Brassaï (9 septembrie 1899 – 8 iulie1984), artist fotograf de origine maghiară, născut în Brașov

brassai-selfportrait

Brassaï (pseudonimul lui Gyula Halász jr (9 septembrie 1899 Brașov – 8 iulie 1984, Èze, Alpes Maritimes) a fost un artist fotograf, pictor, sculptor, cineast și publicist francez de origine maghiară, născut în Transilvania. El a eternizat în opera sa viața de noapte a Parisului din anii 1930 și a fost supranumit de prietenul său, scriitorul Henry Miller -„Ochii Parisului”.

Gyula Halász s-a născut Brașov, în Transilvania, pe atunci sub autoritate ungară în cadrul Austro-Ungariei, astăzi în România. A crescut într-un mediu maghiarofon catolic, dar cosmopolit, tatăl său, Gyula Halász senior (1871-1969), fiind scriitor, ziarist și specialist în literatura franceză, iar mama sa, Matild Verzár, fiind descendenta unei cunoscute familii armene asimilate la cultura maghiară.

La vârsta de 3 ani, în anul 1903, a petrecut pentru prima dată o perioadă la Paris, în vreme ce tatăl său a predat acolo la Sorbona. După terminarea studiilor la liceul real din Brașov în 1917, tânărul Gyula, atras de pictură și sculptură, a studiat la Academia de arte din Budapesta. Izbucnirea primului război mondial l-a forțat însă să-și întrerupă studiile și să se înroleze în cavaleria austro-ungară în care a servit pe tot parcursul conflagrației. Dupa război, ca și mulți alți intelectuali ahtiați de schimbare, a fost atras pentru o vreme de idealurile revoluției de extremă stânga care au adus la putere efemera Republică Sovietică Ungaria și s-a înrolat în armata roșie maghiară. Căzând prizonier, aceasta i-a adus după doborârea regimului bolșevic, o scurtă perioadă de detenție. Neputând în urma acestui cazier să fie acceptat în Franța, așa cum își dorise, s-a hotărât să meargă în Germania, unde nu s-a lovit de împotrivirea autorităților. În anul 1920 a plecat la Berlin ca trimis al unor ziare din Ungaria și Transilvania și și-a reluat studiile în capitala germană, la Academia locală de arte frumoase din Charlottenburg. La Berlin a cunoscut înde-aproape artiști precum compatriotul Moholy Nagy, pictorii Kandinsky și Kokoschka.

brassai

Începând din anul 1924 s-a stabilit definitiv în Franța, în Orașul Luminilor, pe care nu l-a părăsit vreme de șaizeci de ani. Și-a perfecționat franceza, citind opera lui Marcel Proust și versurile lui Jacques Prévert. Acesta din urma, ca și scriitorul american Henry Miller au devenit din cei mai apropiați prieteni ai săi . A frecventat împreună cu ei cluburile de noapte, cafenelele și cabaretele din arondismentul 14 în cartierul Montparnasse.

Ca unul care s-a considerat toată viața „transilvănean”, artistul a adoptat începând din anul 1931 numele de Brassaï, ceea ce în limba maghiară (Brassói sau Brassai) înseamnă „brașoveanul”.

Poze preluate din multe locuri.
Mai multe poze : findartinfo.com

Din blogosfera.

Mirela.Magie aromată. Venezia, profumo di Laura Biagiotti

Cristian.Coasa lui Boc – In hoc signo vinces

CELLA.hoinareli

Ioan Usca.Cartea – IV

Bogdan.Jurnal saptamanal (23 august – 5 septembrie 2010)

Elena Agachi.Anna

Cosmin Ştefanescu.Ecranul imaginației – Sânge balcanic (131) poem

Gabriela Elena.Revenire in forta cu o zvacnire de viata

Galerie de fotografii.

Posted on septembrie 9, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 10 comentarii.

  1. Multumesc ca ai trecut pe aici, Geanina!
    Nu ai mai fost nici pe blogul tau de multa vreme.
    Iti doresc un weekend minunat alaturi de dragul tau Cristian!

  2. Eleganța nonculorilor surprinsă în imagini pline de mister.

    Zi plină de frumos, draga mea dragă!

  3. La fel gandesc si eu.Fotografii ca acelea foarte rar se mai fac in zilele noastre.
    Imi plac toate, mai ales prima. 🙂
    Mirela, poti sa iei orice doresti.Nu-mi apartin, le-am furat si eu!

  4. Excepționale fotografii, așa da! Sunt fotografi pe care azi, cu toată tehnica modernă, nu prea poiate să-i egaleze nimeni. Artă, asta e artă fotografică! Ambele alese de tine îmi plac la nebunie, le fur, sunt absolut fermecătoare! 🙂

  5. Imi place mult poza cu femeia si pisicile! 🙂
    Toate-mi plac.
    O seara linistita, Cristian!

  6. Sunt foarte multe fotografii reușite aici. Dar o voi remarca pe prima, cea mare. O zi bună, Gabi!

  7. Cred ca nici tu nu ai somn. 🙂
    Eu am pregatit articolul de ieri, azi doar l-am definitivat si am pus link-uri catre voi.
    Nu am somn ca toti cei de varsta mea.
    In plus, dimineata am de pregatit pentru ai mei cafeaua si ceva de papica. 🙂

  8. Primul. 😀

    Apropo cumde asa de matinala? Nu ai somn? 🙂

  1. Pingback: Viziune | Nataşa

  2. Pingback: Iubire «

Lasă un comentariu