Konstantin Makovsky(20 iunie 1839 – 17 septembrie 1915), pictor rus
La multi ani, Enya!Multa sanatate si bucurii alaturi de mama, tata si Serafina!Tot ce-ti doresti sa se implineasca!
Konstantin Yegorovich Makovsky (in rusa: Константин Егорович Маковский; 20 iunie 1839 – 17septembrie 1915) a fost un pictor rus influent, afiliat grupului „Peredvizhniki (Hoinarii)„. Multe dintre lucrarile lui istorice, ca de exemplu „The Russian Bride’s Attire” (1889), prezinta o viziune idealizata a vietii ruse din secolele precedente. A fost deseori considerat ca reprezentant al artei de Salon. Konstantin s-a nascut in Moscova, fiul cel mare al pictorului amator, Yegor Ivanovich Makovsky. Yegor Makovsky a fost fondatorul cursului de Natura (in rusa: Натурный класс), scoala de arta care, ulterior a devenit faimoasa Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova. Printre prietenii de familie s-au numarat Karl Briullov si Vasily Tropinin. Toti copiii lui Yegor au devenit pictori notabili.
Konstantin a intrat la Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova in anul 1851 si a devenit un student de top, obtinand cu usurinta toate premiile. Profesorii lui au fost МM.I. Skotty, A.N. Mokritsky, S.K. Zaryanko, toti elevi de-a lui Karl Briullov. Inclinatiile lui Makovsky spre Romantism si efectele decorative poate fi explicata de influenta lui Briullov.
In 1858 Makovsky a intrat la Academia Imperiala de Arte din Saint Petersburg. Din 1860 a participat la expozitiile Academiei cu lucrarile „Curing of the Blind” (1860) si „Agents of the False Dmitry kill the son of Boris Godunov” (1862). In 1863 Makovsky, impreuna cu alti 13 studenti calificati pentru a participa in competitia pentru marea Medalie de Aur a Academiei, au refuzat sa picteze subiectul despre mitologia scandinava, iar Academia i-a lasat fara diploma de forma.
Makovsky a devenit membru al cooperativei artistilor condusa de Ivan Kramskoi. Din 1870 a devenit membru fondator al Society for Traveling Art Exhibitions si a continuat sa picteze subiecte din viata de fiecare zi.
O schimbare semnificativa a stilului sau a avut loc dupa ce a calatorit in Egipt si Serbia pe la mijlocul anilor 1870. A devenit interesat in problema culorilor si formelor.
In anii 1880 a devenit un pictor la moda de portrete si subiecte istorice. La Expozitia Universala din 1889 de la Paris a primit Medalia de Aur pentru picturile „Death of Ivan the Terrible”, „The Judgement of Paris, and Demon and Tamara”. El a fost unul dintre cei mai apreciati si bine platiti artisti rusi ai acelor vremuri. Multi critici democratici l-au considerat un renegat al idealurilor Wanderers, producand lucrari superficiale, in timp ce altii l-au vazut ca precursor al Impresionismului rus.
Makovsky a devenit o victima a unui accident de circulatie trasura lui a fost lovita de un tramvai electric) si a murit in 1915 in Saint Petersburg.
![]() |
Konstantin Makovsky(20 iunie 1839 – 17 septembrie 1915), pictor rus |
In 20 iunie s-au nascut si:
Salvator Rosa(20 iunie 1615 – 15 martie 1673), pictor Baroc, poet si gravor italian care a trait in Neapole, Roma si Florenta. Ca pictor e cunoscut a fi un ”neortodox si extravagant” , precum si un “rebel perpetuu” proto-Romantic.
Léon Bonnat (20 iunie 1833 – 8 septembrie 1922), pictor francez.
Ángel Botello(20 iunie 1913 -11 noiembrie 1986), pictor, sculptor si grafician spaniolo-portorican. Criticii artistului l-au supranumit “Gauguin din Caraibe” pentru culorile indraznete si pictatul vietii din insula.
Din blogosfera.
Cristian Lisandru.CU LUNEA-N CAP – Udrea versus Oprescu Rokssana.Mâncătorul de libelule Călin Hera.Parcul de piatră de pe La Pedrera Ioan Usca.6 din 49
Posted on iunie 20, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged 20 iunie, 20 iunie 1615, 20 iunie 1839, 20 iunie 1913, Ángel Botello, Константин Егорович Маковский, galerie de pictura, italian, Konstantin Makovsky, Peredvizhniki, pictor rus, portorican, Salvator Rosa. Bookmark the permalink. 8 comentarii.
Reblogged this on my heart to your heart.
Cristian, nu esti singurul care n-a auzit de acest pictor.Poate ca eu l-am cunoscut ceva mai devreme, atunci cand l-am descoperit si am pus la colectie biografia si lucrarile lui! 🙂
Ganduri bune si din partea mea!O saptamana mai buna!
Eu nu auzisem de acest pictor, sincer să fiu. Şi acum observ cu plăcută surpriză ce lipsuri aveam… Gânduri bune, Gabi!
Pingback: Miercurea fără cuvinte. Scrie textul! « Mirela Pete. Blog
Pingback: Ştranduri şi piscine din Cluj « Mirela Pete. Blog
Pingback: Ştranduri şi piscine din Cluj « Clipe de Cluj
Pingback: dorinta « Rokssana's Blog
Pingback: Trafic cu Hituri (runda 73) « Teo Negură