George Grosz (26 iulie 1893 – 6 iulie 1959), artist german

George Grosz. Artist and Model

George Grosz (26 iulie 1893 – 6 iulie 1959) a fost un artist german cunoscut in special pentru desenele caricaturale care descriu cu duritate viata  din Berlinul anilor  1920. A fost un membru  proeminent al grupurilor Berlin Dada si  Noua Obiectivitate din timpul Republicii Weimar  inainte de a emigra in Statele Unite  in 1933.George Grosz s-a nascut ca Georg Ehrenfried Groß , insa si-a schimbat numele in 1916 dintrun entuziasm romantic pentru   America care si-a avut originea dupa citirea cartilor lui James Fenimore Cooper, Bret Harte si Karl May, pe care si l-a pastrat tot restul vietii.

Grosz a crescut  in orasul Stolp, unde mama lui a devenit administratoarea  popotei locale a husarilor local dupa decesul tatalui sau in 1901.In 1914 Grosz s-a inrolat voluntar in armata; ca si multi alti artisti, el a imbratisat ideea ca Primul Razboi Mondial era „razboiul care pune capat razboiului”, insa a fost curand deziluzionat si i s-a dat o permisie dupa spitalizarea sa in 1915.

George Grosz. Cain, or, Hitler in Hell

Grosz a fost arestat in timpul  revoltei Spartakus din ianuarie 1919, dar a scapat folosindu-se de acte false de identitate; s-a inscris in Partidul Comunist al Germaniei Germany (KPD) in acelasi an. In 1921 Grosz a fost acuzat de insulte aduse armatei ceea ce a dus la distrugerea colectiei   Gott mit uns („God with us”), o satira a societatii germane. Grosz a parasit  KPD in 1922 dupa ce a petrecut cinci luni  in Rusia si i-a intalnit pe  Lenin si Trotsky, datorita  opozitiei sale fata de orice forma de autoritate dictatoriala.

Anti-Nazist si plin de amaraciune, Grosz a parasit Germania cu putin timp inainte de venirea lui Hitler la putere. In iunie 1932, artistul a acceptat o invitatie pentru a preda in semestrul de vara la Liga de Arta a Studentilor. In octombrie 1932, Grosz s-a reintors in Germania, dar pe 12 ianuarie 1933  a emigrat in America impreuna cu familia sa.Grosz a devenit cetatean  american  in 1938  si si-a facut casa sa  in Bayside, New York. A predat la  Liga de Arta a Studentilor cu intreruperi  pana in 1955.

New York Types

In America, Grosz a hotarat sa o rupa cu trecutul si si-a schimbat stilul si subiectele lucrarilor sale.A continuat sa expuna in mod regulat, iar in 1946 si-a publicat autobiografia, A Little Yes and a Big No. In anii 1950 si-a deschis acasa la el o scoala particulara de arta si a lucrat  worked la  Des Moines Art Center. Grosz a fost ales la Academia American a de Arte si Litere in 1954. Cu toate ca avea cetatenie americana, a rezolvat sa se reintoarca la  Berlin, unde a murit in 6 iulie 1959 in urma unei cazaturi pe scari dupa o noapte de betie.

Galerie de pictura George Grosz .

Tot in 26 iulie s-a nascut Ignacio Zuloaga y Zabaleta (26 iulie 1870 – 31 octombrie 1945), artist basc.

 

Din blogosfera.

Ioan Usca.Inocentul – XIV Elisa.Flori in noapte Cristian.DOR DE PLOAIE GEAMANTANUL (10) Mirela. Sunet de vacanță CELLA.INTERMEZZO …

Posted on iulie 26, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 9 comentarii.

  1. Din cate am citit pe-aici, multi artisti isi schimba stilul de lucru pe masura ce trec anii sau dupa ce cunosc, vad arta marilor maestri.

  2. Surprinzător de multe stiluri abordează…

  3. CELLA, spui ca am energie?daca ai stii ca n-am aproape deloc.poate doar pentru picturi, imi place sa le ‘colectionez”, insa peentru galerii e nevoie de mai mult.
    Iti multumesc si eu, poate nu as mai fi pe-aici asa de des daca n-as stii ca cineva ca tine, ca voi se bucura sa treaca pe-aici prin locul cu verdeata.
    Nu inteleg despre ce praguri spui, am avut si eu o perioada cam dificila cand a trebui sa trec praguri destul de inalte ca sa ies la lumina.
    De ceva vreme doar sunt.atat.

  4. şi eu îţi mulţumesc. energia ta îmi face atîta bine. numai gîndul că te găsesc zilnic aici (şi dincolo) mereu uneori mă „trece” praguri de care sper ca tu să nu trebuiască să le treci niciodată

  5. Bogdan, ma faci sa zambesc. 🙂
    Daca-ai sti ca nu prea am energie ci doar pasiune sau un fel de manie cand e vorba de arta!In pluss, multe sunt pregatite din timp, iar cand sufar de lehamite si alte stari neplacute, imi place sa aranjez si sa pregatesc, sa programez articole.Pe rand, nu pot sa stau chiar asa mult la calculator.
    Iti multumesc.

  6. Sincer nu stiu de unde ai atata energie sa scrii in fiecare zi…

  1. Pingback: Ignacio Zuloaga y Zabaleta (26 iulie 1870 – 31 octombrie 1945), artist basc | my heart to your heart

  2. Pingback: GEAMANTANUL (10) «

  3. Pingback: George Grosz (26 iulie 1893 – 6 iulie 1959), artist german - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un comentariu