Sir Joshua Reynolds (16 iulie 1723 – 23 februarie 1792), pictor englez

Sir Joshua Reynolds - Lady Smith and Children

Sir Joshua Reynolds – Lady Smith and Children

Sir Joshua Reynolds - Mrs Richard Hoare and Child

Sir Joshua Reynolds – Mrs Richard Hoare and Child

Sir Joshua Reynolds - Mrs Joseph Martin and Her Son

Sir Joshua Reynolds – Mrs Joseph Martin and Her Son

Sir Joshua Reynolds. Self-Portrait

Sir Joshua Reynolds. Cupid Untying Venus’s Belt

Sir Joshua Reynolds (16 iulie 1723 – 23 februarie 1792) a fost un important și influent pictor englez al secolului al XVIII-lea.Joshua Reynolds s-a născut pe 16 iulie 1723 la Plympton, un orășel situat în apropierea portului Plymouth Dock (astăzi Devenport). A fost al șaptelea copil al respectabilului Samuel Reynolds, absolvent de Oxford și directorul școlii din oraș.

În noiembrie 1740 tatăl său îl trimite la Londra în atelierul lui Thomas Hudson, pictor, considerat unul dintre cei mai talentați portretiști în viață. Trei ani mai târziu se întoarce la Plymouth Dock. La 26 de ani pleacă în călătorie în Italia. După scurte escale în 1750 ajunge la Roma. Studiază toate colecțiile, le analizează, își petrece timpul copiind lucrările lui Rafael. Adevăratul său idol este Michelangelo, pe care îl numește „divin”. Părăsește Roma și locuiește scurt timp la Neapole și Florența. Vizitează Parma și Bologna de unde pleacă la Veneția. Înainte de a se înapoia în țară, se oprește o lună la Paris unde se familiarizează cu pictura franceză contemporană.

Recunoașterea definitivă o dobândește pictând portretul în mărime naturală al prietenului său Augustus Keppel. Pe 14 decembrie 1768, Reynolds care contribuise la înființarea Academiei Regale, este ales în unanimitate primul ei director. A ocupat această funcție vreme de peste 20 de ani. Pe 21 iulie 1769 este înobilat, devine Sir Joshua Reynolds. În 1784 este numit pictorul oficial al curții regale. În 1786, țarina Ecaterina a II-a a Rusiei îi comandă un tablou istoric. Reynolds are libertate totală în alegerea temei și a dimensiunilor tabloului; pictează Hercules sugrumând șerpii trimiși de Hera.

Face câteva călătorii pe continent, studiază operele maeștrilor olandezi și flamanzi contemporani sau clasici. Își pierde vederea și e nevoit să renunțe la pictură.

Pe 23 februarie 1792 Sir Joshua Reynolds moare de cancer la ficat la reședința sa din Leicester Fields. este inmormântat alături de marele portretist Anton van Dyck.

În creația lui Reynolds, un loc important îl ocupă portretele de copii, atât din punctul de vedere al numărului lor cât și al valorii artistice.

Galerie de pictura Sir Joshua Reynolds.

Sir Joshua Reynolds (16 iulie 1723 – 23 februarie 1792), pictor englez

Tot in 16 iulie s-a nascut si  Jean-Baptiste-Camille Corot (16 iulie 1796, Paris – 22 februarie 1875 , Paris) a fost cel mai mare pictor peisagist francez al secolului al XIX–lea. Camille Corot este pictorul care eliberează peisagistică de restricţiile impuse de neoclasicism. A fost un maestru al picturii plein-air şi, prin urmare, a influenţat impresionismul, curent la a cărui naştere a asistat, fără a-l fi înţeles pe deplin. Corot poate fi socotit precursorul impresionismului.

Galeria de pictura  Jean-Baptiste-Camille Corot.

Din blogosfera.

Ioan Usca.Inocentul – V

Cristian.PULBERE DE ORIZONT

Bogdan.La multi ani, mama!

Elisa.Daca vreti sa revedeti

Posted on iulie 16, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

  1. Multumesc, Cristian.
    Sper sa fie cat mai bun sfarsitul de saptamana, iar eu sa fac fata pe caldurile astea.
    Si voi sa aveti un weekend minunat!

  2. Si eu care era cat pe ce sa nu postez articolul.Cand am timp vreau sa scriu numele picturilor. 🙂

  3. Deosebit. O final de săptămână cât mai bun, Gabi!

  4. Da, uite un pictor care imi place cum picteaza. 😀

  1. Pingback: Jean-Baptiste-Camille Corot(16 iulie 1796 – 22 februarie 1875), pictor francez | my heart to your heart

  2. Pingback: Francis Cotes (20 mai 1726 – 16 iulie 1770), pictor englez « my heart to your heart

  3. Pingback: Galerie de pictura,William Holman Hunt,pictor englez « my heart to your heart

Lasă un comentariu