Ce vrei să-ţi spun: minciuni agreabile sau adevăruri dure? Alege!

Image:Time Saving Truth from Falsehood and Envy

Adevarul este intotdeauna pur, direct, detasat de toate. El are o frumusete deosebita, deoarece este esenta vietii, a existentei, a naturii. Nimeni nu minte, cu exceptia omului. O tufa de trandafiri nu poate minti. Ea trebuie sa produca trandafiri; din ea nu pot iesi galbenele, ea nu poate insela. Ii este imposibil sa fie altfel decit este. Intreaga existenta, cu exceptia omului, traieste in adevar.
Adevarul este religia intregii existente; numai fiinta umana face exceptie. Dar in clipa in care omul se hotaraste sa devina o parte a existentei, adevarul devine religia sa. Aceasta este cea mai mare revolutie care i se poate intimpla oricarei fiinte. Acesta este momentul de glorie.

Voi nu vedeti lumea asa cum este, o vedeti asa cum va obliga mintea voastra sa o percepeti. Si acest lucru il puteti constata pretutindeni. Oamenii sunt conditionati in cele mai diverse feluri,iar mintea nu este nimic altceva decit conditionare. Ei privesc lucrurile conform prejudecatilor pe care le au; acestea au o anumita culoare. Facem distinctii, consideram o fiinta superioara si alta superioara, consideram ca barbatul este mai puternic iar femeia mai slaba si ii diferentiem pe oameni in functie de inteligenta lor…
Unele rase au sustinut ca sunt poporul ales al lui Dumnezeu. Fiecare religie pretinde ca scriptura ei este scrisa de Dumnezeu insusi.
Toate aceste lucruri constituie, strat peste strat, mintea voastra.Pina cind nu veti fi in stare sa lasati intreaga minte deoparte si sa priviti lumea direct, imediat, prin intermediul constiintei, nu veti fi niciodata capabili sa vedeti adevarul. Cel mai mare act de curaj este acela de a renunta la minte. Cel mai curajos om este acela care priveste lumea asa cum este ea, fara ca intre aceasta si el sa se interpuna mintea. Lumea este cu totul altfel, neasemuit de frumoasa. Nu mai exista nimic inferior sau superior, nu mai exista nici o deosebire.

In general se crede ca intelectualii sunt oameni inteligenti. Nu este adevarat. Intelectualii se bazeaza pe cuvinte moarte.
Inteligenta nu poate face acest lucru. Inteligenta arunca cuvintul,care este cadavrul, si pastreaza vibratia lui vie. Calea unei fiinte inteligente este calea inimii, deoarece inima nu este interesata de cuvinte; o intereseaza numai seva continuta in ele. Ea nu pastreaza recipientele, ea bea pur si simplu sucul si arunca recipientul.(Osho).

Prima apariţie a Adevăratului şi Falsului pare să-şi aibă originea în povestire ; se spunea că o povestire este adevărată, când faptele apărute în ea s-au întâmplat cu adevărat ; falsă, când faptele apărute în ea nu s-au întâmplat în nici un procent. Mai târziu, filozofii au folosit cuvântul pentru a desemna acordul dintre o idee şi un obiect ; astfel, se spunea despre o ideee că este adevărată dacă aceasta descria un obiect aşa cum este el ; se spunea despre o idee că este falsă, dacă aceasta descria un obiect altfel decât cum este el în realitate. Ideile nu sunt de fapt altceva ca povestirile sau relatările naturii prin spirit. Şi de aici, lumea a început să desemneze asemănător, metaforic, lucrurile inerte. Astfel, când spunem despre ceva că este adevărat sau fals, este la fel ca şi cum acel lucru ne-ar spune ceva ceva, care poate să fie o descriere corectă sau nu.

 

Exista anumite situatii in viata in care adevarul si simplitatea constituie cea mai buna tactica. – Jean de la Bruyere

Ce vrei să-ţi spun: minciuni agreabile sau adevăruri dure? Alege! (Euripides)

Posted on august 22, 2008, in imagini, povesti, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Jamilla,bine ai venit pe la mine.ma bucur ca ti-ai facut timp sa ma vizitezi.
    Ca si tine,prefer si eu adevarul chiar daca este dur.Nu-mi place minciuna si nici mincinosii.Simt cand sunt mintita si ma doare cand cel ce ma minte imi este apropiat.
    Nici la noi in familie nu se minte.
    Uneori sa spui adevarul dur ar putea rani,de aceea cred ca mai bine eviti unele discutii .
    Mai sunt si acele minciuni nevinovate,nascocirile,inventiile,pacalelile – cand vrei sa faci o gluma sau cand spui povesti- imi plac povestile si mai inventez si eu,dar intotdeauna dupa intamplari adevarate traite sau auzite de mine. 🙂
    Jamilla,weekend placut alaturi de stapanul inimii tale!

  2. adevaruri dure aleg. oricat de dur, prefer adevarul unei minciuni. pe asta de la stapanul inimii mele am invatat-o, e genul de om care ti le spune verde in fata pe toate.

    si parca is mai curata pe dinauntru…

  3. Daca adevarul nu este al vostru, atunci nu este adevar. Pentru a fi adevar trebuie sa va apartina, sa provina din experienta voastra; adevarul nu poate fi imprumutat. – Osho

  4. Este greu de crezut ca un om spune adevarul cand stii ca tu ai minti daca ai fi in locul lui.

Lasă un comentariu