Tintoretto (29 septembrie 1518-31 mai 1594), pictor italian

Anunt umanitar de pe blogul Elisei.S-o ajutam pe Maria.

Tintoretto - Paradise

Tintoretto – Paradise

Tintoretto - Mary with the Child, Venerated by St. Marc and St. Luke

Tintoretto – Mary with the Child, Venerated by St. Marc and St. Luke

Tintoretto - Sagrada Familia con San Juanito, Zacarías, San Francisco, Santa Isabel y Santa Catalina

Tintoretto – Sagrada Familia con San Juanito, Zacarías, San Francisco, Santa Isabel y Santa Catalina

Tintoretto - The Adoration of the Magi

Tintoretto – The Adoration of the Magi

Tintoretto - The Adoration of the Shepherds

Tintoretto – The Adoration of the Shepherds

Tintoretto - Marriage at Cana

Tintoretto – Marriage at Cana

 Tintoretto - The Flight into Egypt

Tintoretto – The Flight into Egypt

Tintoretto - Penitent Magdalene

Tintoretto – Penitent Magdalene

Tintoretto - Baptism of Christ

Tintoretto – Baptism of Christ

Tintoretto - Noli me tangere

Tintoretto – Noli me tangere

Tintoretto - The Flagellation

Tintoretto – The Flagellation

Tintoretto - The Crucifixion of Christ

Tintoretto – The Crucifixion of Christ

Tintoretto - Pietà

Tintoretto – Pietà

Jacopo Comin zis Tintoretto(29 septembrie 1518, Veneţia – 31 mai 1594 ) a fost unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai şcolii veneţiene de pictură, marcând trecerea spre curentul manierist apărut în perioada de maturitate a Renaşterii. În tinereţe a fost numit Jacopo Robusti, pentru că tatăl său, Giovanni Battista Robusti apărase cu multă îndârjire (in modo robusto) porţile oraşului Padova împotriva armatelor imperiale. Adevăratul său nume de familie, Comin, familie originară din Brescia, a fost de curând descoperit de Miguel Falomir, curator al muzeului Prado din Madrid şi făcut cunoscut publicului cu ocazia retrospectivei Tintoretto din 29 ianuarie 2007. Porecla care l-a făcut celebru, Tintoretto, o datorează tatălui său care se ocupa cu vopsitul de mătăsuri aduse din Orientul Îndepărtat („boiangiu” = tintore). Încă din acea perioadă viitorul pictor a început să studieze culorile, menţinându-şi această preocupare şi mai târziu de-a lungul activităţii sale artistice. E posibil ca artistul să fi moştenit de la tatăl său extraordinarul simţ al culorilor, stilul dinamic şi ferm.

Pentru energia sa fenomenală demonstrată în execuţia picturilor a fost supranumit şi „Il Furioso”, iar folosirea dramatică a perspectivei şi a jocului luminii cu umbra a făcut din el un precursor al stilului baroc. Tintoretto şi-a dedicat artei toată energia şi tot entuziasmul, lăsând posterităţii o operă de o forţă dramatică unică.Tintoretto s-a născut la 29 septembrie 1518 în Veneţia, petrecându-şi copilăria între vasele cu vopsele ale tatălui său. Nu se ştie unde şi-a făcut ucenicia artistică, dar primele sale lucrări sunt apropiate de manierismul lui Parmigianino (1503-1540) sau de stilul lui Andrea Schiavone (1510-1563). Tintoretto şi-a format propriul stil, îndeosebi exersând cu perseverenţă desenul, studiind sculpturile, desenele şi gravurile colecţiilor veneţiene. În 1539 era deja un pictor independent, cum reiese dintr-un act elaborat de un notar public, în care regăsim numele lui Tintoretto. Acesta avea pe atunci 20 de ani şi locuia în Campo San Cassiano, în apropierea podului care duce spre biserica Santa Maria Mater Domini. În 1550 se căsătoreşte cu Faustina de Vescovi, fiica comandantului gărzii de la Scuola Grande di San Marco.

Cu doi ani mai înainte executase pentru această instituţie compoziţia Minunea Sfântului Marcu sau Sfântul Marcu salvând viaţa unui sclav („Miracolo dello schiavo”). Această operă, elaborată la vârsta de 30 de ani, entuziasmează pe contemporani, în ea se regăseşte echilibrul ideal: cantitatea şi calitatea, culoarea şi forma sunt introduse în scenă în mod alternativ, corelate în mod remarcabil cu concepţia structurală a tabloului. Scuola refuză totuşi această operă, considerându-o prea originală. Nu au lipsit şi alte critici. Astfel scriitorul Pietro Aretino (1492-1556) îi impută graba cu care lucrează („fa presto”) şi – din această cauză – înclinaţia spre neglijenţă, care va dispare o dată cu vârsta maturităţii.

De-a lungul vieţii sale, Tintoretto lucrează pentru diferite scuole veneţiene, care îşi pierduseră cu timpul caracterul religios, transformându-se în instituţii laice de binefacere cu mari resurse financiare, ca urmare a donaţiilor provenite din partea membrilor şi a altor persoane caritabile. Calitatea de membru într-o asemenea instituţie era o chestiune de prestigiu, fiind o dovadă a înaltului nivel social şi financiar al unui cetăţean al Veneţiei, şi se obţinea după o triere foarte severă.

În 1564, Scuola Grande di San Rocco decide să fie aduse modificări ornamentelor de pe tavanul sălii de şedinţe a comisiei de supraveghere din Albergo. Se instituie un concurs în vederea executării lucrării. Înainte ca alţi pictori să-şi fi depus propunerile, Tintoretto prezintă o pictură ovală elaborată într-un timp foarte scurt şi obţine comanda. În 1565, o dată cu finisarea primei părţi a acestei comenzi, Tintoretto devine membru în Scuola Grande di San Rocco, contribuţia lui constând în decorarea sediului acestei instituţii. Până în anul 1587 realizează 58 de picturi pentru cele două nivele ale clădirii.

Tintoretto (29 septembrie 1518-31 mai 1594), pictor italian

sursa poze

Tot in 29 septembrie s-au nascut:

Caravaggio(29 septembrie 1571 – 18 iulie 1610), precursorul stilului baroc.

Michiel Sweerts(29 septembrie 1618–1664), pictor flamand.

François Boucher (29 septembrie 1703 – 30 mai 1770), pictor francez, reprezentant al stilului rococo.

Andreas Achenbach (29 septembrie 1815 – 1 aprilie 1910), pictor peisagist german.

Rupert Bunny(29 septembrie 1864 – 25 mai 1947), pictor australian.

Din blogosfera. Mirela Pete.Opium și Belle d`Opium de YSL. Premieră autumnală parfumată Cristian.CE SE ÎNTÂMPLĂ CU NOI? Călin Hera.Provincia Corvina cu miere Călin Hera. Grupul blogurilor Vania Ioan Usca.Protestul

Posted on septembrie 29, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 22 comentarii.

  1. dupaparerea mea este un gigant in istoria picturii universale ..imi place tot ce a pictat..

  2. Mirela, iti multumesc si ma bucur sa stiu ca iti place.
    as mai fi adaugat picturi de-ale lui, dar nu stau bine cu spatiul disonibil pentru poze, asa ca am ales slideshow-ul.
    Mi-ar fi placut sa vad si eu pe viu picturile lui si ale celorlati artisti.Pozele nu pot reda exact culorile, luminile si umbrele originale.
    Iti multumesc si pentru link, am intrat pe site sa vad minunatiile.
    Sper sa ajungi in Venetia si la carnaval. 🙂

  3. Gabi, m-ai dat gata, stii ce inseamna Venetia pentru mine si cam asta inseamna si Tintoretto! Unul dintre cei mai mari reprezentanți pictori ai școlii venețiene de pictură, in marea perioada de maturitate a Renașterii. In Venetia sunt multe biserici, palate si alte institutii picate de acest titan al Renasterii. Sa stii ca e multa lumina in jocul de clar-obscur. In realitate, picturile sale, pe care le-am vazut in parte in vara aceasta, sunt foarte luminoase, umbra parca fiind diminuata de lumina stralucitoare a chipurilor. E admirabil! O zi frumoasa, Gabi! 🙂
    Rasfoieste aici, e Palatul Dogilor pictat de Tintoretto, cea mai celebra cladire, alaturi de Basilica San Marco, din Venezia mea draga!
    http://www.museumplanet.com/tour.php/venice/dp/61

  4. Ca toti din acea perioada.

  5. Intradevar, un joc de lumini si umbre, mai mult umbre.

  6. Un adevărat joc de lumini și umbre…

  1. Pingback: Adam Elsheimer (18 martie 1578 – 11 decembrie 1610), pictor german « my heart to your heart

  2. Pingback: François Boucher (29 septembrie 1703 – 30 mai 1770), pictor francez, reprezentant al stilului rococo « my heart to your heart

  3. Pingback: Iacopo Nigreti sau Palma Giovane (1548/50 – 14 octombrie 1628), pictor manierist italian « my heart to your heart

  4. Pingback: Marten de Vos (1532–1603), pictor manierist din Antwerp « my heart to your heart

  5. Pingback: Andrea Meldolla(c. 1510/1515–1563), pictor si desenator italian renascentist « my heart to your heart

  6. Pingback: Marietta Robusti (1560? – 1590), pictorita venetiana « my heart to your heart

  7. Pingback: Hans Rottenhammer (1564 – 1625), pictor german « my heart to your heart

  8. Pingback: Prognoza meteo (28 sept-11 oct) 2010 - Elisa – gradina mea de vis

  9. Pingback: Paolo Veronese (1528 – 1588), pictor italian « my heart to your heart

  10. Pingback: John Singer Sargent (12 ianuarie 1856 – 14 aprilie 1925) « my heart to your heart

  11. Pingback: Tiziano Vecellio (*între 1488 și 1490 – 27 august 1576), pictor italian « my heart to your heart

  12. Pingback: Prognoza meteo (28 sept-11 oct) 2010 « Elisa-gradina mea de vis

  13. Pingback: Cireşica | Ioan Usca

  14. Pingback: Tintoretto (29 septembrie 1518-31 mai 1594), pictor italian - Ziarul toateBlogurile.ro

  15. Pingback: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU NOI? «

Lasă un comentariu