Mstislav Dobuzhinsky (14 august 1875 – 20 noiembrie 1957), pictor rus de origine lituaniană

Mstislav Dobuzhinsky – Self-portrait

Mstislav Valerianovici Dobujinski (14 august 1875 la Novgorod-20 noiembrie 1957 la New York, Statele Unite ale Americii) a fost un pictor rus de origine lituaniană remarcat pentru peisajele sale citadine care descriu cresterea exploziva si declinul orasului secolulului al XX-lea.

Mstislav Dobuzhinsky – October Idyll

De origine nobila lituaniana, Dobuzhinsky s-a nascut  in Novgorod in familia unui ofiter de armata.Intre 1885 si 1887 a urmat cursurile Scolii de desen a Societatii pentru Promovarea Artistilor. Intre 1895 si 1899 a studiat Dreptul la  Universitatea din St. Petersburg, studiind simultan in particular. Dupa aabsolvirea Universitatii, artistul s-a pregatit in Munchen cu Anton Azbè si cu  Simon Hollósy in Nagybánya (Austro-Ungaria). La reintoarcerea sa in  Rusia, el s-a alaturat cercului artistic Mir Iskusstva, care idealiza secolul al XVIII-lea ca fiind  „epoca elegantei”.

Mstislav Dobuzhinsky – Glassmakers’ Street in Vilno

Dobuzhinsky s-a distins fata de alti miriskusnikisti prin maniera sa expresionista si interesul foarte mare in peisajele citadine industriale. Ca si alti membrii ai grupului  Mir iskusstva, Dobuzhinsky a experimentat si designul de scena. La inceput a lucrat pentru Constantin Stanislavski la Teatrul de Arta din Moscova apoi la cateva productii ale lui Diaghilev. E recunoscut si ca excelent profesor de arta, printre elevii lui numarandu-se si  Vladimir Nabokov cu care a pastrat o legatura prin corespondenta pentru o lunga perioada.

In 1925 a emigrat in Anglias, iar in 1939, in SUA.

A murit  in New York pe  20 decembrie 1957. Memoriile sale au fost publicate postum.

Din blogosfera.

Ioan Usca.Inocentul – XXI

Elisa.Programul meu de mâine

Cristian.GEAMANTANUL (11)

sursa poze

Posted on august 2, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , . Bookmark the permalink. 12 comentarii.

Lasă un comentariu