Romaine Brooks(1 mai 1874 – 7 decembrie 1970), pictorita americana

Romaine Brooks – Self-Portrait 1923

Romaine Brooks – The Cross of France

Romaine Brooks – The Cross of France

Romaine Brooks – Peter, a Young English Girl

Romaine Brooks – Portrait of Natalie Barney

Romaine Brooks – White Azaleas

Romaine Brooks, nascuta Beatrice Romaine Goddard (1 mai 1874 – 7 decembrie 1970), a fost o  pictorita americana care a lucrat in special in Paris si Capri.S-a specializat in portretistica si a folosit o paleta estompata dominata de culoarea gri. Brooks a ignorat tendintele contemporane artistice ca de exemplu cubismul si fauvismul, axandu-se in schimb pe curentele artistice ale secolului al XIX-le, simbolismul si esteticismul, mai ales pe lucrarile lui James McNeill Whistler. Subiectele ei au cuprins atat modele anonime, cat si aristocrati titrati. Ea este cunoscuta mai mult pentru imaginile cu femei androgine ori in haine barbatesti, inclusiv autoportretul ei din anul 1923, care este cea mai reprodusa dintre lucrarile ei.

Brooks a a vut o copilarie nefericita dupa ce tatal ei si-a abandonat familia; mama ei era abuziva, iar fratele ei era bolnav psihic. Copilaria ei a lasat o umbra asupra intregii sale vieti. A petrecut cativa ani in Italia si Franta ca studenta saraca la arte, apoi a mostenit o avere dupa moartea mamei sale in 1902. Avutia i-a dat libertatea sa-si aleaga propriile subiecte. Deseori a pictat oameni apropiati ei, ca de exemplu scriitoul si politiciaul Gabriele D’Annunzio, dansatoarea rusoaica Ida Rubinstein si partnera ei de peste 50 ani, scriitoarea Natalie Barney.

Desi a trait pana in anul 1970, ea a pictat foarte putin dupa 1925.
Beatrice Romaine Goddard s-a nascut in Roma, Italia, cea mai mica dintre cei trei copii ai bogatilor americani Ella Waterman Goddard si maiorul Henry Goddard; bunicul dinspre mama a fost multi-milionarul Isaac S. Waterman, Jr. Parintii ei au divortat cand ea era mica, iar tatal a parasit familia. Beatrice a fost crescuta de mama, care era labila si a abuzat-o emotional   pe cand avea grija de fratele ei bolnav mental, St. Mar.Au locuit mai mult in New York, unde de la o varsta frageda, Goddard a trebuit sa fie dusa de langa St. Mar deoarece ataca pe oricine venea langa el. Cand avea sapte ani, mama ei a dat-o la o familie saraca ce traia intro locuinta inchiriata din New York City, apoi a disparut si a oprit achitarea banilor pentru fiica ei. Familia a continuat sa aiba grija de Beatrice, desi erau foarte saraci. Ea nu le-a spus unde locuia bunicul ei de teama sa nu se intoarca la mama ei.

In 1893 la varsta de 19 ani, Goddard si-a parasit familia si a plecat la Paris. A obtinut o alocatie modesta de la mama ei si a luat lectii de canto, apoi a cantat o perioada intrun cabaret, dupa aceea a plecat la Roma sa studieze arta. Fiind singura fata studenta din clasa ei, era neobisnuit pentru femei sa lucreze dupa modele nud, Goddard a cunoscut atunci ceea ce este hartuirea sexuala.

In vara lui 1899 Goddard a inchiriat un studio in cea mai saraca zona a insulei  Capri. A studiat putin arta in Paris, insa fondurile ei erau insuficiente. Dupa cateva luni de foame, ea a suferit o cadere nervoasa. In 1901 fratele ei St. Mar a murit. Ea s-a reintors acasa sa aiba grija de mama ei bolnava de durere si care a murit dupa mai putin de-in an in urma unor complicatii de la un diabet avansat. Avea 28 de ani cand ea si sora ei au mostenit mostenirea pe care le-a lasat-o bunicul lor, ceea ce le-a facut foarte bogate.
Pe 13 iunie 1903 Goddard s-a maritat cu prietenul ei John Ellingham Brooks, un pianist fara succes si translator care se afla in mare dificultate financiara. El era homosexual, iar bisexuala Goddard nu a dezvaluit cu exactitate niciodata de ce s-a maritat cu el. Cei doi s-au certat curand dupa ce ea si-a taiat parul si si-a comandat haine barbatesti pentru o calatorie planificata in Anglia; el a refuzat sa fie vazut in public cu ea imbracata in acest fel. Ea l-a parasit dupa un an si s-a mutat la Londra.Brooks si-a petrecut restul vietii la Capri (unde el a murit in 1929).
In 1904 Romaine Brooks, numele preferat de ea, a devenit nemultumita de munca ei, in particular de schemele de culori stralucitoare pe care le folosea in primele ei lucrari.A plecat la St. Ives pe coasta din Cornwall, a inchiriat un mic studio si a inceput sa invete sa creeze gradatii mai fine de gri. Cand un grup de artisti locali au rugat-o sa le arate cum lucreaza, ea le-a aratat doar cateva bucati de carton pe care incercase vopseaua in nuante de gri. Incepand de atunci, aproape toate lucrarile ei au fost dominate de gri, alb si negru, uneori cu ocru sau umber. Si-a gasit paleta de culori pe care o va folosi in intreaga ei cariera.
Brooks a plecat din St. Ives si s-a mutat la Paris. Deoarece pictori ca Pablo Picasso si Henry Matisse reinventau arta in districtele bohemiene din Montparnasse si Montmartre, Brooks si-a luat un apartament in arondismentul 16, a frecventat cercurile de elita si a pictat portrete de femei bogate si titrate. Acestea au inclus-o si pe iubita ei, printesa de Polignac.  In 1910 a avut prima sa expozitie solo la prestigioasa galerie Durand-Ruel, unde a expus 13 picturi, aproape toate reprezentand femei si fete tinere. Unele erau portrete; altele reprezentau modele anonimein scene de interior sau in fundaluri monocromatice, deseori cu expresii melancolice sau retrase. Picturile erau in general naturale, cu accent pe detaliile de moda Belle Époque, cu umbrele, voaluri si palarii lucrate cu minutiozitate.

Brooks a inclus doua studii de nuduri in aceasta prima expozitie—o optiune provocatoare pentru un artist femeie in 1910. Criticii contemporani le-au comparat cu „La maja desnuda” de Francisco de Goya si „Olympia” a lui Édouard Manet .
Aceasta expozitie i-a stabilit lui Brooks reputatia de artist.

Romaine Brooks(1 mai 1874 – 7 decembrie 1970), pictorita americana

Din blogosfera.

Zamfir Turdeanu’.Vis de Arminden

Posted on mai 1, 2012, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 10 comentarii.

  1. E o pictorita care a avut o viata grea din cate am citit.
    Nici eu nu am vazut pana acum aceste picturi, nici macar n-am auzit de artista.

  2. Extrem e interesant, Gabi, este pentru prima oară când văd portretele acestui pictor… Deosebite realizări.

  3. Daca ai citi biografia artistei, ai vedea ca viata ei a fost foarte zbuciumata, asa ca ai dreptate cand spui despre zbaterile launtrice sugerate de autoportret.

  4. E frumos autoportretul, chipul imi sugereaza intense zbateri launtrice, artistice…

  1. Pingback: Ilustratori de top: Phyllis Harris « Mirela Pete. Blog

  2. Pingback: DeXign. Azi, designul de produs « Mirela Pete. Blog

  3. Pingback: Sfaturi pentru părinţi – 4 | innerspacejournal

  4. Pingback: Vechi scăpărări (010512) | Amintiri din filumenie

  5. Pingback: Leşinul « Ioan Usca

  6. Pingback: Acum e timpul lor! MFC « Mirela Pete. Blog

Lasă un comentariu