Zinaida Serebriakova(10 decembrie 1884 – 19 septembrie 1967), pictoriță rusă

Zinaida Serebriakova – Self-portrait

Zinaida Serebryakova – Self-Portrait at the Dressing Table

Zinaida Serebriakova – House of Cards

Zinaida Serebriakova – Bleaching Linen

Zinaida Serebriakova – Sleeping nude

Zinaida Serebryakova – A Young Moroccan Girl

Zinaida Evgenievna Serebriakova (née Lanceray) (rusă: Зинаида Евгеньевна Серебрякова) (10 decembrie 1884 – 19 septembrie 1967) a fost o pictoriță rusă.

Zinaida Serebriakova s-a nascut la Neskuchnoye langa Kharkov (acum Kharkiv, Ucraina) intruna dintre cele mai bune si artistice familii din Rusia.

Apartinea de familia Benois. Bunicul ei, Nicholas Benois, a fost in arhitect faimos, presedinte al Societatii Arhitectilor si membru al Academiei Rusesti de  Stiinta. Unchiul ei, Alexandre Benois, a fost un pictor faimos, fondator al grupului de arta Mir iskusstva. Tatal ei, Yevgeny Nikolayevich Lanceray, a fost un renumit sculptor, iar mama ei, care era sora lui Alexandre Benois, era buna la desen. Unul dintre fratii Zinaidaei, Nikolay Yevgenyevich Lanceray, a fost un arhitect talentat, iar celalalt frate, Yevgeny Yevgenyevich Lanceray, a avut un important loc in ministerul de Arta Sovietic. Si actorul si scriitorul ruso-englez  Peter Ustinov era ruda cu ea.

In 1900 Zinaida a absolvit un gimnaziu de fete si a intrat la scoala de arta fondata de  Printesa M. K. Tenisheva. A studiat cu Repin in 1901 si cu artistul portretist Braz intre 1903 si 1905. In anii 1902–1903 a stat si a studiat in Italia, iar intre 1905–1906 a studiat la Académie de la Grande Chaumière din Paris.

In 1905, Zinaida Lanceray s-a casatorit  cu varul ei primar, Boris Serebriakov, fiul surorii lui Evgenyi si si-a luat numele lui de familie. Serebriakov se pregatea sa devina inginer de cai ferate .

Inca din tinerete, Zinaida Serebriakova s-a straduit sa-si exprime dragostea fata de lume si sa arate frumusetile ei. Primele sale lucrari, „Country Girl”(1906, Russian Museum) si „Orchard in Bloom” (1908, private collection) sunt graitoare in aceasta privinta si de acuta sa dorinta de a cunoaste frumusetea pamantului rusesc si a oamenilor sai.Aceste lucrari sunt studii facute dupa natura si, desi ea era foarte tanara atunci, talentul ei extraordinar era evident.

O larga recunoastere publica a venit dupa ce a pictat autoportretul ei  „At the Dressing-Table” (1909, Tretyakov Gallery), prezentat pentru prima data la marea expozzitie a Uniunii Artistilor Rusi  din 1910.

S-a alaturat miscarii Mir iskusstva in 1911, dar a stat deoparte de ceilalti membri ai grupului datorita preferintelor sale pentru temele populare si armonia, plasticitatea si natura picturilor ei.

In 1914–1917, Zinaida Serebriakova era in culmea talentului. In acei ani a produs o serie de picturi cu teme din viata rurala ruseasca, lucrari cu tarani si sate rusesti, atat de dragi inimii sale: „Peasants” (1914–1915, Russian Museum), „Sleeping Peasant Girl” (private collection).

Cea mai importanta dintre aceste lucrari e  „Bleaching Cloth” (1917, Tretyakov Gallery), care dezvaluie talentul uimitor al  Zinaidei Serebriakova ca artist monumental. Figurile tarancilor, pictate  pe fondul cerului, au maretie si putere in virtutea orizontului jos.

Cand in 1916 Alexander Benois a primit comanda sa decoreze gara Kazan din Moscova, i-a invitat pe Yevgeny Lanceray, Boris Kustodiev, Mstislav Dobuzhinsky si Zinaida Serebriakova sa-l ajute. Serebriakova a luat tema despre Orient: India, Japonia, Turcia si Siam, reprezentate alegoric sub forma de femei frumoase.In acelasi timp a inceput sa picteze compozitii cu subiecte din mitologia clasica, dar aceste lucrari au ramas neterminate.

Cand a izbucnit Marea Revolutie din Octombrie 1917, Serebriakova se afla pe domeniul familiei sale din Neskuchnoye, iar viata ei s-a schimbat brusc. In 1919 sotul ei Boris a murit de tifos pe care l-a contractat in inchisorile bolsevice. A ramas fara nici un venit si raspundea de cei patru copii ai sai si de mama bolnava.Toate rezervele  de la Neskuchnoye au fost pradate, iar familia suferea de foame. A trebuit sa renunte la pictura in favoarea unor tehnici mai putin costisitoare;carbunele si creionul. Aceasta a fost perioada cand a pictat cea mai tragica dintre lucrarile ei, „House of Cards”, care-i descrie pe cei patru copii orfani ai sai.

Artista nu a vrut sa treaca la stilul futurist popular din acea perioada, nici n-a vrut sa picteze portrete pentru comisari, insa si-a gasit ceva de lucru la Muzeul de Arheologie Kharkov, unde a facut cateva desene in creion pentru expozitii. In decembrie 1920 s-a mutat in apartamentul bunicului sau din Petrograd. Dupa Marea Revolutie din Octombrie 1917, locatarii din apartamentele private au fost fortati sa le imparta cu altii, dar Serebriakova a fost norocoasa – ea a fost repartizata cu artistii de la Teatrul de Arta din Moscova. Prin urmare, lucrarile Serebriakovei din acea perioada s-au concentrat asupra vietii din teatru. Tot in acea perioada, fiica Serebriakovei, Tatiana, a intrat la academia de balet, iar Serebriakova a creat o serie de  pastele cu Teatrul Mariinsky.

In toamna lui 1924, Serebriakova a plecat la Paris, deoarece primise o comanda pentru o vasta pictura murala decorativa. Dupa ce a terminat lucrarea, artista a intentionat sa se intoarca In Uniunea Sovietica, unde au ramas mama sa si cei patru copii ai sai. Cu toate acestea, ea nu a fost in stare sa se reintoarca, insa a putut sa-i aduca la Paris in 1926 si respectiv 1928, pe cei doi copii mai mici ai sai, Alexandre si Catherine, insa nu a putut face acelasi lucru pentru ceilalti doi copii, Evgenyi si Tatiana, pe care nu i-a putut vedea timp de mai multi ani.

In 1928 and 1930, Zinaida a calatorit in Africa, vizitand Morocul. Ea a fost fascinata de peisajele din nordul Africii si a pictat muntii Atlas, precum si femei arabe si africane in haine ale etniilor respective.De asemenea a pictat un ciclu dedicat pescarilor bretoni.

In 1947, Serebriakova a primit cetatenia franceza,  in sfarsit, dar numai dupa actiunea de destalinizare a lui Hrușciov care i-a permis sa reia contactul cu  familia ei din Uniunea Sovietica. In 1960, dupa 36 ani de separare fortata, fiica ei mai mare, Tatiana (Tata), a avut permisiunea sa o viziteze.In acea perioada, Tatiana lucra ca artista, pictand decoruri pentru Teatrul de Arta din Moscova.

Lucrarile Zinaidei Serebriakova  au fost expuse in cele din urma in Uniunea Sovietrica in anul 1966, la Moscova, Leningrad si Kiev. Albumele ei au fost vandute cu milioanele , ea fiind comparata cu  Botticelli si Renoir. Desi a trimis aproximativ 200 dintre lucrarile ei pentru a fi prezentate in Uniunea Sovietica, cea mai mare parte a lucrarilor sale au ramas in Franta.

Zinaida Serebriakova a murit la Paris pe 19 septembrie 1967, la varsta de 82 dea ani.A fost inmormantata in Paris, la cimitirul rusesc de la Sainte-Geneviève-des-Bois.

Zinaida Serebriakova(10 decembrie 1884 – 19 septembrie 1967), pictoriță rusă

Tot in 10 decembrie s-au nascut:

Adriaen van Ostade(10 decembrie 1610 – 2 mai 1685), pictor flamand de scene rurale.

Ker-Xavier Roussel (10 decembrie 1867 – 6 iunie 1944, pictor francez.

Henri Gervex (10 decembrie 1852 – 1929), pictor francez.

Peter Mark Monsted(10 decembrie 1859 – 20 iunie 1941), pictor realist danez.

 

Din blogosfera.

Cristian.Pe aripi de vultur

Geanina.Scrisoare de bun ramas

Caius.Colecţionara de coşmaruri – 20

Ioan Usca.Pasiuni mistuitoare – I

Mirela Pete.Take the Lead. Recomandare de weekend

Gabriela Neagu.Seara de folk (4)

Ziarul toateBlogurile.ro

Posted on decembrie 10, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 19 comentarii.

 1. Da, chiar daca nu prin pictura, macar prin admirare si promovare.

 2. Geanina, dupa ce am aflat ce reprezinta acel tablou, am inceput sa-l privesc altfel.M-a impresionat povestea acestei artiste si a familiei sale, iar lucrarile ei imi plac in mod deosebit.
  Iti multumesc, Geanina.
  O duminica minunata alaturi de Cristian!

 3. Voi reflecta asupra propunerii.de bani am nevoie si eu, cum sa nu?

 4. Totul e minunat! 🙂

 5. Cristian, nu numai lucrarile ei m-au impresionat, ci si viata artistei.
  O duminica minunata!

 6. Abordarea unei teme diversificate face din Zinaida Serebriakova o artistă desăvârşită. Urmărind cu atenţie tablourile constat că a excelat în zona portretistică. M-a impresionat “House of Cards”, încerc să înţeleg prin limbajul tabloului ceea ce a simţit când a pictat cel mai tragic moment din viaţa ei, cei patru copii orfani.

  Zile pline de iubire alături de cei dragi!

 7. Daca vrei sa faci bani din ceea ce scrii, incearca Blogmoney si inscrie-te!
  http://aff.blogmoney.com?aid=2647&acid=223

 8. Ne motiveaza atata talent?

 9. Ce zâmbete minunate! 🙂

 10. Oho, imagini deosebite. Mână de artist serios… Un final de săptămână cât mai bun, Gabi!

 1. Pingback: DACĂ E DUMINICĂ, E… FOLK (36) « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI

 2. Pingback: SINAGOGA NEOLOGĂ DIN BRAŞOV (2) « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI

 3. Pingback: Ivona Boitan – Negru de fum | Ioan Usca

 4. Pingback: Pasiuni mistuitoare – II | Ioan Usca

 5. Pingback: SINAGOGA NEOLOGĂ DIN BRAŞOV (1) « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI

 6. Pingback: Accidente, anomalii, bizarerii « Gabriela Elena

 7. Pingback: Pe aripi de vultur «

 8. Pingback: Zinaida Serebriakova(10 decembrie 1884 – 19 septembrie 1967), pictoriță rusă - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: