Claude Joseph Vernet(14 august 1714 – 3 decembrie 1789), pictor francez

Claude-Joseph Vernet - Marine and landscape on the shores of the Mediterranean

Claude-Joseph Vernet – Marine and landscape on the shores of the Mediterranean

Claude-Joseph Vernet – The night, a seaport in the moonlight

In 14 august 1714 s-a nascut in Avignon,  Claude Joseph Vernet, pictor francez (14 august 1714 – 3 decembrie 1789). La varsta de 14 ani, Claude isi ajuta deja tatal, Antoine Vernet (1689–1753), un pictor decorativ talentat, la cele mai importante parti ale muncii lui. Dar asta nu-i satisfacea ambitiile, asa ca  Vernet a plecat la Roma. Vederea marii la Marseilles si voiajul sau prin  Civitavecchia (portul principal al Statului Papal din Marea Tireniana) l-au impresionat profund si imediat dupa intoarcerea sa a intrat in atelierul unui pictor de peisaje marine, Bernardino Fergioni.

Incetul cu incetul, Vernet a devenit atras de mediul artistic al Romei. Cu o anumita  conventionalitate  in desen, proprie acelor zile, artistul a imbinat rezultatele observatiilor  constante si corecte ale efectelor naturale din atmosfera pe care le-a redat in pictura intrun stil neobisnuit. Probabil ca nici un pictor peisagist sau de peisaje marine nu a reprezentat asa figura umana ca o parte completa din peisaj, un factor asa de important in lucrare. „Unii stiu mai bine”, spunea el cu mandrie justificata,  „cum sa picteze cerul, pamantul, oceanul; nimeni nu stie ca mine cum sa picteze o pictura „.

Claude Joseph Vernet(14 august 1714 – 3 decembrie 1789), pictor francez

Tot in 14 august s-a nascut Antoine Charles Horace Vernet (14 august 1758 – 17 noiembrie 1835), pictor francez.

Din blogosfera.

Mirela Pete.Riviera venețiană. Bibione și noi

Cristian.LECTURĂ

Ioan Usca.Tainicul vârtej

Elisa.Suprarealism

Posted on august 14, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 19 comentarii.

  1. Si eu va multumesc mult, domnule pictor Serban Petre.

  2. serban petre

    cred ca a fost un mare pictor ,din temele prezentate se vede maiestria lui…primul tablou prezentat cred ca este o capodopera……va multumesc ca l-ati prezentat si pe un cintec frumos cu maica domnului,,,,,,,,,,

  3. Poate de aceea maajoritatea peisagistilor au pictat marea si valurile inspumate!ne plac tuturor.Si corabiile, bineinteles.

  4. Ca întotdeauna, marea învolurată, norii, furtuna, mă impresionează.

  5. Cu placere, Belle de Jour.
    Le transmit fetelor cand se trezesc. 🙂
    Una s-a trezit deja si a venit langa mine.

  6. Multu gabi pentru post
    🙂
    salutari la fete
    🙂

  7. Multumesc pentru rugaciune, Sibilla!
    Si pentru video.

  8. Multumesc pentru vizita si mesaj.
    Nu m-am gandit la artist asa cum spui, cred ca il putem considera un papa in arta.

  9. Cristian, multumesc.
    Cred ca iti plac mai mult peisajele marine cu corabii. 🙂
    O duminica linistita!

  10. Mirela, am observat ca majoritatea pictorilor au fost in Italia sa studieze.Cred ca acolo e izvorul artei, nu numai al picturii ci si al sculpturii, arhitecturii…
    Iti multumesc ca ai trecut pe-aici.O duminica minunata!

  11. La Mulţi Ani, tuturor Sărbătoriţilor purtători ai Sfântului Nume al Maicii Domnului, Maica Marie !
    RUGACIUNE:
    Prea Binecuvantata Stapana, Pururea Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce ai anscut pe Dumnezeu Cuvantul mai presus de fire, pentru mantuirea noastra si Te-ai aratat ca o mare a darurilor Dumnezeiesti si rau pururea curgator al minunilor si reversi bunatati celor ce cu credinta alearga catre Tine!
    Cazand inaintea Chipului Tau cel Minunat, ne rugam Tie prea buna Maica a Iubitorului de oameni Stapana! Revarsa asupra noastra milele Tale cele bogate si grabeste a implini rugamintile noastre pe care le aducem Tie Grabnica ajutatoare care ne sunt de folos, mangaiere si mantuire pentru fiecare randuindu-le.
    Cerceteaza cu harul Tau Prea Milostiva Stapana pe robii Tai si daruieste celor inviforati liniste, celor legati slobozire si pe toti mangaie, care sunt intristati de felurite necazuri!
    Izabaveste, Prea Milostiva Stapana, toate orasele si satele de foamete, de boale, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, si de orice alta nenorocire sau pedeapsa vremelnica sau vesnica, indepartand, prin indrazneala Ta de Maica, toata mania lui Dumnezeu!
    Slobozeste pe robii Tai de slabanogire sufleteasca, de tulburarea patimilor si a caderilor in pacat, ca fara impiedicare, vietuind in veacul acesta, intru toata buna cinstire a Ta, sa ne invrednicim de vrednicile bunatati prin Harul si iubirea de oameni ale Fiului Tau si Dumnezeului nostru, caruia sa cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, impreuna cu Cel fara de Inceput al sau Parinte si cu Prea Sfantul Duh, acum si pururea si-n vecii vecilor! Amin!

    Doamne Ajută !

  12. Iata ca Avignon a detinut si Papi adevarati. in arta…

  13. La fără cuvinte. Un pictor excelent. Gânduri bune, Gabi!

  14. Plecarea lui Vernet la Roma a fost salutara. Aici poti invata totul, iar el baza, adica talentul, lil avea! Frumoase si usor misterioase peisaje!
    O zi senina si placuta, draga Gabi! 🙂

  1. Pingback: Carle Vernet (14 august 1758 – 17 noiembrie 1835), pictor francez « my heart to your heart

  2. Pingback: Zborul – I « Ioan Usca

  3. Pingback: Vizită la bătrâna doamnă « Elisa-gradina mea de vis

  4. Pingback: LECTURĂ «

  5. Pingback: Claude Joseph Vernet, pictor francez (14 august 1714-3 decembrie 1789) - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un comentariu