Domenico Fetti (c. 1589 – 1623), pictor italian baroc

Domenico Fetti – Sleeping Girl

Domenico Fetti – Archimedes Thoughtful

Domenico Fetti - Ecce Homo

Domenico Fetti – Ecce Homo

Domenico Fetti - Salvator Mundi

Domenico Fetti – Salvator Mundi

Domenico Fetti - Penitent Peter

Domenico Fetti – Penitent Peter

Domenico Fetti – The Veil of Veronica

Domenico Fetti ( Feti) (c. 1589 – 1623) a fost un pictor italian baroc care a  activat, mai ales in Roma, Mantua si Venetia.

S-a nascut in Roma, fiul unui pictor putin cunoscut, Pietro Fetti, se spune ca Domenico si-a facut ucenicia cu Ludovico Cigoli sau cu elevul acestuia,  Andrea Commodi in Roma intre anii 1604-1613. A lucrat apoi in Mantua din 1613 pana in 1622, patronat de Cardinal, Ducele Ferdinando I Gonzaga de mai tarziu. In Palatul Ducal, Domenico a pictat  ‘Miracle of the Loaves and Fishes ‘. Seriile care reprezinta parabolele Noului Testament pe care le-a executat pentru studioul patronului au fost deseori repetate in compozitiile lui.

In august sau septembrie 1622 s-a mutat in Venetia, unde a pictat in stilul manierist. Intre 1620–30, trei „straini”—Fetti si contemporanii sai mai tineri Bernardo Strozzi si Jan Lys—au adus primele influente ale stilului baroc din Roma. Ei au adaptat coloritul bogat al stilului venetian la realismul si monumentalitatea stilului lui Caravaggio.

In Venetia, unde a ramas in ciuda rugamintilor Ducelui de-a se reintoarce in Mantua, Fetti si-a schimbat stilul: lucrarile lui pictate intrun stil formalizat au devenit mai picturale si  colorate. In plus, si-a concentrat atentia asupra pieselor mici din cabinet si a adaptat imaginile de compozitie la povestirile religioase.

Stilul lui pare a fi influentat de picturile lui Rubens.Si-ar fi continuat cu succes munca in Venetia daca nu ar fi murit acolo in 1623 sau 1624. Ulterior, silul lui Fetti i-a influentat pe venetienii Pietro della Vecchia si Sebastiano Mazzone.

Domenico Fetti (c. 1589 – 1623), pictor italian baroc

Din blogosfera.

Cristian Lisandru.Cetatea din anticamera trecutului – 16 –

Ioan Usca.2 Martie

Caius.Inocentul – 16

Posted on martie 2, 2011, in arta, cultura, imagini and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Cristian, daca ai vazut si slide-ul , cu atat mai mult ma bucur.
    O zi frumoasa iti doresc!
    P.S.la noi ninge azi, 3 martie.

  2. O frumuseţe în trei paşi, aş spune, plus slide-ul… O zi cât mai bună să ai, Gabi. Inspirată alegere!

Lasă un comentariu