Frank Duveneck (9 octombrie 1848 – 3 ianuarie 1919), pictor american

Frank Duveneck – Lady with a Red Hat

Frank Duveneck – Portrait of Maggie Wilson

Frank Duveneck – Girl with Rake

Frank Duveneck – Woman with a Black Hat

Frank Duveneck – Elizabeth Boott Duveneck

Frank Duveneck – The Red Sail

Frank Duveneck (9 octombrie 1848 – 3 ianuarie 1919)  a fost un pictor american. Duveneck s-a nascut in Covington, Kentucky, fiul imigrantului german Bernard Decker. Decker a murit cand Frank avea numai un an, iar mama lui s-a recasatorit cu  Joseph Duveneck. La cincisprezece ani Frank a inceput sa studieze arta cu un pictor local, Johann Schmitt si a devenit ucenic la o firma de decoratori de biserici.

In 1869 a plecat in strainatate pentru a studia cu Wilhelm von Diez si Wilhelm Leibl la Academia Regala din München, unde a invatat un stil de pictura realista. Ulterior a devenit unul dintre tinerii americani – ceilalti au fost William Merritt Chase, John Henry Twachtman si Walter Shirlaw — care in anii 1870 au rasturnat traditiile Scolii Hudson River si au inceput o noua miscare caracterizata printro libertate mai mare de aplicare a picturii. Lucrarile lui, ignorate la inceput, cand au fost prezentate in Boston si mai departe prin 1875 au atras o atentie deosebita, iar in timpul vizitelor lui in Germania si Italia oamenii veneau in numar mare sa-l intalneasca si sa-i vada lucrarile.La 27 de ani era deja un artist celebru.  In 1878 Duveneck a deschis o scoala in München si in satul Polling din Bavaria. Studentii lui, cunoscuti ca Baietii lui Duveneck, i-au inclus pe Twachtman, Otto Bacher, Julius Rolshoven si Herman Wessel. In 1886 s-a casatorit cu una dintre studentele sale, Elizabeth Boott. Au trait in Bellosguardo timp de doi ani si au avut un fiu. Ea a murit mai tarziu in Paris de pneumonie, iar Duveneck a fost distrus.

Dupa ce s-a reintors din Italia in America, artistul a incept sa sculpteze si a modelat un monument pentru sotia sa, care acum se gaseste in cimitirul englezesc din Florenta. Chiar si asa, moartea Elizabethei i-a marcat activitatea si a ales o viata de relativa obscuritate. A trait in Covington pana la moartea sa in 1919 si a predat la Art Academy din Cincinnati.

Frank Duveneck (9 octombrie 1848 – 3 ianuarie 1919), pictor american

Din blogosfera.

Cristian.Lup – În aşteptarea iernii

Cristian.Nebun de tine

Ioan Usca.Domnul Chihleanu de la Margina – 1

Nataşa.La Serafina

Caius.Unicameral

Mirela.Serafina visătoare. Fotografii de Enya

CELLA.SOLIDARITATE !

Elisa.Cocosul minunat

Punctul de vedere.John…70

Posted on octombrie 9, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 11 comentarii.

  1. Iti multumesc ca mi-ai atras atentia asupra greselii.Am corectat.

  2. Imi plac si mie lucrarile lui.E un artist pe care l-am descoperit acum. 🙂

  3. Vezi că ai numit două picturi Lady with a Red Hat

  4. Am stat şi am tot privit imaginile din slideshow. Îmi plac! Păcat că a avut o viaţă tumultoasă, dar care probabil s-a transformat în artă.

  5. Cristian, imi place mult acest pictor despre care am aflat doar acum.

  6. Interesantă perspectiva… Un pictor demn de tot respectul…

  1. Pingback: Gustav Klimt II « Mirela Pete. Blog

  2. Pingback: Domnul Chihleanu de la Margina – 3 | Ioan Usca

  3. Pingback: Lup – În aşteptarea iernii «

  4. Pingback: Traficantul – Provocare de weekend « Cristian Dima

  5. Pingback: Frank Duveneck (9 octombrie 1848 – 3 ianuarie 1919) - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un comentariu