Amedeo Modigliani (12 iulie 1884 – 24 ianuarie 1920), pictor şi sculptor italian

Amedeo Modigliani - The woman with blue eyes

Amedeo Modigliani – The woman with blue eyes

Amedeo Modigliani - Portrait-of-the-Artist's-Wife

Amedeo Modigliani – Portrait-of-the-Artist’s-Wife

Amedeo Modigliani - Portrait of Jeanne Hébuterne

Amedeo Modigliani – Portrait of Jeanne Hébuterne

Amedeo Modigliani - Portrait d'une jeune femme au chapeau (Jeanne Hébuterne avec un grand chapeau)

Amedeo Modigliani – Portrait d’une jeune femme au chapeau (Jeanne Hébuterne avec un grand chapeau)

Amedeo Modigliani (12 iulie 1884, Livorno –  24 ianuarie 1920, Paris) a fost un pictor şi sculptor italian stabilit în Franţa, reprezentant al „Şcolii Pariziene” („École de Paris”), evidenţiat în scurta sa viaţă printr-o creaţie plină de eleganţă şi rafinament, care depăşeşte graniţele manierismului. Toată viaţa sa Modigliani este în căutarea frumuseţii perfecte, uşor abstracte, care să reprezinte sinteza idealului visat cu concretul, reprezentat de model. Tema preferată a tablourilor sale este omul: nudurile de femei, portretele prietenilor şi ale unor necunoscuţi.

Amedeo Modigliani se naşte la 12 iulie 1884 în Livorno, într-o familie italiană de origine evreiască sefardă. Tatăl, Flaminio Modigliani, era un negustor originar din Roma. Primii săi ani, Amedeo i-a trăit într-o atmosferă grea, cu privaţiuni, firma tatălui dăduse faliment. Totuşi, cea mai importantă problemă, este sănătatea sa şubredă. La vârsta de unsprezece ani contractează o afecţiune pulmonară gravă, trei ani mai târziu, în anul 1898, cade greu bolnav de tifos. Descoperă în acest timp pictura şi o roagă pe mama lui să îi permită să ia lecţii de desen. Din august 1898, tânărul Modigliani frecventează atelierul pictorului Guglielmo Micheli din Livorno, unde execută naturi moarte şi portrete. După o nouă agravare a sănătăţii, îşi petrece iarna în clima blândă a oraşelor Napoli şi Amalfi. Însănătoşit, Amedeo se înscrie în 1902 la „Şcoala de Nuduri” din Florenţa („Scuola libera di Nudo”), condusă de maestrul Giovanni Fattori iar, un an mai târziu, frecventează cursurile „Institutului de Arte Frumoase” din Veneţia.La începutul anului 1906, Modigliani se hotărăşte să se stabilească la Paris, unde se înscrie la „Académie Colarossi” şi îşi găseşte o locuinţă în cartierul Montmartre.

Modigliani, personaj pitoresc, într-o haină reiată, cu un fular roşu în jurul gâtului şi pălărie cu boruri largi, este un obişnuit al bistro-urilor şi barurilor din împrejurimi. Aici cunoaşte avangarda artistică, printre care Pablo Picasso, Juan Gris sau Diego Rivera, precum şi scriitorii André Salmon, Guillaume Apollinaire şi Max Jacob. În perioada de început, stilul său nu este încă definit iar uşurinţa execuţiei îi lipseşte, lucrările sale oscilează între expresionism, fauvism şi pastişarea lui Toulouse-Lautrec. Un admirator al său, doctorul Paul Alexandre, îl susţine şi îl convinge să-şi expedieze lucrările la „Salonul Artiştilor Independenţi”, unde, în martie 1908, Modigliani va expune şase tablouri.În septembrie 1909, Modigliani se mută din Montmartre în Cité Falguière, un cartier al Parisului din secolul al XIV-lea, unde Constantin Brâncuşi, cu care între timp se împrietenise, îi găsise un atelier. Nu încetează să picteze, dar majoritatea timpului o va consacra noii sale pasiuni, sculptura. Expune un număr de şapte sculpturi şi guaşe la o expoziţie deschisă în martie 1911 în atelierul artistului portughez Amadeo de Souza Cardoso iar în anul următor, 1912, Modigliani dobândeşte recunoaşterea ca sculptor la al „X-lea Salon de Toamnă”, unde se prezintă cu alte şapte lucrări.

O legătură furtunoasă a lui Amedeo cu ziarista şi poeta engleză Beatrice Hastings durează doi ani. Se despart în anul 1916, când sănătatea artistului începe din nou să se deterioreze. În această perioadă, Modigliani îl cunoaşte pe poetul polonez Leopold Zborowski, care devine prietenul său fidel, îngrijitorul şi negustorul lui exclusiv şi îi pune la dispoziţie cea mai mare încăpere din locuinţa sa.

În aprilie 1917, la o petrecere de carnaval, Amedeo o cunoaşte pe Jeanne Hébuterne, o studentă la „Académie Colarossi” în vârstă de nouăsprezece ani, şi se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. Zborowski îi ajută să se mute împreună şi îi organizează lui Modigliani prima expoziţie individuală: 32 de pânze expuse la galeria „Berthe Weill”. În ziua vernisajului, pe 3 decembrie 1917, poliţia reţine câteva nuduri ca fiind „imorale”. Nu reuşeşte însă să vândă nici măcar un singur tablou.

Starea de sănătate a lui Amadeo se înrăutăţeşte, graţie ajutorului lui Zborowski, pleacă în toamna lui 1918 la Nisa, în sudul Franţei, unde Jeanne dă naştere unei fetiţe. Îşi prelungesc şederea în sud până la sfârşitul lunii mai 1919. Întors la Paris, în atelierul său din „Rue de la Grande Chaumière”, Modigliani pictează acum portrete ale prietenilor săi. Se simte tot mai rău. Este diagnosticată o inflamaţie tuberculoasă a meningelor şi este internat în spitalul „Charité”, dar nu mai există nicio speranţă. Amedeo Modigliani moare la 24 ianuarie 1920. Avea doar treizeci şi şase de ani.

Amedeo Modigliani nu a avut predecesori direcţi şi nici urmaşi, arta sa îi aparţine în exclusivitate. Această particularitate vorbeşte despre valorile şi frumuseţea operei sale. După anul 1910, Pablo Picasso va împrumuta ceva din tehnica artistului italian. Patruzeci de ani mai târziu, Bernard Buffet realizează opere ale căror linii ferme, gamă cromatică restrânsă şi simţ al spaţiului ne poartă cu gândul la creaţia lui Modigliani.

Galerie de pictura Amedeo Modigliani .

Amedeo Modigliani (12 iulie 1884 – 24 ianuarie 1920), pictor şi sculptor italian

Tot in 12 iulie s-au nascut:

Constantin Noica(12 iulie 1909, Vităneşti, judeţul Teleorman – 4 decembrie 1987, Păltiniş, judeţul Sibiu), filosof, poet, eseist, publicist şi scriitor român.

Nicolae Steinhardt(12 iulie 1912 – 30 martie 1989) a fost un scriitor, publicist, critic literar şi jurist român, originar din Pantelimon, judeţul Ilfov.

Andrew Newell Wyeth (12 iulie 1917 – 16 ianuarie 2009), pictor realist american.

Edwin Long(12 iulie 1829 – 15 mai 1891), pictor englez.

Eugène Boudin (12 iulie 1824 – 8 August 1898), pictor francez.

Din blogosfera.

Geanina.Poveşti de viaţă(VII) – O zi cu Mara(IX)

Cristian.GEAMANTANUL (8)

Ioan Usca.Inocentul – I

Elisa.Bună dimineaţa de luni !

Diana Emma.“Există adevăruri, dar nu adevărul”

CELLA.Nocturne:)

Mirela

Posted on iulie 12, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 18 comentarii.

 1. Cel mai bine ar fi sa vizitezi blogul violet si te vei dumiri.
  http://bloglenesrau.wordpress.com

 2. Asa sa faci, CELLA.sa-l lasi pentru cei care trec pe-acolo, straini, mai ales.Uite, am sa-i spun si lui bogdna despre blogul violet fiindca vrea sa stie!
  Eu am trecut de faza cand citeam blogurile, o multime de bloguri pe care le descopeream.N-as avea timp de-ale mele si nici nu mai stau asa de mult pe net.Nu mai pot si sa vreau.
  Cu amintirile ramenem fie ca ne plac sau nu.

 3. Care e faza cu blogul violet?

 4. merci, e ca un loc pustiit da’trec mulţimi de „străini” prin el şi eu nu ştiu să mă descurc cu „străinii” 😦 şi nici nu-mi prea plac
  d-aia am îndrăznit să-ţi cer sfat
  îl mai las, lor, o vreme
  mie doar blogrollul îmi mai e de folos de p-acolo
  şi cîteva amintiri de care oricum şi fără el nu am cum să mă despart

 5. CELLA, bineinteles ca stiu ca-ti place!
  La fel de greu scriu si eu, dar acum trebuie sa scriu, macar sa raspund celor cateva mesaje de pe blog.
  Voi trece si pe la copii,cum sa nu trec sa vad ce au mai facut?
  Cat priveste blogul violet…eu zic ca trebuie sa ramana la locul lui.

 6. Mie-mi place genul, mai ales ca e unic.
  te cred ca preferi ce e ‘realist’! 🙂

 7. scriu greu dar gîndesc uşor 😀
  nu trebuie să-ţ i(mai) zic, mă cunoşti deja 😉 , de ce-l ADOR!!!
  merci de linkul la blogul copiilor, suntem onoraţi, crezi că trebuie să şterg blogul violet? 😉

 8. Sincer sa fiu nu-mi plac de nici o culoare picturile de genul… prefer ceva mai „realist”. :))

 1. Pingback: Chaïm Soutine (13 ianuarie 1893 – 9 august 1943), pictor rus | my heart to your heart

 2. Pingback: Andrew Newell Wyeth (12 iulie 1917 – 16 ianuarie 2009), pictor realist american | my heart to your heart

 3. Pingback: Eugène Boudin (12 iulie 1824 – 8 August 1898), pictor francez | my heart to your heart

 4. Pingback: Edwin Long(12 iulie 1829 – 15 mai 1891), pictor englez « my heart to your heart

 5. Pingback: Moise Kisling (22 ianuarie 1891 – 29 aprilie 1953), pictor polonez « my heart to your heart

 6. Pingback: Léonard Tsugouharu Foujita (27 noiembrie 1886 – 29 ianuarie 1968), pictor si grafician japonez « my heart to your heart

 7. Pingback: Federico Zuccari (c. 1540/1541 – 20 iulie 1609), pictor si arhitect manierist italian « my heart to your heart

 8. Pingback: Inocentul – II « Ioan Usca

 9. Pingback: Bună dimineaţa de luni ! « Elisa-gradina mea de vis

 10. Pingback: GEAMANTANUL (8) «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: