Henryk Siemiradzki (15 noiembrie 1843 – 23 august 1902), pictor academic polonez

Henryk Siemiradzki – Rest

Henryk Siemiradzki – A Shepherd Playing Flute, 1897

Henryk Siemiradzki – A Dangerous Game

Henryk Siemiradzki – Phryne on the Poseidon’s celebration in Eleusis, 1889

Henryk Siemiradzki – Christ and the Samaritan Woman at the Well

Henryk Siemiradzki – Nero’s torches, 1877

Henryk Siemiradzki – Burial of a Varangian Chieftain, 1883

Henryk Siemiradzki – Diana and Actaeon, 1886

Henryk Siemiradzki – Gypsy woman

Henryk Siemiradzki – Self portrait, 1876

Henryk Siemiradzki (numele intreg in poloneza: Henryk Hektor Siemiradzki; 15 noiembrie 1843 – 23 august 1902) a fost un pictor academic polonez activ  in perioada Împărțirilor Poloniei. A fost cunoscut in special pentru pictarea scenelor din antichitatea greco-romana si din Noul Testament.

Siemiradzki s-a nascut intro familie nobila de Șleahtici  in satul Bilhorod (Białogród) sau Novobelgorod (acum Pechenegi)langa orasul ucrainian Kharkiv aflat sub dominatia imperiului rus. Henryk Siemiradzki a studiat la Kharkiv Gymnasium unde a luat primele lectii de pictura de la profesorul local D.I. Besperchy, student al lui Karl Briullov.A intrat la scoala de Fizica-matematica de la universitatea din Kharkov si a studiat cu interes stiintele naturii, insa a continuat sa picteze.

Dupa ce a absolvit Universitatea cu titlul de Kandidat a abandonat cariera stiintifica si a plecat la Saint Petersburg sa studieze pictura la Academia Imperiala de Arte in anii 1864–1870. La absolvire a fost premiat cu o medalie de aur. Intre 1870–1871 a studiat sub indrumarea lui Karl von Piloty in München cu o bursa de la Academie. In 1872 s-a mutat la Roma, iar cu timpul si-a construit acolo un studio pe via Gaeta Avenue, insa-si petrecea verile la resedinta sa din Strzałkowo de langa Częstochowa in Polonia.

In 1873 a primit titlul de academician  Academia Imperiala de Arte pentru lucrarea „Christ and a Sinner”, bazata pe un vers de Tolstoy. In 1879 a oferit noului infiintat Muzeu National Polonez una din cele mai cunoscute lucrari ale sale, ” Pochodnie Nerona” (Nero’s torches), pictata in jurul anului 1876. lucrarea se afla expusa in camera Siemiradzki a muzeului Sukiennice din the orasul vechi Kraków, cea mai populara camera a muzeului. Prin 1893 Siemiradzki doua picturi de dimensiuni mari la Muzeul de istorie a Statului din Moscova, iar in 1894 a produs monumentala cortina pentru teatrul Juliusz Słowacki din Kraków.

A murit in Strzałkowo in 1902. initial a fost inmormantat in Varsovia, ulterior ramasitele sale au fost mutate la Panteonul national de pe Skałka in Kraków.

Henryk Siemiradzki (15 noiembrie 1843 – 23 august 1902), pictor academic polonez

Tot in 15 noiembrie s-a nascut Georgia O’Keeffe (15 noiembrie 1887 – 6 martie 1986),  pictorita americana.

Din blogosfera.

Pandhoraa m-a nominalizat pentru One Lovely Blog Award si-i multumesc mult.

Mirela Pete.Lacul verde-albastru în reflexii

Daurel.Telegrafic

Ioan Usca.Metaforă

PILULA LU` LISANDRU.Panseuri (rateuri) prezidenţiale

Cristian Lisandru.În jurul propriei axe

Ioan Usca.Reflexii

Aurora.Azorel

Mirela Pete.Atelier VIII. Crochiuri

Mirela Pete.Toamna măceșelor

Aur0ra.Pisoiul şi fulgul de nea

Teo Negură.Trafic cu Hituri (runda 143)

Mirela Pete.Pink Monday. Culinare personale V

Ulise al II-lea cel Ocoş.Pozne novembriene (5)

Posted on noiembrie 15, 2012, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. prima lucrare prezentata , este fantastica…cred ca autorul a fost si ramine un mare pictor polonez , din cele prezentate si nu numai…parerea mea .va multumesc..pentru ca sunteti neobosita sa ne prezentati lucruri frumoase….

  2. O duminică frumoasă, Gabi. Toate gândurile bune!

  1. Pingback: Parfumul primilor fulgi de nea « Mirela Pete. Blog

Lasă un comentariu