Adélaïde Labille-Guiard (11 aprilie 1749 – 24 aprilie 1803), pictorita franceza

Adélaïde Labille-Guiard – Self-portrait with two pupils

Adélaïde Labille-Guiard (11 aprilie 1749 – 24 aprilie 1803), artist plastic francez, adepta a curentului neoclasic, specializata in portretistica.

La inceput a fost ucenica pictorului miniaturist Francois-Elie Vincent [1708-1790], al carui atelier se gasea chiar langa pravalia tatalui artistei. Pana in 1769 fusese acceptata la Academie de Saint-Luc, in buna masura cu ajutorul financiar si nu numai al lui Vincent, care era consilier la Academie. In acelasi an se casatoreste cu Louis-Nicolas Guiard, de care se va desparti oficial in 1779.

Intre 1769-1774 a studiat tehnica pastelului sub indrumarea lui Maurice-Quentin de La Tour [1704-1788].

Si-a expus pentru prima data lucrarile la Academie de Saint Luc in 1774 : un pastel intitulat „Portretul unui magistrat” si un autoportret in miniatura. Dorind sa devina membra a Academie Royale de Peinture et de Sculpture, din 1776 incepe sa lucreze in atelierul lui Francois-Andre Vincent pentru a invata tehnicile picturii in ulei.

Dupa desfiintarea in 1776 a Academie de Saint Luc, artistii care nu erau inca membri ai Academie Royale nu mai aveau unde sa expuna, situatie care a durat pana in 1781, cand are loc prima editie a Salon de la Correspondance. Labille-Guiard participa la editiile din 1782 si 1783 cu o serie de portrete in pastel, infatisand mai multi artisti cunoscuti ai epocii. Isi deschide propriul atelier, iar in 1783 avea deja noua eleve.

Este admisa in sfarsit ca membru al Academie Royale. Din cauza faptului ca a sustinut deschis Revolutia Franceza, si-a pierdut clientii, iar revolutionarii au decis sa distruga o lucrare ampla, de mari dimensiuni, la care artista muncise pret de doi ani. Motivul : subiectul avea legatura cu monarhia. Lovitura a fost cu mult peste ce putea suporta artista, care nu a mai avut energia de a realiza o astfel de lucrare.

sursa

Adélaïde Labille-Guiard (11 aprilie 1749 – 24 aprilie 1803), pictorita franceza

Din blogosfera.

Teo Negură.Un lampagiu

lunapatrata.Clubul de folk (6)…

Mirela Pete.O nouă ilustrație personală, la miercurea în imagini

Ioan Usca.MFC 15

Ulise al II-lea cel Ocoş.Poz(n)e de apriliş 11

Cristian Lisandru.Noi – în memoria tatălui meu…

Clipe de Cluj.Lalele în contrast galben violet, la Grădina botanică. MFC

Dana.electorale. sau da.

Posted on aprilie 11, 2012, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 10 comentarii.

  1. toate lucrarile prezentate, au un echilibru compozitional desavisit,dublate de un rafinament cromatic fermecator………..va multumesc

  2. imi place cum a pictat dar prima tema-autoportret-este depsebita…acolo se vede maiestria artistei….parerea mea….

  3. „Adélaïde Labille-Guiard – Self-portrait with two pupils”

    O realizare de excepţie, din punctul meu de vedere. Gânduri bune, Gabi…

  4. Am observat acum.Voi corecta.

  5. Mirela, pe mine m-a impresionat de doua ori, ca sa zic asa.Atat picturile, cat si, mai ales, faptul ca sunt pictate de o femeie.
    Iti multumesc, Mirela!
    O zi buna si tie!

  6. Ma impresioneaza frumusetea vestimentatiei si a portretelor acestor femei, extrem de feminine si aranjate in decoruri somptuoase, ca si catifelele care le invaluie. O alta era, as spune. Gabi, iti doresc o zi cu adevarat buna! 🙂

  1. Pingback: François-André Vincent (30 decembrie 1746 – 4 august 1816), pictor neoclasic francez | G a b i, My heart to your heart

  2. Pingback: Repetabila povara… « Lunapatrata – Poezie,ganduri,muzica…

  3. Pingback: Mersul cu udatul « Teo Negură – Trafic cu hituri

Lasă un comentariu