Grant Wood (13 februarie 1891 – 12 februarie 1942), pictor american

Grant Wood – American gothic

Grant Wood – Young Corn

Grant DeVolson Wood (n. 13 februarie 1891 – d. 12 februarie 1942) a fost un pictor american născut la patru mile est de localitatea Anamosa, statul Iowa. Wood este cel mai bine cunoscut pentru picturile sale care descriu America rurală a regiunii cunoscute sub numele de Vestul Mijlociu (sau Midwest), dar mai ales datorită picturii devenită faimoasă, American Gothic, una din imaginile emblematice ale secolului 20.
Familia lui Grant Wood s-a mutat în Cedar Rapids după moartea tatălui său în 1901. Curând, tânărul Grant, a început să lucreze ca ucenic la una din atelierele locale de prelucrare a metalelor. După terminarea liceului, (liceul local Washington High School), Wood a devenit student al unei școli de artă din Minneapolis în 1910, pentru a se întoarce după un an pentru a preda ca profesor într-o școală care avea doar o încăpere. [3] În 1913, s-a înrolat la Facultatea de artă a Institutului din Chicago (în original, School of the Art Institute of Chicago, lucrând simultan ca un aurar și argintar. Între 1920 și 1928, artistul a vizitat Europa de patru ori, unde a studiat diferite stiluri de a picta, dar mai ales impresionismul și post-impresionismul. În ciuda studiului aprofundat al acestor stiluri de pictură, influența cea mai evidentă în stilul său de a picta aparține pictorului flamand al al XV-lea, celebrul Jan van Eyck, de la care Grant Wood a învățat și preluat tehnica reprezentării extrem de clare a portretelor și a fundalurilor. Între 1924 și 1935, Wood a locuit într-o locuință, care fusese inițial o unitate de stocare a materialelor și pe care a transformat-o în studioul său personal. Adresa, care nu exista anterior, a devenit „5 Turner Alley,” o invenție a artistului. În anul 1932, Wood a fost printre inițiatorii creerii coloniei de artiști Stone City Art, în apropierea localității sale natale, pentru a ajuta diverși artiști locali a fi capabili să supraviețuiască perioadei contemporane de atunci, cunoscută ca Great Depression. Devenit un puternic avocat al regionalismului în arte, Grant Wood și-a petrecut o bună parte a deceniului 1930 – 1940 cutreierând Statele Unite și tinând conferințe pe această temă.

 

Grant Wood (13 februarie 1891 – 12 februarie 1942), pictor american

Tot in 13 februarie s-a nascut Giovanni Battista Piazzetta(Giambattista Piazzetta sau Giambattista Valentino Piazzetta, nascut in 13 februarie 1682 sau 1683 – 28 aprilie 1754) a fost un pictor italian  rococo care a pictat subiecte si scene religioase.

Posted on februarie 13, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 14 comentarii.

 1. Foarte frumoase, „american gothic” ma duce cu gandul la amish.

 2. Da,sunt de acord.Am si trecut site-ul in blogroll.
  O zi minunata!

 3. Imi plac amandoi foarte mult.
  Happy Valentine si voua!
  Mirela,ii multumesc Serafinei pentru dar!am si eu daruri pentru voi.

 4. Buna ziua,

  Va intereseaza un schimb de link-uri ?
  Pentru un link inspre http://www.jocurik.com eu voi adauga link-ul dvs. pe http://cattasblog.blogspot.com si pe http://www.jocurik.com/parteneri.php – pagina partenerilor site-ului meu .

  Date link :
  =>Titlu site : jocuri noi
  =>Descriere : jocuri noi
  =>Link : http://www.jocurik.com

  sau

  Jocuri noi

  Confirmati raspunsul ( pozitiv sau negativ ) la adresa de mail cattasblog@yahoo.com
  Imi cer scuze pt. deranj !

  O zi buna,
  Catalin !

 5. Giovanni Piazzetta, unul din marii rococoului!

  Happy Valentine weekend!
  De la Serafina, cu drag:

 6. Imi place si mie mult.

 7. Si mie-mi place mult.E ceva deosebit. 🙂
  Salutari si din partea noastra si va pupam pisiceste pe tine si Sakura!

 8. domnul piazzetta place mult la noi
  merci pentru el
  🙂
  saluty la fete Gabi
  🙂

 1. Pingback: William Strang (13 februarie 1859 – 12 aprilie 1921), pictor si gravor scotian | my heart to your heart

 2. Pingback: Giovanni Battista Piazzetta (13 februarie, 1682 sau 1683 – 28 aprilie, 1754), pictor italian « my heart to your heart

 3. Pingback: Galerie de pictura Thomas Hart Benton « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: