Un artist genial:Michelangelo Buonarroti


Michelangelo Buonarroti
s-a nascut in 6 martie 1475, Caprese, Provincia Arezzo (†18 februarie 1564, Roma). Alături de Leonardo da Vinci a fost cel mai important artist în perioada de vârf a Renaşterii italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură şi arhitectură. A scris şi poezii, în special în genul sonetului şi madrigalului.
Michelangelo di Ludovico Buonarroti Simoni a fost al treilea din cei cinci fii ai lui Lodovico di Buonarroti Simoni și ai Francescăi di Neri di Miniato del Sera. După întoarcerea la Florența, de unde provenea familia lor, Michelangelo este lăsat în grija unei doici. Aceasta fiind fiică și soție de pietrar, i-a insuflat micului Michelangelo dragostea pentru marmură. Această pasiune timpurie îl determină să părăsească școala, deși părinții lui ar fi dorit ca el să studieze gramatica și să se consacre studiilor umaniste. Datorită prietenului său, pictorul Francesco Granacci, Michelangelo descoperă pictura și, în 1488 este dat la ucenicie în cel mai vestit atelier de pictură din Florența aparținând lui Domenico Ghirlandaio. În acea perioadă, acesta, împreună cu fratele său David, executa frescele din biserica Santa Maria Novella. Totuși, dorința de a lucra în marmură nu-l părăsește; are paisprezece ani când începe să studieze sculptura pe lângă Bertoldo di Giovanni, un elev al lui Donatello, pe baza statuilor antice aflate în grădina lui Lorenzo de Medici, supranumit Il Magnifico, conducătorul politic al Florenței. În palatul acestui bogat mecena, protector al artelor, are posibilitatea de a cunoaște pe artiștii care veneau la curte, devenită un centru important de cultură umanistă. Printre aceștia sa afla și poetul Angelo Poliziano, cu care Michelangelo poartă discuții despre Homer, Virgiliu, despre Dante și Petrarca.
În anul 1534, papa Clement al VII-lea îl aduce din nou la Roma, unde Michelangelo va rămâne până la sfârșitul vieții. Papa îl însărcinează cu pictarea peretelui altarului din Capela Sixtină cu tema Judecății de Apoi. Când la 31 octombrie 1541 papa Paul al II-lea, urmașul papei Clement, dezvelește pictura, toți cei prezenți rămân uimiți în fața tabloului apocaliptic cu peste trei sute de personaje, dominat de figura lui Iisus-Judecătorul Suprem. Nu au lipsit nici vocile de dezaprobare a celor care au fost revoltați de goliciunea personajelor, considerând opera ca pe o blasfemie.

În anul 1549 este numit de papă „arhitect-șef și constructor al bisericii Sfântul Petru”, pentru a continua construirea bazilicii, începută de Bramante. Până la sfârșitul vieții se ocupă mai mult de arhitectură: termină construcția palatului Farnese, execută planurile pentru sistematizarea pieții Capitoliului și pentru cupola bazilicei Sfântul Petru. Ultimele sale sculpturi tratează din nou tema Pietà (pentru Domul din Florența și altele). Michelangelo Buonarroti moare la Roma la 18 februarie 1564, la vârsta de 89 de ani. Conform dorinței artistului, corpul său va fi dus la Florența, unde va fi depus într-o criptă a bisericii Santa Croce.

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti(6 martie 1475 – 18 februarie 1564), pictor, sculptor, arhitect italian renascentist

Michelangelo Buonarroti şi poezia durerii nesfârşite

Michelangelo(6 martie 1475 – 18 februarie 1564), artist italian

Posted on martie 7, 2009, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , . Bookmark the permalink. 15 comentarii.

 1. Am citit cartea pe vremuri.Cred ca ar trebui s-o recitesc.
  Multumesc pentru vizita.

 2. da, chiar a fost un mare artist. cititi cartea ,,agonie si extaz,, este o carte despre intreaga lui viata. foarte frumoasa!

 3. E genial si totusi un om cu probleme ca si ceilalti.
  N-am stiut ca a scris si poezii!

 4. Pescarusule drag,ce minunat e sa vezi pe viu aceste opere de arta create cu sute de ani in urma !
  N-am vizitat foarte multe locuri,iar in strainatate nici atat,dar am la mine in oras un castel unicat cu o istorie indelungata.
  Apoi,pot spune ca am vizitat si eu Capela Sixtina si multe galerii de arta! 🙂
  Scrii foarte frumos,fiecare fraza de-a ta e o poezie care-ti dezvaluie sensibilitatea.
  Iti multumesc din suflet.
  Sa ai o zi minunata,sa fii iubita!
  Gabi.

 5. Genial, într-adevăr…

 6. Arta inaltata la rangul suprem al perfectiunii, acesta este mesajul peste timp, prin creatiile sale lasate posteritatii de uriasul geniu al artistului.
  Privirea incremeneste de uimire in fata unor asemnea splendori, parca aduse pe Pamant direct din Imparatia Ingerilor.
  Iti multumesc Gabi, pentru acest emotionant „Remember”, mi-ai reinviat flash-uri de amintiri de acum 4 ani, de cand pasii ma purtau magnetizati pe sub magia Capelei Sixtine!
  O zi frumoasa, blanda si zambitoare pentru sufletul tau!

 1. Pingback: James Barry (11 octombrie 1741 – 22 februarie 1806), pictor irlandez « my heart to your heart

 2. Pingback: Jan van Scorel (1 august 1495 – 6 decembrie 1562), pictor olandez « my heart to your heart

 3. Pingback: Prospero Fontana (1512–1597), pictor italian « my heart to your heart

 4. Pingback: John Linnell (16 iunie 1792 – 20 ianuarie 1882), pictor peisagist englez « my heart to your heart

 5. Pingback: Domenico Ghirlandaio (1449 – 11 ianuarie 1494), pictor italian renascentist « my heart to your heart

 6. Pingback: George Frederic Watts (23 februarie 1817 – 1 iulie 1904), pictor si sculptor englez « my heart to your heart

 7. Pingback: Paolo Veronese (1528 – 1588), pictor italian « my heart to your heart

 8. Pingback: John Singer Sargent (12 ianuarie 1856 – 14 aprilie 1925) « my heart to your heart

 9. Pingback: La multi ani,Mirela! « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: