11 august 1456,moartea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara

In 11 august 1456 a murit răpus de ciumă la Zemun, lângă Belgrad,Ioan de Hunedoara, (Iancu de Hunedoara), din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 şi regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin. Învins la Varna(1444) şi Kossovopolje(1448), a reuşit să-l învingă pe Mahomed II la Belgrad (1456).

Iancu (supranumit Szibinyáni Jank sau Jankó sau Jánk) s-a născut în jurul anului 1387 într-o familie înnobilată în 1409, pentru merite deosebite, de împăratul Sigismund de Luxemburg în calitatea acestuia de rege al Ungariei. Tatăl lui Iancu a fost Voicu, iar bunicul se numea Şerb. Mama lui Ioan a fost Erzsébet (Elisabeta) Morzsinai. Une surse menţionează[formulare evazivă] că tatăl lui adevărat era Sigismund de Luxemburg, având un frate tot cu numele Ioan — duplicarea numelui era un obicei când unul dintre copii avea tatăl diferit.

Conform obiceiului nobilimii maghiare, Voicu a luat numele de Hunyadi (de Hunedoara) când a primit în 1409 de la Sigismund de Luxemburg domeniul şi castelul Hunedoarei, drept răsplată pentru faptele sale de arme în luptele cu turcii.

Ioan a murit în 1456 de ciumă in tabara de la Zemun, după ce obţinuse încă o victorie importantă, în bătălia de la Belgrad, contra oştirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul. Este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris „s-a stins lumina lumii”. Ca omagiu papa Calixt al III-lea elogiază victoria obţinută de Ioan de Hunedoara ca fiind „cel mai fericit moment al vieţii sale”.

6 aprilie 1490

castelul Huniazilor

Posted on august 11, 2009, in calendarul zilei, imagini, istorie, personalitati, remember, Romania and tagged , , , . Bookmark the permalink. 11 comentarii.

 1. de ce nu se scrie si in limba nationala ROMANA pe tot cea ce este in acea bserica unde este inmormintat Iancu de Hunedoara

 2. unde s-a nascut iancu de hunedoara [localitate]

 3. Avea 69 de ani. Era cumva prea tanar?

 4. Nici chiar asa,smekerucosmos.

 5. ma de ce nu sau inventat pusti depeatunci,ce prosti erau romanii

 6. Iancu de Hunedoara a fost cunoscut in epoca sa ca un mare luptator si invingator.
  Pacat ca a murit prea devreme.

 7. Iancu de Hunedoara a fost un personaj extraordinar si cred eu ca a riscat totul chiar si viata sa pentru patria lui.

 8. cam putin…

 9. E foarte cunoscut pentru victoriile impotriva turcilor,in special.Iar eu trebuia sa postez cateva randuri pentru ca sunt unii care nici n-au auzit de el,din pacate! 😦

 10. Un personaj istoric extrem de interesant… Şi îndeajuns de bine cunoscut, cred eu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: