Frans Hals (*1582 – 29 august 1666), pictor olandez
Frans Hals (*1582, Antwerpen – 29 august 1666, Haarlem) a fost un pictor olandez din secolul al XVII-lea, care a excelat în arta portretistică, expresie a unei filosofii aparte în pictură, care pune accent pe vivacitate, suflu amplu și coloritul vieții.
Hals a sosit la Haarlem, oraș situat în nordul Olandei, pe când era copil și a locuit în acest oraș până la moarte. În epoca respectivă, Olanda cunoaște o perioadă de maximă înflorire, iar Haarlem-ul devine un centru cultural de primă mărime. Hals a fost ucenicul lui Karel van Mander, dar a renunțat rapid la stilul manierist al maestrului său în favoarea naturalismului, sub influența caravaggiștilor olandezi.
Frans Hals s-a născut la Antwerpen, probabil în anul 1582. Tatăl lui, Franchoys Hals, era meșteșugar și negustor de postav. Părinții încurajează preocupările artistice ale copiilor, la fel ca Frans, și frații mai mici, Joost și Dirck, vor deveni la rândul lor pictori. Familia se mută în anul 1585 la Haarlem, datorită războiului care pustia regiunile sudice ale Olandei și ocupării orașului Antwerpen de către spanioli. În anul 1601, Frans Hals intră ca ucenic în atelierul lui Karel van Mander, unde rămîne până în 1603, când maestrul se mută la Amsterdam. În anul 1610, Frans Hals intră în breasla „Sfântul Luca”, care reunea toți pictorii din Haarlem. În același an se căsătorește cu Anneke Harmensdochter, care moare în 1615, la scurtă vreme după nașterea unui al doilea copil.
De la începutul carierei sale artistice, Frans Hals se remarcă ca excelent portretist. Printre primele sale lucrări se numără portretul fabricantului de bere din oraș, Pieter Jacobszon, și al altor șaptesprezece membri ai familiei sale. În anul 1616, Hals pictează primul portret colectiv al membrilor gărzii civile – Banchetul ofițerilor corporației Sfântul Ggheorghe din Haarlem. În anul 1612, va deveni, de altfel, el însuși mușchetar în această gardă.
Pe 12 februarie 1617, Frans Hals se recăsătorește cu Lysbeth Reyniers. Din acest mariaj se vor naște opt copii, dintre care cinci fii se vor dedica picturii. În anul 1633 pleacă la Amsterdam pentru a picta tabloul înfățișând ofițerii companiei căpitanului Reael, dar se întoarce înainte de a-l termina. Pânza va fi finisată mai târziu de Pieter Codde.
Frans Hals moare pe 29 august 1666 și va fi înmormântat la biserica Sint-Baafs din Haarlem.
Obiectul principal al interesului lui Hals l-au reprezentat întotdeauna oamenii, iar granița dintre portret și scenele de viață în pictura lui este destul de mobilă. Pe de o parte, personajele din scenele de viață sunt atât de sugestive, încât ne creează senzația că sunt portrete după natură, pe de altă parte portretele lui Frans Hals sunt asemănătoare scenelor de viață din cauza faptului că ele ilustrează un anumit stil de viață, mediul social, coloritul local și caracterul epocii în care au apărut.
Cel de-al treilea deceniu al secolului al XVII-lea coincide cu perioada de vârf a creației lui Frans Hals, caracterizată de capodopere precum Cavalerul care râde, Cântărețul din lăută, Tânărul flautist sau Malle Bable. Influența lui Caravaggio, exercitată mai întâi asupra pictorilor din Utrecht, este evidentă și în arta lui Hals, care introduce în tablourile sale culori luminoase și o varietate mare de străluciri care înviorează fundalul și creează profunzime. Abordează, de asemenea, teme noi la vremea respectivă în Olanda, preluate de la Caravaggio: muzicanți, scene desfășurate în cârciumi, personaje pitorești din viața orașului Haarlem („vrăjitoarea” Malle Babbe, Verdonck).
![]() |
Frans Hals (*1582 – 29 august 1666), pictor olandez |
Din blogosfera.
Mirela Pete.Serafinele și monologul
Cristian.Un sărut cât o ploaie nesfârşită
Teo Negură.Despre supravieţuire
Posted on ianuarie 31, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged 1582, Caravaggio, Frans Hals, galerie de pictura, pictor olandez, portretist. Bookmark the permalink. 13 comentarii.
Cristian, nu pot decat sa fiu de acord cu tine. 🙂
N-ai ce să le reproşezi olandezilor din pictură. Pur şi simplu rămâi uimit, de fiecare dată când le admiri creaţiile…
Buna dimineata!Sunt de acord cu un link exchange si am sa va trec in blogroll fiindca n-am categoria link exchange.Inca.
Cu placere.
Mirela, inca un pictor de care te leaga amintiri frumoase.Cu atat mai mult sunt bucuroasa ca o postare de-aici e „de vina”. 🙂
Nu-l cunosteam pe pictor si m-au impresionat picturile lui care redau in detaliu nu numai chipurile frumoase, ci si vesmintele cu stralucirea si dantelaria lor complicata.
Sper sa retin ce spui tu;ca a fost primul precursor expresionist.Iti multumesc mult, Mirela.
Buna seara! As dori o colaborare cu blogul dumneavoastra , link exchange. Nume 2 blackjack Link http2blackjack1.wordpress.com . Daca sunteti de acord astept un mesaj de confirmare pe blog. Multumesc !
Gabi, între mine și Hals e o veche relație, din partea mea, chiar o mare pasiune. Primul portret în ulei a fost o replică la Hals. E incredibil, a excelat în arta portretistică și nu numai, a fost primul precursor expresionist. Formidabil! Felicitări, Gabi! 🙂
Pingback: Théo van Rysselberghe(23 noiembrie 1862—14 decembrie 1926), pictor neo-impresionist belgian « my heart to your heart
Pingback: Jan Miense Molenaer (1610 – 19 septembrie 1668), pictor olandez « my heart to your heart
Pingback: Jan de Bray (ca.1627 – 4 aprilie 1697), pictor olandez « my heart to your heart
Pingback: Bartholomeus van der Helst (1613 – decembrie 1670), pictor portretist olandez « my heart to your heart
Pingback: Jacob van Loo (1614 – 26 noiembrie 1670), pictor flamand baroc « my heart to your heart
Pingback: Jacob Cornelisz van Oostsanen (*1470 – 1533), gravor si pictor olandez « my heart to your heart
Pingback: VREAU ALTCEVA | Blogul lui CARMEN