Édouard Manet(23 ianuarie 1832 – 30 aprilie 1883), pictor francez, precursor al impresionismului

Édouard Manet - Music in the Tuileries – 1862

Édouard Manet – Music in the Tuileries – 1862

Édouard Manet - The Monet Family in the Garden – 1874

Édouard Manet – The Monet Family in the Garden – 1874

Édouard Manet - The Railway, 1872

Édouard Manet – The Railway, 1872

Édouard Manet - Luncheon on the Grass – 1863

Édouard Manet – Luncheon on the Grass – 1863

Édouard Manet - Olympia, 1863

Édouard Manet – Olympia, 1863

Édouard Manet (* 23 ianuarie 1832, Paris – 30 aprilie 1883, Paris) a fost un pictor francez, precursor al impresionismului.Plecând de la izvorul tradiţiilor marilor maeştri, Manet a fost în măsură să lege sugestiile vremurilor vechi cu elementele moderne, fapt pentru care i s-a spus „pictor al zilelor noastre” (Charles Beaudelaire).

Creaţiile sale au stârnit scandal şi indignare, cu toate că Manet n-a dorit niciodată să provoace pe nimeni, a dorit numai să schimbe pictura şi s-o reînoiască.

Manet a fost ultimul pictor clasic şi totodată primul pictor modern. Tablourile lui uimesc şi astăzi şi ne trezesc interesul, reprezentând astfel o parte incontestabilă a picturii universale.

Édouard Manet s-a născut la 23 ianuarie 1832 în Paris. Tatăl său, Auguste Manet, fost diplomat, era funcționar ministerial de rang înalt, iar mama, Eugenie Fournier, provenea, de asemenea, dintr-o familie selectă. Manet își începe studiile în 1842 la gimnaziul Rollin. Tatăl său îl consacră carierei juridice, însă unchiul său, Edmond Fournier, îi descoperă talentul artistic și îl sfătuiește să urmeze cursuri speciale de desen în cadrul gimnaziului. În 1848 își încheie studiile, se gândește să se dedice picturii, dar își descoperă și altă vocație: vrea să devină marinar. Nu este însă admis în „Școala Superioară de Marină”, de aceea, în decembrie 1848, se îmbarcă la bordul vasului „Havre et Guadeloupe”, pe post de cârmaci.Pe vasul care se îndrepta spre Rio de Janeiro desenează mult, pe membrii echipajului și peisaje marine.

În iunie 1849, după revenirea la Paris, tatăl său îi recunoaște talentul și îl sfătuiește să se înscrie la „École des Beaux-Arts”. Manet însă, în locul metodelor rigide de învățământ ale Academiei, alege școala lui Thomas Couture. În ciuda metodelor liberale de predare ale școlii, Manet are deja ideile sale despre artă, se împotrivește tiparelor obișnuite acceptate până la el, solicită modelelor sale să se îmbrace, le așază în poziții naturale în locul ținutei alese și aranjate. Își desăvârșește tehnica picturală, copiind lucrările maeștrilor în muzeul Louvre. Un interes deosebit îi trezește Tiziano, Rubens, precum și Velázquez. Din pictura franceză, doi artiști sunt considerați înaintașii direcți ai picturii sale: Eugène Delacroix și Gustave Courbet. În 1856, părăsește școala lui Couture. Călătorește mult, vizitează de mai multe ori muzeele olandeze, unde admiră în special picturile lui Franz Hals. În Italia, descoperă Veneția și Florența. Copiază tabloul lui Tiziano „Venus din Urbino”. Acum se naște în el vestita temă a Olympiei, care va fi pictată zece ani mai târziu. Se întoarce în Franța, trecând prin Germania și Europa Centrală, vizitând muzeele din Praga, Viena, Dresda și München.

În 1859, se prezintă pentru prima dată la „Salonul Oficial” – expoziție organizată anual la Paris, unde tablourile sunt selecționate de un juriu select – cu tabloul „Băutorul de absint”, o lucrare departe de tradițiile epocii ca temă și tehnică picturală. Cu excepția lui Delacroix, care făcea parte din juriu, trezește sentimente ostile și este refuzat. Doi ani mai târziu, în 1861, tabloul său „Cântărețul spaniol” este selecționat.

Vestit pentru eleganța sa, Manet frecventează concerte la modă, cafenele, parcuri. În aceste locuri își găsește inspirația pentru tablourile sale înfățișând viața pariziană. Unei astfel de seri i se datorează tabloul pictat în 1862, „Concert în parcul Tuilleries”, în care putem recunoaște prietenii pictorului, printre care și pe Beaudelaire. Tema aleasă de Manet a fost surprinzătoare pentru acele timpuri, asemenea tablouri plein-air nu erau considerate artă adevărată, erau utilizate pentru ilustrarea revistelor și reportajelor. Criticii nu-și ascund dezaprobarea: „Pictura lui Manet supără ochiul, exact în același mod în care muzica falsă supără urechea”, scria unul din aceștia. În 1863, trimite trei tablouri pentru Salon, unul dintre ele fiind „Dejunul pe iarbă”, sunt și acestea respinse. Le expune atunci în „Salonul independenților”, stârnind indignarea criticilor, care îl acuză de prost gust. Manet a acordat la alcătuirea operei „Dejunul pe iarbă” o mare importanță principiilor sale estetice. În primul rând, redă lumina de zi naturală. înfățișează nudul feminin într-o ambianță obișnuită, în contrast cu obiceiul epocii sale, care admitea reprezentarea nudului numai la evocarea temelor din mitologie. Publicul n-a înțeles esența operei, au găsit-o nerușinată și provocatoare. În 1865, se prezintă din nou la Salon, de data aceasta cu „Olympia”. Și acest tablou primește o critică aspră și produce un scandal enorm, comentariile răutăcioase îl intitulează „femeie de harem cu burta galbenă”. În această operă Manet dorește să-și arate mai expresiv stilul personal. Pictează o femeie concretă, din care vrea să creeze o Venus modernă, senzuală. Talentul pictorului este provocator, se oferă cu o forță care impune respect, de aceea nu este surprinzător că a șocat publicul. Totuși, asupra câtorva pictori tineri tabloul a avut un efect deosebit de mare, Cézanne își exprimă fără rezerve încântarea.

De acum încolo, Manet, care a fost atât de frecvent refuzat de Salon, se apropie de o altă grupare de pictori, care vor fi mai târziu impresioniștii. Claude Monet, Edgar Degas și Auguste Renoir admiră sincer talentul creatorului Olympiei. În 1867, pentru a ocoli respingerea care era de așteptat din partea juriului „Expoziției Mondiale din Paris”, Manet închiriază un pavilion, unde prezintă cincizeci de tablouri. Deși admirator al noilor creații, Manet n-a participat niciodată la expozițiile impresioniștilor. A preferat să se lupte cu juriul Salonului, și în anii următori se impune și este din ce în ce mai des admis la vernisajele Salonului Oficial, dar își organizează expoziții și în atelierul propriu.

La 30 aprilie 1883 se stinge din viață la Paris. După moarte sa, s-au făcut toate demersurile pentru ca Olympia să fie expusă în muzeul Louvre. Manet a învins, deoarece a intrat printre vechii maeștri și a rămas tot atât de actual ca și aceștia, ale căror tradiții le-a urmat, înscriindu-și pentru totdeauna numele în istoria artei.

Édouard Manet(23 ianuarie 1832 – 30 aprilie 1883), pictor francez

Sursa picturi Édouard Manet.

Posted on ianuarie 24, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 26 comentarii.

 1. Scuze pentru greseala de scriere… Manet in loc de Maniet

 2. Si mie imi place Maniet si fetitei mele. Daca ai putea sa ne ajuti cu o litografie de-a lui numita Pisica neagra si Pisica alba, o caut demult, e posibil sa fi vazut-o pe undeva fara sa stiu ca este a lui. Multumiri anticipate pentru ajutor si pentru frumoasa colectie pe care ai ales sa o imparti cu noi.

 3. cami.cami1960, daca te uiti pe-aici vei vedea o multime de picturi si pictori.

 4. vreau mai multy pictori

 5. Va multumesc pentru comentariu, domnule pictor Serban Petre.
  fata de acest pictor am o afectiune mai deosebita.Sunt nascuta in aceeasi zi si luna cu el 🙂

 6. pentru mine a fost unul dintre cei mai mari pictori ai lumii..stilul sau si maniera a fost iubit si de marele scriitor -zola- cit si de alti critici …imi place mult ,din cele prezentate, autoportretul cu paleta – berthe morisot – si ea a fost o mare pictorita…cit si portretul colectionarului stephane malarme…va multumesc

 7. Multumesc,Cristian.Am incercat sa le aranjez cat de cat,mi-ar fi placut cateva galerii de pictura cu lucrarile lui.pe subiecte,teme…
  ma simt cumva legata de acest pictor prin ziua de nastere,cred ca ar trebui sa-l cunosc mai bine.

 8. Minunate sunt toate,a trebuit sa renunt la cateva.

 9. Toate acete tablouri pe care le postezi de fiecare dată sunt o adevărată desfătare. Pentru ochi, pentru suflet…

 10. Minunate, pur şi simplu…

 1. Pingback: Nicolas de Largillière (10 octombrie 1656 – 20 martie 1746), pictor francez | my heart to your heart

 2. Pingback: Max Slevogt (8 octombrie 1868 – 20 septembrie 1932), pictor impresionist german | my heart to your heart

 3. Pingback: Édouard Joseph Dantan (26 august 1848 – 7 iulie 1897), pictor clasic francez | my heart to your heart

 4. Pingback: Expoziţie eveniment – Ştefan Luchian | - Q Magazine

 5. Pingback: Expozitie Stefan Luchian “Univers Artistic” – Muzeul National Cotroceni

 6. Pingback: Expoziţie eveniment – Ştefan Luchian – la Muzeul Naţional Cotroceni | Magazin Istoric

 7. Pingback: Expoziţie eveniment Ştefan Luchian @ Muzeul Naţional Cotroceni | Modernism

 8. Pingback: Blanche Hoschedé Monet(10 noiembrie 1865 – 1947), pictorita impresionista franceza | my heart to your heart

 9. Pingback: Eva Gonzalès (19 aprilie 1849 – 5 mai 1883), pictorita impresionista franceza | my heart to your heart

 10. Pingback: Louise Abbéma (30 octombrie 1853 – 10 iulie 1927), pictorita, sculptorita si designer francez « my heart to your heart

 11. Pingback: Frédéric Bazille(6 decembrie 1841 – 28 noiembrie 1870), pictor francez impresionist « my heart to your heart

 12. Pingback: Jean-Louis Forain (23 octombrie 1852 – 11 iulie 1931), pictor, litograf, acuarelist si desenator impresionist francez « my heart to your heart

 13. Pingback: Julian Alden Weir (30 august 1852 – 8 decembrie 1919), pictor american « my heart to your heart

 14. Pingback: Peder Severin Krøyer (23 iulie 1851 – 21 noiembrie 1909), pictor norvegian « my heart to your heart

 15. Pingback: Giuseppe De Nittis (25 februarie 1846 – 12 august 1884), pictor italian « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: