freud împreună cu Francis Bacon și Ben Nicholson reprezintă Marea Britanie la Bienala de la Veneția.

Lucian Freud (8 decembrie 1922 – 20 iulie 2011), pictor și grafician englez, originar din Germania

Din blogosfera.

Tot in 8 decembrie s-au nascut:

Camille Claudel (8 decembrie 1864 – 19 octombrie 1943), sculptorita si graficiana franceza.

John Brett (8 decembrie 1831-1902), pictor englez.

Adolph Menzel (8 decembrie 1815 – 9 februarie 1905), pictor si grafician german.

Diego Rivera (8 decembrie 1886 – 24 noiembrie 1957) a fost un renumit pictor muralist mexican, activist comunist, sotul celebrei pictorite Frida Kahlo, intre 1929–1939 si 1940–1954 (pana la moartea ei).

din blogosfera.

Ioan Usca.Aventura

Cristian.Colecţionari de noapte

Geanina.Condimentat cu beatitudine colerică

Călin Hera.Sopârla de miercuri

Carmen Negoiţă.BRAŞOV – NOAPTEA LA POARTA ECATERINA (2)

Caius.Colecţionara de coşmaruri – 18

Ziarul toateBlogurile.ro

Posted on decembrie 8, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 15 comentarii.

 1. Cand mi-am facut blogul eram o habarnista si nu stiam nimic despre blogging si aveam de gand sa scriu povesti de iubire, de viata, despre oameni, intamplari…etc.pana cand mi-a venit ideea sa caut personalitati, artisti in calendarul zilei.
  Asta-mi place si sper ca toti care trec pe-aici sa se bucure de ce gasesc. 🙂
  Iti multumesc.
  P.S.Profesoara n-am cum sa fiu.

 2. Cand eu spun ca blogul tau aduce cu un muzeu virtual. Si tu aduci cu o profesoara la invatamantul la distanta.

 3. Nu-i cunosteam picturile, exceptie lucrarea vanduta cu o suma mare la o licitatie despre care citisem mai demult.
  Imi place si acest artist si poate ca vom mai auzi despre el.
  Iti multumesc pentru comentariul de artista care stie si intelege arta.

 4. Imi place fiindca picteaza omul asa cum e;urat, frumos, gras, slab, tanar, batran.

 5. Cea mai importantă parte a creației lui Freud o reprezintă portretele. Marele număr de portrete ale lui Kitty dovedesc influența creației lui Ingres. Daca e influentat de cel mai mare clasicist francez, el fiind nemț, pictând in Anglia, nu poate fi decât original! Ceea ce demonstrează pe deplin! 🙂

 6. Câtă apropiere în tablourile cu mai multe personaje…

 7. Cristian, acest artist e inca in viata si ma bucur ca am reusit sa gasesc lucrarile lui pentru a vi le arata si voua.admirandu-i picturile am vazut una care mi-era cunoscuta din ziare.Citisem ca lucrarea cu pricina a fost vanduta la licitatie pentru o suma foarte mare,$33,641,000.

  Iti multumesc pentru citat.
  O searaa frumoasa!

 8. Remarc primul tablou, şi nu numai… Un alt artist de care habar nu aveam, dar îl descopăr aici, la tine, aşa cum s-a întâmplat şi cu alţii…

  Arta este oglinda magică pe care o creăm pentru a transforma visele invizibile în imagini vizibile. Pentru a ne vedea chipul folosim o oglindă; operele de artă le folosim pentru a ne vedea sufletul – George Bernard Show.

  Gânduri bune!

 1. Pingback: Seara de folk (4) | Gabriela Neagu

 2. Pingback: Urcarea spre-abis « Blogul lui Teo Negură

 3. Pingback: Pana de automobil | Ioan Usca

 4. Pingback: Năbădăiosu` la mic-dejun « Cristian Dima

 5. Pingback: PLOI DE DORINŢE « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI

 6. Pingback: Vremea colindelor «

 7. Pingback: Lucian Freud (8 decembrie 1922), pictor și grafician englez, originar din Germania - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: