Victor Brauner (15 iunie 1903 – 12 martie 1966), pictor şi poet suprarealist

Victor Brauner

Victor Brauner – Suprarealistul

Victor Brauner

Victor Brauner - Prelude to a Civilization, 1954

Victor Brauner – Prelude to a Civilization, 1954

Victor Brauner - Acolo, 1949

Victor Brauner – Acolo, 1949

Victor Brauner - Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde

Victor Brauner – Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde

Victor Brauner - Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)

Victor Brauner – Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)

Victor Brauner (15 iunie 1903, Piatra Neamţ – d. 12 martie 1966, Paris) a fost un pictor şi poet suprarealist evreu, originar din România.Victor Brauner a fost fiu al unui fabricant de cherestea din Piatra Neamţ şi frate al folcloristului Harry Brauner, respectiv cumnat (târziu) al folcloristei şi artistei plastice Lena Constante.

Victor Brauner urmează şcoala primară la Viena, unde familia se stabileşte pentru câţiva ani. După revenirea familiei sale în ţară, în 1914, Victor îşi continuă studiile la Şcoala evanghelică din Brăila; în această perioadă începe să-l pasioneze zoologia.

Frecventează Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti (1919 – 1921) şi Academia Liberă de Pictură a lui Horia Igiroşanu.Vizitează oraşele Fălticeni şi Balcic, şi începe să picteze peisaje „cezanniene”. Apoi, după propria-i mărturisire, trece prin toate fazele: „dadaiste, abstracţioniste, expresioniste”. În 1924, la 26 septembrie, are loc prima sa expoziţie personală, la Bucureşti, la „Galeriile Mozart”. În această perioadă îl întâlneşte pe poetul Ilarie Voronca, cu care va înfiinţa revista 75 HP, în care Victor Brauner publică manifestul „Pictopoezia” şi un articol „Supra-raţionalismul”.

Va invit la galeria de arta Victor Brauner!

Victor Brauner (15 iunie 1903 – 12 martie 1966), pictor român

In 15 iunie s-au nascut:

Iosif Fekete Negrulea (15 iulie 1903, Hunedoara – 1979) a fost un sculptor român.

Nicolas Poussin  (15 iunie 1594 în Les Andelys, Normandia – 19 noiembrie, 1665 în Roma ) a fost un pictor francez.

Paolo Uccello (15 iunie 1397, Florenţa – 10 decembrie 1475, Florenţa), pictor italian din perioada timpurie a Renaşterii florentine.

 

Cristian.LA CAPĂT DE LINIE, SPERANŢA… (16) Ioan Usca.Zi toridă Mirela Pete.Muzica Enyei și Enya muzicii Gabriela Elena.Good old days! Episodul 1: ID de Messenger CELLA.LA NOI PLOUĂĂĂĂĂĂĂĂĂ, cu strigături:))) Geanina.Vreau…

Posted on iunie 15, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Mirela, nu stiu cum se face, dar am vazut cu intraziere comentariul tau artistic.Iti multumesc, nu stiam nimic despre acest pictor, doar auzisem de el datorita internetului.Oare de ce acesti artisti romani sunt aproape uitati?
    O zi minunata.

  2. Victor Brauner a fost complex, ambiguu, polimorf pana la cosmar. Pentru el, picto-poezia inseamna a visa lumea in cuvant, imagine si ritm – simtul lui pentru ritm era atat de dezvoltat incat putea sa vada in muzica si sa faca muzica in imagine.
    Un suprarealist si mai mult decat atat! Nu ma mira ca in Gemeni, o zodie care a dat si da in continuare artisti de o mare fantezie si inteligenta.
    Multumesc Gabi pentru acest aticol, avem si noi cu ce sa ne mandrim!
    O seara placuta! 🙂

  1. Pingback: NOUA ERĂ (fragment) «

Lasă un comentariu