Giuseppe Maria Crespi (14 martie 1665 – 16 iulie 1747), pictor italian baroc

Giuseppe Maria Crespi – Girl with a cat

Giuseppe Maria Crespi – Book shelf with music writings

Giuseppe Maria Crespi – Searcher for Fleas

Giuseppe Maria Crespi – A Girl Holding a Dove

Giuseppe Maria Crespi – A mother and child, possibly the artist’s wife and son

Giuseppe Maria Crespi – Portrait of a Woman Holding a Mask

Giuseppe Maria Crespi – The Madonna and sleeping Christ Child

Giuseppe Maria Crespi - An Allegory of the Arts

Giuseppe Maria Crespi – An Allegory of the Arts

Giuseppe Maria Crespi - Count Fulvio Grati

Giuseppe Maria Crespi – Count Fulvio Grati

 Giuseppe Maria Crespi - Amore e Psiche

Giuseppe Maria Crespi – Amore e Psiche

Giuseppe Maria Crespi (14 martie 1665 – 16 iulie 1747), poreclit Lo Spagnuolo (” Spaniolul”), a fost un pictor italian baroc din scoala bologneza.A pictat subiecte religioase si portrete, insa e renumit pentru picturile de compozitie.

Crespi s-a nascut in Bologna, parintii lui au fost Girolamo Crespi si Isabella Cospi.Mama lui era o ruda indepartata a nobilei familii Cospi, care avea legaturi cu Casa Florentina de Medici.A fost poreclit Lo Spagnuolo („Spaniolul”) datorita obiceiului de-a purta haine stramte caracteristice modei spaniole din acea perioada.

La varsta de 12 ani a intrat ca ucenic la Angelo Michele Toni (1640-1708). De la varsta de 15 ani pana la 18 ani, a lucrat sub indrumarea bolognezului Domenico Maria Canuti. Se spune ca pictorul roman, Carlo Maratti, aflat in vizita la Bologna, l-a invitat pe Crespi sa lucreze in Roma, insa Crespi a refuzat. Prietenul lui Maratti, bolognezul Carlo Cignani l-a invitat pe Crespi intre 1681-1682 sa studieze desenul la Accademia del Nudo, el ramanand in studio pana in 1686.

Biograful lui, Giampietro Zanotti, spunea despre Crespi: (El) „niciodata nu era lacom de bani si lucra povesti si capricii care ii veneau in imaginatie.Deseori picta lucruri comune, reprezentand cele mai joase ocupatii si oameni care, nascuti saraci, trebuiau sa se sustina servind dorintelor cetatenilor bogati”. Astfel, Crespi insusi, si-a inceput cariera in serviciul unor protectori bogati care se ocupau de arta.

Ca artist eclectic, Crespi era un stralucit portretist si caricaturist, cunoscut pentru schitele lui dupa Rembrandt si Salvator Rosa. Se poate spune ca a pictat in diferite stiluri.

Doi dintre fiii lui Crespi, Antonio (1712-1781) si Luigi (1708-1779) au devenit pictori. Conform spuselor lor, Crespi ar fi folosit o camera obscura pentru a se ajuta in redarea scenelor in aer liber. Dupa moartea sotiei sale a devenit retras, rareori parasindu-si casa doar pentru liturghie.
Crespi este cunoscut in zilele noastre ca unul dintre principalii exponenti ai picturii baroce din Italia. Italienii, pana in secolul al XVII-lea, au dat foarte putina atentie unor astfel de teme, concentrandu-se in special asupra imaginilor din religie, mitologie, istorie, precum si portretele celor puternici. Difereau de europenii din nord, in special pictorii olandezi, care aveau o puternica traditie in redarea activitatilor de zi cu zi.

Giuseppe Maria Crespi (14 martie 1665 – 16 iulie 1747), pictor italian baroc

In 14 martie s-au nascut:

Albert Einstein, fizician , laureat al Premiului Nobel pentru fizică pe anul 1921 (14 martie 1879, Ulm – 18 aprilie 1955, Princeton).

Jules Joseph Lefebvre (14 martie 1836 – 24 februarie 1911), pictor francez.

Ferdinand Hodler(14 martie 1853 – 19 mai 1918), pictor elvetian.

Adolph Gottlieb(14 martie 1903 – 4 martie 1974), pictor, sculptor si grafician abstract expresionist american.

Din blogosfera.

Cristian Lisandru.La ora când planeta ne-a transmis un semn

Posted on martie 14, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: