Columna lui Traian

In 12 mai 113 a fost inaugurată, la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian”, operă atribuită lui Apollodor din Damasc. (Apolodor construieşte între anii 103-105 un pod pe Dunăre între Drobeta (Drobeta Turnu Severin de azi) şi Pontes (azi satul Kostol din Serbia)). Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco–romane, constituie un original act de naştere a poporului român.

Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împăratului Traian care s-a păstrat până în zilele noastre. Monumentul se află în Forul lui Traian, în imediata apropiere – la nord – de Forul roman. Terminat în 113, basorelieful în formă de spirală comemorează victoria lui Traian în campania sa de cucerire a Daciei. De aceea columna lui Traian joacă un rol deosebit de important pentru înţelegerea modului cum a luat naştere poporul român.

ColonnaTraianaDaMercati

Iniţial în vârful columnei se afla o statuie a lui Traian, însă ea a fost înlocuită în secolul XVI cu o statuie a Sfântului Petru.

 

Dante Gabriel Rossetti(12 mai 1828, Londra – 9 aprilie 1882, Birchington-on-Sea, Kent), pictor si poet englez.

Din blogosfera.

Mirela,fotografii, NataşaZi lejeră, Gabriela SavitskyMirelei Pete, Gabriela ElenaRasoterapie cu morala, Elisa.Nimeni nu este de neinlocuit, Cristian.(DEZ)INFECŢIA NAŢIONALĂ,   Geanina.Amprente pe suflet, I.O.Flavius.Rosturile unei irosiri definitive,

Posted on mai 12, 2010, in calendarul zilei, cultura, evenimente, istorie and tagged . Bookmark the permalink. 9 comentarii.

  1. Nu am fost acolo, dar am vizitat pe vremuri Muzeul de arta din Bucuresti.

  2. Tavi, cred ca aceasta zi va fi tinuta minte,mai ales de domnul presedinte si ai lui.
    Au iesit si tinerii, mai exact studentii.
    Cred ca acum e randul nostru sa iesim, tinerii au iesit si multi au murit in decembrie `89.
    Dar fara violenta, nu-s de acord cu asemenea manifestari. 😦

  3. In septembrie 2009 am vizitat si eu Muzeul de Istorie al Romaniei, unde am vazut basoreliefurile ce redau crampeie din istoria poporului nostru.

  4. 12 MAI 2010 -ZI ISTORICA BATRANII AU IUESIT IMPOTRIVA REGIMULUI DICTATORIAL NEONAZIST BASESCU CERANDU-I DEMISIA,o zi frumoasa !
    p.s.UNDE sunt TINERII???,le place sa fie slugi?!

  1. Pingback: Amprente pe suflet « Nu te compromite! Nu te ai decât pe tine.

  2. Pingback: Monolog « Gabriela Savitsky

  3. Pingback: Da! Pana moartea ne va desparti! « Ҩ Gabriela Elena

  4. Pingback: Nimeni nu este de neinlocuit « Elisa-gradina mea de vis

  5. Pingback: (DEZ)INFECŢIA NAŢIONALĂ «

Lasă un comentariu