„Traiasca 1 Mai,ziua Internationala a Oamenilor Muncii!”


Imi amintesc de perioada cand sarbatoream Ziua Muncii si era frumos.In copilaria mea, (of, ce ce mult a trecut de-atunci) era chiar frumos si abia asteptam sa mergem la defilare cu parintii.Dimineata pe la ora 6.00 se dadea desteptarea cu muzica de fanfara.Trecea un camion cu fanfara uzinei si ne trezea cu cantarea ! mai muncitoresc.Incepea forfota in case si oamenii se pregateau sa mearga la defilare.Intotdeauna de 1 mai aveam narcise albe si liliac, asa ca mergeam la defilare cu un buchetel de flori.Uneori, defilam in caruri alegorice impodobite tare frumos.Dupa defilare mergeam la padure sa mancam mici, sa bem suc sau sirop, vata pe bat, turta dulce, acadele si alte dulciuri care numai de 1 mai si 23 august se gaseau.Era frumos atunci.Si oamenii erau altfel.

Am crescut si totul s-a schimbat.Deja intrasem in noua era si totul devenise de nesuportat.Deja eram si eu om al muncii si de 1 mai aveam de facut stegulete si flori din hartie creponata.Colegele mai varstnice ne invatau cum sa facem flori frumoase.Apoi ne pregateam pentru defilare.Nu era permis sa lipsim,se facea prezenta si riscai mult daca nu erai prezent.Singura noastra mangaiere era ca de 1 Mai si de 23 august erau cam singurele zile din an cand mancam mici(daca mai prindeam) si beam Pepsi(daca aveam noroc).Daca nu,gaseam noi altceva,macar floricele de porumb si seminte.

Ziua Internationala a Muncii, 1 Mai, se sarbatoreste in toata lumea in amintirea miscarilor de protest ale proletariatului ce au izbucnit in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, aceasta sarbatoare fiind cea mai mare a social-democratiei. In Romania, ea capata tenta comunista odata cu venirea la putere a Partidului Comunist, in 1945. Cum comunismul, la fel ca si fascismul, facea din orice eveniment motiv de parada , au luat nastere miscari de propaganda,defilari cu stegulete, pancarde, flori, discursuri, cantece patriotice (1Mai Muncitoresc ) in cinstea partidului comunist.

În „epoca Ceausescu”, 1 Mai s-a sarbatorit prin grandioase defilãri în uniforme, cântece patriotice si lozinci scrise cu trupuri umane, dupã model nord-corean, pregãtite cu mari eforturi umane . Muncitorii erau obligati sa participe la defilare pe strazile orasului cu pancarte,stegulete,flori.Cand ajungeau in dreptul tribunei oficiale isi indreptau privirea catre conducatori,fluturau steguletele si florile si strigau lozinci pentru conducãtorul iubit:

„Trăiască 1 Mai, Ziua solidarităţii internaţionale a celor ce muncesc!”

„Trăiască comunismul, viitorul luminos al întregii omeniri!”

„Trăiască prietenia, colaborarea frăţească şi solidaritatea tuturor ţărilor socialiste!”

„Traiasca Nicolae Ceausescu,cel mai iubit fiu al poporului,ctitorul epocii de aur!”

Sãrbãtoarea îsi pierduse sensul initial, fiind parte a cultului personalitãtii lui Nicolae Ceausescu.

In zilele noastre,ziua de 1 Mai e numai buna pentru campaniile electorale ale unor partide si politicieni.Pentru altii,ziua aceasta e o zi libera,atat.

Posted on aprilie 30, 2008, in calendarul zilei, evenimente, imagini, istorie, povesti adevarate, Romania, sarbatori and tagged , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Cu placere,sper sa fie de folos.Un weekend minunat!

 2. va multumesc mut pentru raspuns si va doresc o zi frumoasa

 3. Afisele sunt preluate de pe net din mai multe site-uri,dar am gasit un site care sper sa fie de folos:
  http://www.corbisimages.com/Search/SearchResults.aspx?q=May+Day+Parade&ac=null
  Cu multa placere.
  1 mai sarbatorit in Romania comunista…pozele sunt din ziarele vremii si nu stiu de unde se pot obtine mai multe informatii.

 4. cum as putea contacta autorul/ autoarea afiselor? sunt afise de arhiva? unde le-as putea gasi intr-un format mai mare (peste 300dpi). multumesc

 1. Pingback: Despre 1 Mai « my heart to your heart

 2. Pingback: 1 Mai muncitoresc « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: