Michael Sittow(c.1469–1525), pictor flamand

Michel Sittow – Isabella I, Queen of Castille

Michel Sittow – Young Catherine of Aragon, first wife of Henry VIII of England

Michel Sittow – Catherine of Aragon as Mary Magdalene

Michel Sittow – Diego de Guevara

Michel Sittow – Ferdinand II. (1452-1516) of Aragon

Michael Sittow, cunoscut si ca Master Michiel, Michel Sittow, Michiel, Miguel si multe alte variante (c.1469–1525) a fost un pictor din Reval (actualmente Tallinn, Estonia) care s-a pregatit in traditia picturii din Țările de Jos. Cea mai mare parte a vietii sale, Sittow a lucrat ca pictor portretist de curte, pentru Isabella de Castille,  Habsburgi si altii din Spania si Țările de Jos . A fost unul dintre cei mai importanti pictori flamanzi ai epocii.

Michael Sittow s-a nascut in 1468 ori 1469 in Reval intro familie instarita. tatal lui era cioplitor in lemn, Clawes (Claves, Claes) van der Sittow (Suttow, iar  mama lui  a fost Margarethe Molner.El era cel mai mare copil dintre cei trei frati.

La inceput Michel Sittow a studiat pictura si sculptura in atelierul tatalui sau, in acelasi timp mergea la scoala din oras sa invete latina, aritmetica si muzica. Dupa moartea tatalui sau in 1482, Michel si-a continuat studiile in Bruges intre 1484 si 1488. Probabil a fost ucenic in atelierul marelui maestru Hans Memling.

Michel Sittow a devenit maestru independent intre 1488 – 1491/92, cu toate ca nu facea parte din breasla locala din  Bruges. Lucrand ca pictor de portrete, el a calatorit in sudul Europei Europei, iar in lucrarile sale se observa trasaturi ale artei franceze si italiene.

Din 1492 Sittow a lucrat in Toledo, Spania pentru regina Isabella de Castille pictor de curte.Isabella adunase academicieni si pictori din cateva tari la curtea ei. Sittow era cunoscut la curte ca Melchior Alemán („germanul”), desi scrisorile imparatului Maximilian si ale Margaretei de Austria vorbeau despre „Mychel Flamenco” („Michael Flamandul”), care ar putea fi Michael Sittow.Sittow era cel mai bine platit pictor de la curte, salariul lui anual era de 50.000  maravedí.

Oficial Sittow a lucrat pentru Isabella pana la moartea ei in 1504, cu toate ca parasise Spania cu doi ani inainte pentru a picta in Flandra portretele habsurgilor Philip the Handsome, Philibert the Good, Duke of Savoy.

Cand regele Philip a murit in 1506, Sittow si-a pierdut din nou protectorul. S-a reintors la Reval unde tatal lui vitreg, sticlarul Diderick van Katwijk pusese mana pe casa parintilor lui, dupa moartea mamei lui Michael in 1501. Van Katwijk a venit la Brabant in 1501 si i-a oferit lui Sittow o propunere de proprietate, insa acesta a refuzat-o.In cele din urma a castigat casa, insa nu a inregistrat-o oficial ca proprietatea lui decat dupa moartea tatalui sau vitreg in 1518.

Michael Sittow a intrat in breasla Guild of Kanut (in germana: Kanutigilde, in estoniana: Kanuti gild),  in 1507 si s-a casatorit in 1508.

In 1523, Sittow a devenit Aldermann (maestrui) al breslei din Kanut. Michael Sittow a murit de ciuma in Revalin ianuarie 1526.E inmormantat in cimitirul de la azilul de binefacere al bisericii Holy Spirit (in estoniana: Pühavaimu kirik).

Michael Sittow(c.1469–1525), pictor flamand

In 30 iulie s-a nascut  Giorgio Vasari (30 iulie 1511, Arezzo, Italia – † 27 iunie 1574, Florenţa), pictor, architect şi istoric de artă italian, devenit celebru prin lucrarea: “Vieţile celor mai renumiţi arhitecţi, pictori şi sculptori italiani, de la Cimabue până în timpurile noastre” (“Vite de’ più eccellenti architetti, pittori et scultori italiani, da Cimabue insino a’ tempi nostri”, 1550 şi 1568).

Din blogosfera. 

Mirela Pete.Un parc natural: Grădina Zoologică şi Botanică din Budapesta (jurnal de vacanţă IV)

Mirela Pete.Veneţia, detalii artistice

Cristian Lisandru.Îmi plouă cu tine, îţi ninge cu noi…

Posted on iulie 30, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentarii.

  1. Portretele acestor artisti sunt lucrate atat de migulos si cu multe detalii, astfel avem ocazia sa cunoastem moda acelor vremuri. 🙂

  2. toate picturile prezentate sunt frumoase,insa imi place mult,al doilea portret,prezentat-chaterine aragon

  3. Ganduri bune si tie, Cristian!
    iti multumesc ca apreciezi ceea ce fac.

  4. Rămân impresionat de acest tablou, Gabi…
    „Michel Sittow – Diego de Guevara”.

    Felicitări pentru tot ceea ce faci aici, în fiecare zi… Gânduri bune!

  1. Pingback: Catharsis « Ioan Usca

Lasă un comentariu