Colindele

Colindele (sau colindurile) sunt niște cântece tradiționale românești, anume felicitări (urări) de tip epico-liric, având în general între 20 și 60 de versuri. Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată din perioada precreștină. Colindele nu trebuie confundate cu cântecele de stea, specifice sărbătorilor creștine de iarnă, și nici colindatul cu umblatul cu steaua. Colindele se cântă în preajma Crăciunului. Unele dintre ele au o sumedenie de variante și versiuni, potrivit diferitelor regiuni și graiuri.

Colindele se clasifică în general după sfera lor tematică. În practică, se deosebesc anumite funcții, corespunzătoare destinatarului colindei (de fată, de băiat, de negustor, de tineri însurăței, de logodiți), a locului de desfășurare (la intrarea și la plecarea din casă, de fereastră), sau a momentului (de doliu, de zori). Pornind de la rolul normativ binecunoscut al acestora, se pot descifra mai multe funcții secundare subordonate funcției de bază, care este urarea. Între funcțiile secundare cele mai des întâlnite sunt cele de: comunicare, inițiere, întărire a coeziunii grupului social, protecție, normare, manifestare a sacrului și experimentare a acestuia, onomastice sau catharetice.

Mai multe de pe Wikipedia.org-Colind.

Ce-aţi văzut păstori
(video-Stefan Hrusca)

Ce-aţi văzut păstori,
Sculaţi până-n zori?
Am văzut pe nou născut
Prunc Isus din cer venitul
Fiu Dumnezăiesc
Ce palat era (/ avea)
Unde Domnul sta?
Peşteră săracă rece
Peşteră de dobitoace
Palatul era
Ce avea de-aşternut
Micul nou născut?
Ieslea îi era culcuşul
Fân şi paie aşternutul
Micului Isus
Cine sta cu el,
Domnul mititel?
Sta Maria maica sfânta,
Sta Iosif cu faţa blândă
Sta şi se-nchina
Cine îi cânta,
Cine-l preamărea?
Îngerii din cer veniră
Vesele cântări doiniră
Pruncului Isus (/ Micului stăpân)

Si pentru ca-n 20 decembrie s-a nascut un pictor, daca doriti si aveti timp sau chef sa-i vedeti picturile, dati click pe Pieter de Hooch (20 decembrie 1629 – 1684) a fost un pictor olandez de compozitie din perioada de aur a picturii olandeze.A fost contemporan cu maestrul  Jan Vermeer, pictand acelasi stil si teme.

Din blogosfera.

Cristian.Maximia, Minimia…

Carmen Negoiţă.BRAŞOV – PRIMA ŞCOALĂ ROMÂNEASCĂ (4)

Ioan Usca.Preferinţe

Posted on decembrie 20, 2010, in arta, calendarul zilei, colinde, Craciun, cultura, imagini, istorie, sarbatori, video and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 15 comentarii.

  1. Zefir, multumesc mult si pentru urari si pentru vizita!
    Craciun fericit si tie!

  2. Ma lipesc 🙂 si eu aici cu o urare de Craciun :
    Sarbatori fericite Gabi tie si tuturor celor dragi !
    Sa ai parte de un Craciun minunat,linistit si , daca se poate, cu fulgi de nea 😉

  3. Unii se pregatesc, eu nu merg la colindat.Sper sa vina cativa colindatori copii si la noi in bloc. 🙂

  4. Ne pregatim inimile si glasurile pentru seara de colinde. 🙂

  5. Da, asa e, insa poate ca la tara se canta si altele pe care n-avem cum sa le stim.Cred ca si la televizor la emisiunile culturale si despre sarbatori a putea sa le auzim.

  6. Buna ziua,
    Va multumesc pentru propunere si m-ar interesa daca as face bani cu blogul.As avea atunci posibilitatea sa-mi fac un blog personalizat si sa va platesc serviciile de hosting.
    cine stie, poate va veni ziua aceea!
    va doresc numai bine si Sarbatori fericite!

  7. Din pacate, in mediul urban al sfarsitului de secol XX, inceput de secol XXI, aceste traditii s-au pierdut aproape in intregime si au ramas doar 2-3 colinde (si alea foarte scurte), care sunt cantate doar de copii si doar din goana pentru vreo doi banuti… pacat. 😦

  8. Buna ziua!
    Vin cu o propunere pentru dumneavoastra. Ati putea detine un nume propriu pentru blog de genul numelemeu.com si cu o grafica personalizata. Daca doriti sa aveti un blog total personalizat pe care sa il detineti 100% si sa aiba propriul nume ales de duneavoastra puteti apela la serviciile oferite de http://i-hostyou.com
    In cazul in care nu va descurcati puteti fi ajutat in parcurgerea tuturor pasilor necesari pentru a avea propriul blog personalizat si a va bucura cat mai curand de aceasta noua schimbare.
    Daca sunteti de acord si vreti sa aflati mai multe detalii astept un mesaj pe adresa de email shaketheinternet@gmail.com
    O zi buna!

  1. Pingback: BRAŞOV – PRIMA ŞCOALĂ ROMÂNEASCĂ (5) « Blogul lui CARMEN

  2. Pingback: Dexign vă urează Sărbători fericite! « Mirela Pete. Blog

  3. Pingback: Manifest matinal « Cristian Dima

  4. Pingback: Cu viteza unui dop de şampanie « Gabriela Elena

  5. Pingback: Popas | Ioan Usca

  6. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 47) « Blogul lui Teo Negură

  7. Pingback: All inclusive «

Lasă un comentariu