Blanche Hoschedé Monet(10 noiembrie 1865 – 1947), pictorita impresionista franceza

Blanche Hoschedé-Monet – Le jardin à Giverny

Blanche Hoschedé-Monet – Giverny, the Rosarium of Monet.

Blanche Hoschedé-Monet – The Garden at Giverny

Blanche Hoschede-Monet – Wistarias at Giverny

Blanche Hoschedé-Monet – Le pont Japonais à Giverny

Blanche Hoschedé-Monet – Pont Japonais

Blanche Hoschedé-Monet – Le jardin de Monet à Giverny

Blanche Hoschede-Monet – The Willow, the Roses and the Waterlilies at Giverny

Blanche Hoschedé-Monet – Bassin aux Nymphéas, Giverny

Blanche Hoschedé-Monet – La Maison de Claude Monet

Blanche Hoschedé-Monet – Giverny, Willow and Roses

Blanche Hoschede-Monet – Rhododendrons, 1928

Blanche Hoschedé-Monet – La meuele (The Haystack)

Blanche Hoschedé-Monet – L’église de Giverny

Blanche Hoschede-Monet – Blue House in the Outskirts of Giverny

Blanche Hoschedé-Monet – Le-Poujal-sur-Orb (Hérault)

Blanche Hoschedé-Monet – Impressionistic summer landscape with water lilies in a stream

Blanche Hoschedé-Monet – Les peupliers

Blanche Hoschedé-Monet – Les Vergers

Blanche Hoschedé-Monet – View of Giverny from the Hills

Blanche Hoschedé-Monet – Drei Frauen im Schilfgras am Meeresstrand

Blanche Hoschedé-Monet – Le Bassin au Nympheas à Giverny

Blanche Hoschede-Monet – Winter Landscape

Blanche Hoschedé-Monet – Fleurs dans un vase de cuivre

Blanche Hoschedé Monet  a fost o pictorita frantuzoaica, atat fiica vitrega, cat si nora lui Claude Monet. S-a nascut in Paris pe 10 noiembrie 1865 si a murit in Giverny in 1947.
Ea a fost a doua fiica a lui Ernest Hoschedé si Alice Hoschedé. Ernest era un om de afaceri, un mare proprietar de magazine din Paris si colectionar de arta impresionista. In 1876 l-a angajat pe Claude Monet sa-i picteze cateva panouri decorative in locuinta sa, castelul Rottembourg din Montgeron. In 1877 Ernest Hoschedé a dat faliment, iar colectia lui de arta a fost scoasa la licitatie. Ernest, Alice si cei 6 copii ai lor s-au mutat intro casa in Vétheuil cu Monet, cu Camille, prima sotie a lui Monet si cu cei doi fii ai familiei, Jean si Michel. Ernest si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Paris si la un moment dat si-a abandonat familia si a plecat in Belgia. In 1879 dupa moartea lui Camille Monet, Alice Hoschedé si cei doi copii ai lui Monet au locuit impreuna in Paris. In cele din urma s-a apropiat de Monet in Vétheuil, apoi s-a mutat cu el la Poissy in 1881, in final s-au stabilit in Giverny in 1883. Relatia dintre Claude Monet si Alice Hoschedé a devenit oficiala chiar daca ei nu s-au casatorit. Dupa moartea lui Ernest Hoschedé in 1891, Claude Monet si Alice Hoschedé s-au casatorit in 1892.
Blanche a fost atrasa imediat de Claude Monet. Avea 11 ani cand a descoperit arta picturii. Si-a petrecut multe ore in  atelierul lui Claude Monet, precum si in atelierul lui Édouard Manet. In 1882 Claude Monet a inchiriat o casa de vacanta in Pourville, iar Blanche a inceput sa picteze alaturi de el. Cand Claude Monet a creat seriile „Haystacks” (1890–1891) Blanche a fost complet supusa influentei lui. Blanche a devenit asistenta si eleva lui Monet. Deseori ii cara sevaletul si panzele cu o roaba, apoi isi aseza sevaletul ei in apropiere. Folosea aceleasi panze, paleta si culori si picta acelasi subiect. Pe cand se afla in Italia, Claude Monet i-a scris o scrisoare sotiei Alice Hoschedé, “Mai picteaza Blanche, vreau sa vad ce progrese a facut?”. Lucrarile ei erau pictate en plein air deoarece nu avea un atelier.   In ianuarie 1888, pe cand se afla   in Antibes, Claude Monet a incurajat-o pe Blanche sa trimita o lucrare la Salon.

Familia Hoschedé-Monet a petrecut mult timp cu expatriatii americani. Blanche a pictat impreuna cu John Leslie Breck (1860–1899) si Theodore Earl Butler. A avut o idila cu John Leslie Breck care a fost intrerupta de Claude Monet. Prin urmare, John Leslie Breck a plecat de la Giverny in 1892 dupa casatoria lui Theodore Earl Butler cu sora lui Blanche, Suzanne Hoschedé; o casatorie aprobata de Claude Monet.

In final, Blanche s-a maritat cu fiul cel mare a lui Claude Monet, Jean Monet, in 1897. Ei au locuit in Rouen si Beaumont-le-Roger pana in 1913. Ea a pictat peisaje cu pajisti, plopi, pini si raul Risle. Dupa moartea sotului ei in 1913 s-a intors la Giverny cu Claude Monet in 1914. Impreuna cu Claude Monet a plecat pentru o saptamana la casa lui Clemenceau din sudul Frantei in Saint- Vincent-du-Jar, in octombrie 1921. S-a reintors in 1927, 1928 si in 1929 si a pictat cateva lucrari pentru Georges Clemenceau, „The Blue Angel”, in acelasi timp l-a ingrijit pe Claude Monet pana la sfarsitul vietii.

Majoritatea lucrarilor ei au fost pictate in Giverny si in jurul localitatii Rouen. Ea a pictat in Giverny din 1883 pana in 1897 apoi  din 1926  pana in 1947. A  adoptat o forma aproape pura de impresionism. Ea a pictat pentru propria placere. E dificil de distins lucrarile ei de cele ale lui Monet, in special din timpul primei perioade din Giverny. Paleta, pensulele, pictura si panzele erau de la Claude Monet. Ea a pictat gradina lui Claude Monet si imprejurimile ei. O  strada din Giverny ii poarta numele.

Blanche Hoschedé Monet(10 noiembrie 1865 – 1947), pictorita impresionista frantuzoaica

Posted on noiembrie 10, 2012, in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Interesanta biografia pictoritei. Influenta lui Monet e evidenta insa lucrarile ei nu au stralucirea celor lui Claude Monet. Mi se par putin sterse ….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: