Domenico Ghirlandaio (1449 – 11 ianuarie 1494), pictor italian renascentist

Domenico Ghirlandaio – Portrait of Giovanna Tornabuoni

Domenico Ghirlandaio – Portrait of Giovane Donna

Domenico Ghirlandaio – Piero de Medici

Domenico Ghirlandaio - An Old Man and His Grandson

Domenico Ghirlandaio – An Old Man and His Grandson

Domenico Ghirlandaio - Francesco Sassetti and His Son Teodoro, ca. 1488

Domenico Ghirlandaio – Francesco Sassetti and His Son Teodoro, ca. 1488

Domenico Ghirlandaio - Portrait of a Young Woman

Domenico Ghirlandaio – Portrait of a Young Woman

Domenico Ghirlandaio - Portrait of a Lady, ca. 1490

Domenico Ghirlandaio – Portrait of a Lady, ca. 1490

Domenico Ghirlandaio - Madonna and Child enthroned with Saint.

Domenico Ghirlandaio – Madonna and Child enthroned with Saint.

Domenico Ghirlandaio - Madonna and Child enthroned between Angels and Saint

Domenico Ghirlandaio – Madonna and Child enthroned between Angels and Saint

Domenico Ghirlandaio – Adoration of the Magi for the Spedale degli Innocenti

Domenico Ghirlandaio - santi Jacopo, Stefano, e Pietro

Domenico Ghirlandaio – santi Jacopo, Stefano, e Pietro

Domenico Ghirlandaio - Cappella Vespucci - Madonna della misericordia

Domenico Ghirlandaio – Cappella Vespucci – Madonna della misericordia

Domenico Ghirlandaio - Birth of St Mary in Santa Maria Novella in Firenze

Domenico Ghirlandaio – Birth of St Mary in Santa Maria Novella in Firenze

Domenico Ghirlandaio

Domenico Ghirlandaio (n. 1449 la Florența – d. 11 ianuarie 1494 la Florența) a fost un pictor italian renascentist, reprezentant al Școlii florentine (a aparținut celei de-a treia generații a acestei școli).

A fost contemporan cu Botticelli, Verrocchio și Filippino Lippi și a avut ca discipol pe Michelangelo. Doi dintre frații săi Benedetto Ghirlandaio (1458 – 1497), David Ghirlandaio (1452 – 1525), ca și nepotul, Ridolfo del Ghirlandaio (1483 – 1561) au fost de asemenea pictori. Cele mai multe informații despre viața marelui pictor provin din lucrarea „Viețile celor mai renumiți arhitecți, pictori și sculptori italiani, de la Cimabue până în timpurile noastre” a lui Giorgio Vasari. S-a născut în 1449 la Florența, numele său complet fiind Domenico di Tommaso di Currado di Doffo Bigordi. Tatăl, Tommaso Bigordi, era negustor de mătăsuri și mărunțișuri. Ghirlandaio a fost cel mai mare din cei șase copii din prima căsătorie a tatălui. O soră de-a sa, din cea de-a doua căsătorie a tatălui, a fost soția pictorului Sebastiano Mainardi.

Domenico deprinde încă din copilărie meseria de orfevrar, pe care o avea și tatăl său, care inventase un tip de bijuterie sub formă de ghirlandă, de unde și numele Ghirlandaio. În magazinul-atelier al tatălui, Domenico mai executa și portrete ale trecătorilor, iar de la Alesso Baldovinetti învață arta picturii și mozaicului. În 1472, Girlandaio se înscrie la Compagna di San Luca (astăzi devenită Accademia di belle arti di Firenze), unde își desăvârșește pregătirea artistică.

Prima sa lucrare este o frescă ce decorează bazilica Pieve di Sant’Andrea din orășelul Sesto Fiorentino din provincia Florența și intitulată Sfinții Girolamo, Barbara și abatele Antonio („Santi Girolamo, Barbara e Antonio Abate”). Pictura decorează o nișă semicirculară. Cei trei sunt reprezentați prin culori vii, frumos armonizate, amintind de stilul lui Domenico Veneziano. Sf. Girolamo atrage atenția prin anatomia reprezentării ce evocă forța plastică a lui Andrea del Castagno. Nu sunt neglijate nici detaliile de fond ale lucrării, care prin modul de aranjare creează iluzia spațialității. Prima sa mare lucrare în care își manifestă cu adevărat personalitatea a fost decorarea capelei dedicată sfintei Fina, patroană spirituală a orășelului San Gimingnano. Au fost cooptați artiști florentini de valoare ca: arhitectul Giuliano da Maiano, fratele său, sculptorul Benedettoo, iar partea de pictură revenind lui Ghirlandaio.

Domenico Ghirlandaio (1449 – 11 ianuarie 1494), pictor italian renascentist

Din blogosfera.

Cristian Lisandru.Ultimul tablou – 3 – Cristian Lisandru.Cu sufletul între pereţi transparenţi Punctul de vedere.Despre plante si zodii Mirela Pete.Margareta Sterian sau spiritul iscoditor Ioan Usca.Raţa – 2 Caius.Inocentul – 29

Posted on martie 18, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 10 comentarii.

  1. Mirela, am vazut si am raspuns. 🙂

  2. Am observat ca toti artistii acelor vremuri au fost ucenici si au avut ucenici maestri ai picturii.Asta ma face sa ma gandesc ca in vremurile noastre asa ceva se intampla foarte rar si asta se vede. 😦

  3. Mirela, tare mult imi plac portretele lui Ghirlandaio din toate privintele:chipuri frumoase, vesminte, coafuri, bijuterii…
    Cred ca cele mai multe fresce sunt din acea perioada, iar cei care le vad pe viu sunt niste norocosi.
    O zi frumoasa si tie!Si calduroasa!

  4. Oameni dedicaţi, oameni înzestraţi cu un talent colosal, oameni care au format alţi artişti, un carusel al harului şi o dovadă că mintea umană este deosebită. Şi ar trebui folosită doar în astfel de modalităţi prin care frumosul poate fi reprezentat.

    Gânduri bune, Gabi!

  5. Ei, Școala Florentină e colosală! A dat mulți titani ai artei din Renaștere și baroc și nu numai. E teribil Ghirlandaio, a format mulți artiști geniali din școlile renascentiste. O pictură care atinge perfecțiunea, chiar dacă toate sunt fresce. Îmi place foarte mult!
    O zi superbă de primăvară! 🙂

  1. Pingback: William Frederick Yeames (18 decembrie 1835 – 3 mai 1918), pictor englez | my heart to your heart

  2. Pingback: Filippino Lippi (c. 1457 – aprilie 1504), pictor italian « my heart to your heart

  3. Pingback: Margareta Sterian sau spiritul iscoditor « Mirela Pete. Blog

  4. Pingback: Raţa – 2 « Ioan Usca

Lasă un comentariu