Marie Vassilieff(12 februarie 1884 – 14 mai 1957), pictorita rusa

Marie Vassilieff – Pieta

Marie Vassilieff – Christ

Marie Vassilieff – La tasse de thé

Marie Vassilieff – Self-portrait on a background of African masks

Marie Vassilieff – Saint

Mariya Ivanovna Vassiliéva (in rusa: Мария Ивановна Васильева), (12 februarie 1884 – 14 mai 1957), cunoscuta ca Marie Vassilieff, a fost o pictorita rusa.

S-a mutat in Paris la varsta de 23 de ani si a devenit parte integrata in comunitatea artistica de pe malul stang, numita Montparnasse.

S-a nascut in Smolensk, Rusia intro familie instarita care a incurajat-o sa studieze medicina.Insa ea era inclinata spre arta, iar in 1903 s-a dus sa studieze arta la Academia din St. Petersburg. In 1905 a vizitat capitala artistica a lumii, Paris.

Doi ani mai tarziu s-a mutat la Paris, luand slujba de corespondent de presa pentru cateva publicatii rusesti, in timp ce studia pictura cu Henri Matisse si urma cursurile de la Ecole des Beaux-Arts.

In 1908 a fondat Académie Russe (Academia Rusa), pe care a redenumit-o un an mai tarziu,  Académie Vassilieff.
In 1912 si-a deschis propriul atelier in Montparnasse care a devenit puntea de legatura pentru cei mai moderni artisti ai timpului, unde Erik Satie, Henri Matisse, Nina Hamnett, Amedeo Modigliani, Ossip Zadkine, Juan Gris si Chaim Soutine au inceput sa treaca serile pentru conversatie si, ocazional, sa deseneze.

In scurt timp, peretii atelierului artistei Marie Vassilief au adapostit o colectie de picturi ale lui Marc Chagall si Modigliani, desene de Picasso si Fernand Léger, iar intrun colt, se afla o sculptura de Zadkine.

Marie Vassilieff este pastrata in memorie pentru cantina ei care functiona inainte si in timpul Primului Razboi Mondial. A fost infirmiera voluntara in Crucea Rosie Franceza si a vazut cu ce situatie financiara grea aveau de luptat multi artisti din Paris.Fiindca multe dintre cunostintele ei din lumea artistilor aveau putin sau nimic de mancare, in 1915 a deschis cantina care asigura o masa completa si un pahar cu vin pentru doar cateva centime.

In timpul razboiului, cantina ei a devenit un loc popular de intalnire a comunitatii artistice. In acea perioada, guvernul a instituit starea de asediu. Restaurantele si cafenelele din Paris au fost obligate sa inchida devreme, insa cantina Mariei Vassilief era inregistrata ca si club privat, asadaar nu era supusa obligatiei starii de asediu. Ca rezultat, locul ei a devenit aglomerat, iar noaptea era muzica si dans.

In ianuarie 1917, Georges Braque, care fusese ranit in razboi, a fost eliberat din serviciul militar. Marie Vassilieff si Max Jacob au hotarat sa organizeze o petrecere pentru Braque si sotia lui, Marcelle. Printre invitati s-au numarat  Alfredo Pina cu prietena lui, Beatrice Hastings, care tocmai incheiase o relatie de doi ani cu Amedeo Modigliani. Stiind ca Modigliani avea obiceiul sa faca scandal cand era beat si pentru ca deseori era beat, Marie Vassilieff nu l-a invitat pe Modigliani la petrecerea lui Braque. Comunitatea artistilor nu era foarte mare, iar vestea despre petrecere a ajuns la Modigliani. Neinvitat si foarte beat, Modigliani a aparut si a sarit sa se bata. A rezultat o incaierare, a aparut un pistol, iar Marie Vassilieff l-a impins pe Modigliani pe scari in jos, in timp ce Pablo Picasso si Manuel Ortiz de Zarate au incuiat usa.

Lucrarile de inceput ale artistei Marie Vassilieff au fost in stilul cubist, cele mai interesante picturi ale ei fiind portrete de dansatoare precum si ale prietenilor ei,  Jean Cocteau, Picasso si Matisse. Cunoscuta si pentru piesele de mobilier decorativ, precum si pentru portrete de papusi, lucrarile ei au ramas foarte populare. Cu toate ca lucrarile ei nu au fost niciodata la nivelul superior al unora dintre contemporanii ei, astazi se pot gasi in muzee si colectii particulare.

Marie Vassilieff a murit intro casa pentru artistii in varsta din Nogent-sur-Marne, Île-de-France, Franta.

In 1998,  Musée du Montparnasse s-a deschis in vechiul studio al Mariei Vassilieff.

Marie Vassilieff(12 februarie 1884 – 14 mai 1957)

Tot in 12 februarie s-au nascut:

Thomas Moran (12 februarie 1837 – 25 august 1926), pictor american.

Max Beckmann (12 februarie 1884 – 28 decembrie 1950), pictor, desenator, sculptor si scriitor german.

Din blogosfera.

Ioan Usca.L’Absinthe

Posted on februarie 12, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 11 comentarii.

  1. fata de femeile artiste am o mare admiratie, indiferent din ce perioadaa sunt, insa in mod special le admir pe femeile pictorite din vremurile cand prea putine aveau curaj sa se exprime prin pictura.

  2. dupa cum se stie pictura este raportata la -geometria spatiala- fara ea nu se poate… asa ca eu nu o consider decit o mare artista…parerea mea

  3. Gabi, nu e fost doar pictoriță, ci și o mare admiratoare și colecționară de artă! Admirabilă! 🙂
    Weekend frumos! 🙂

  4. Cristian, poate nu ai avut rabdare sa citesti povestea acestei pictorite.Intradevar, lucrarile ei nu sunt la nivelul marilor maestri, insa mie-mi par deosebite, originale.
    Un weekend minunat!

  5. Greu cu acest pictor, Gabi, din punctul meu de vedere. Greu de tot. Amalgam oarecum obositor, însă sunt convins că un critic de artă ar avea multe de spus. Un final de săptămână cât mai bun să ai!

  1. Pingback: Max Beckmann(12 februarie 1884 – 28 decembrie 1950), pictor, desenator, sculptor si scriitor german | my heart to your heart

  2. Pingback: Otilia Cazimir (12 februarie 1894 – 8 iunie 1967), poeta românca | my heart to your heart

  3. Pingback: Thomas Moran (12 februarie 1837 – 25 august 1926), pictor american | my heart to your heart

  4. Pingback: Iubim « Mirela Pete. Blog

  5. Pingback: Poveste de vis (23) « Blogul lui Teo Negură

  6. Pingback: Marie Vassilieff(12 februarie 1884 – 14 mai 1957) - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un comentariu