Salvator Rosa(20 iunie 1615 – 15 martie 1673), pictor baroc, poet si gravor italian

La multi ani, Enya!Tot ce-ti doresti sa se implineasca!Succes la scoala si cat mai multe expozitii si premii!

Salvator Rosa – Autoportrait

Salvator Rosa - Autoportrait

Salvator Rosa – Autoportrait

Self-portrait of Salvator Rosa

Self-portrait of Salvator Rosa

Salvator Rosa (20 iunie 1615 – 15 martie 1673), pictor Baroc, poet si gravor italian care a trait  in Neapole, Roma si Florenta. Ca pictor e cunoscut a fi un  „neortodox si extravagant” , precum si un „rebel perpetuu”  proto-Romantic.S-a nascut in Arenella, la periferia Neapolelui, in 20 iunie (sau 21 iulie) 1615. Tatal sau, Vito Antonio de Rosa, inspector funciar, si-a indemnat fiul sa devina avocat sau preot si l-a inscris in conventia Somaschi a tatilor. Totusi, Salvator a preferat artele, astfel ca a studiat in secret pictura cu unchiul dinspre mama, Paolo Greco, iar in curand s-a transferat la cumnatul sau, Francesco Francanzano, elev a lui  Ribera. Unele surse mentioneaza ca si-a petrecut cativa ani alaturi de niste banditi fugari. La 17 ani si-a pierdut tatal, iar mama sa cu cei cinci copii s-a trezit fara mijloace financiare, Salvator ramanand fara suport financiar.A continuat ucenicia cu Falcone, ajutandu-l sa termine panzele cu scene de lupta. In acel studiu se spune ca a fost remarcat de  Lanfranco care l-a sfatuit sa mearga la Roma unde a stat intre 1634-1636.

Reintorcandu-se la Neapole, a inceput sa picteze peisaje si scene de vanatoare, cu multa vegetatie sau plaje si stanci, munti si pesteri. Rosa a fost printre primii care a pictat peisaje  „romantice” cu inclinatii speciale pentru  scene de pitoresc deseori  presarate cu scene cu oameni, pastori, briganzi, soldati.

Rosa a incercat o varietate de arte: muzica, poezie, scris, desen si actorie.

Salvator Rosa(20 iunie 1615 – 15 martie 1673), pictor baroc, poet si gravor italian

In 20 iunie s-au nascut si:

Léon Bonnat (20 iunie 1833 – 8 septembrie 1922), pictor francez.

Konstantin Makovsky (20 iunie 1839 – 17 septembrie 1915), pictor rus

Ángel Botello(20 iunie 1913 -11 noiembrie 1986), pictor, sculptor si grafician spaniolo-portorican. Criticii artistului l-au supranumit “Gauguin din Caraibe” pentru culorile indraznete si pictatul vietii din insula.

Din blogosfera.

Ioan Usca.Viziune cosmică, Caius.Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 43, Cristian Dima.Ceva firesc? , Cristian.Interviu,

Posted on iunie 20, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 9 comentarii.

Lasă un comentariu