Marie Spartali Stillman(10 martie 1844 – 6 martie 1927), pictorita pre-rafaelita britanica de origine greaca

Marie Spartali Stillman – Self Portrait

Marie Spartali Stillman – Convent Lily

Marie Spartali Stillman – The Enchanted Garden of Messer Ansaldo

Hypatia. Model is Marie Spartali by Julia Margaret Cameron

Marie Euphrosyne Spartali, mai tarziu Stillman (10 martie 1844 – 6 martie 1927), a fost o pictorita pre-rafaelita britanica de origine greaca, cea mai importanta artista femeie a miscarii pre-rafaelite. In timpul celor saizeci se ani de cariera a produs peste 100 de lucrari, contribuind in mod regulat la expozitiile din marea Britanie si Statele Unite.

Maria Spartali a fost cea mai mica fiica a lui Michael Spartali (1818–1914), un comerciant prosper si consul al Greciei in Londra.

Familia a locuit in casa lor cu gradina mare si vedere spre Tamisa si Chelsea. In lunile de vara mergeau la casa lor de pe insula Wight unde aveau o cultura de  de vita de vie. In Londra, tatal ei era pasionat de petrecerile de gradina unde invita tineri scriitori si artisti ai zilei.
Marie Spartali si verisoarele ei Maria Zambaco si Aglaia Coronio erau cunoscute printre prieteni ca „Cele trei Graţii”, deoarece toate trei erau frumoase. In casa omului de afaceri grec A.C. Ionides (1810–1890) de la Tulse Hill, in sudul Londrei, Marie si sora ei Christine (1846–1884) i-au intalnit pentru prima oara pe Whistler si Swinburne. Ele erau imbracate in alb cu esarfe din panglici albastre. Swinburne a fost asa de coplesit de frumusetea fetei incat a spus: „E asa de frumoasa ca-mi vine sa plang”.Marie era o figura impunatoare, inalta de aproximativ 1.9 metri,  iar in ultima perioada a vietii, imbracata in vesminte lungi si largi cu o gluga de dantela, atragand atentia tot timpul vietii.

Spartali a studiat sub indrumarea lui Ford Madox Brown timp de cativa ani, alaturi de copiii lui, Lucy, Catherine si Oliver. Rossetti, afland ca ea e eleva lui Madox Brown, i-a scris acestuia (pe 24 aprilie 1864): „Tocmai am auzit ca Miss Spartali va fi eleva ta. Am auzit si ca ea e una si aceeasi frumusete minunata despre care am auzit vorbindu-se foarte mult. Asa ca pune-o intro cutie si nu-i lasa pe colegii ei s-o vada, adica vreau sa vad prima sfiiciune a ei in modul in care pozeaza.” Ea a pozat pentru el in 1867.

Marie a fost model pentru: Brown; Burne-Jones (The Mill); Julia Margaret Cameron; Rossetti (A Vision of Fiammetta, Dante’s Dream, The Bower Meadow); Spencer Stanhope si Whistler (La Princesse du Pays de la Porcelaine).
In 1871, impotriva vointei parintilor ei, s-a casatorit cu jurnalistul si pictorul american William J. Stillman.

A avut trei copii. Cel mai mare a fost Michael; acesta s-a mutat in America si a lucrat ca arhitect, a murit in 1966. Cel mai mic fiu al ei a murit cand era foarte mic.Fiica lui Spartali, Sonja Zuckerman a devenit mostenitoarea familiei cunoscuta pentru activitatea filantropica si in organizatii caritabile.

Marie Spartali a murit in martie 1927 in Ashburn Place, comitatul Middlesex (South Kensington). A fost incinerata la cimitirul Brookwood si inmormantata in cavoul tatalui ei din cimitirul ortodox grec din West Norwood Cemetery, sudul Londrei. Ultima ei dorinta si Testamentul contine o scrisoare in care  Marie a scris: „Pare destul de absurd sa-ti faci un testament cand nu ai nici un avut si nici bani de lasat”.

Marie Spartali Stillman(10 martie 1844 – 6 martie 1927), pictorita pre-rafaelita britanica

Tot in 10 martie s-a nascut William Etty (10 martie 1787 – 13 noiembrie 1849), pictor englez.

Din blogosfera.

Ioan Usca.Percheziţia

Caius.Inocentul – 21

Teo Negură.O palmă românească

Mirela Pete.Webdesign by Dexign

Gabriela Savitsky.România sfâşiată

Posted on martie 10, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 12 comentarii.

  1. Mirela, am vazut si am pregatit ceva.Va aparea.
    Un weekend minunat!

  2. Gabi, am lansat o Poveste parfumată între bloggeri. E la a doua ediție acum.
    Te invit să scrii o poveste (scurtă, lungă, cum vrei) parfumată. Este a doua din colecție, s-au înscris deja 5 prietene, iar titlul este ”Ce parfum credeți că i s-ar fi potrivit Cenușăresei”?
    Duminică seara sau luni poate fi publicată pe blog, să fie aproximativ în același timp! Eu zic că e amuzant și interesant. O seară plăcută! 🙂
    http://mirelapete.dexign.ro/2011/03/provocare-parfumata-cautam-in-primavara/

  3. Mirela, imi place acest stil de pictura.ma duce in lumea legendelor celtice si nu numai. 🙂
    O zi minunata si tie!

  4. Cristian, azi a fost ziua cu picturi frumoase, pe placul nostru.
    Maine nu-mi amintesc cine e nascut, stiu doar ca am programat articolul din timp. 🙂
    Ganduri bune si tie!

  5. Gabi, portrete frumoase, culori plăcute…Uneori avem nevoie și de așa ceva. O zi minunată! 🙂

  6. Încă o porţie de frumuseţe. Avem nevoie în fiecare zi de aşa ceva. Gânduri bune, Gabi!

  1. Pingback: Bogdan câstigă prima etapă « Călin Hera. PA-uri şi mirări

  2. Pingback: Și totuși arta « Mirela Pete. Blog

  3. Pingback: Inocentul – 22 | Caius

  4. Pingback: AutoPArtret. Regulament « Călin Hera. PA-uri şi mirări

  5. Pingback: Webdesign by Dexign « Mirela Pete. Blog

  6. Pingback: O palmă românească « Blogul lui Teo Negură

Lasă un comentariu