Alphonse Mucha(24 iulie 1860 – 14 iulie 1939), pictor si decorator ceh

Alphonse Mucha – The Apotheosis Of The Slavs

Alphonse Mucha - Madonna of the Lilies

Alphonse Mucha – Madonna of the Lilies

Alphonse Maria Mucha (24 iulie 1860 – 14 iulie 1939) a fost un pictor si decorator ceh.S-a nascut in orasul Ivančice, Moravia (astzi o regiune a republicii Cehia).Talentul sau muzical i-a permis sa-si continue studiile la liceul din capitala Moraviei, Brno, cu toate ca desenul a fost prima lui dragoste inca din copilarie.A lucrat ca pictor decorator in Moravia, a pictat in special pentru teatre, mai tarziu s-a mutat in Austria ca sa lucreze in cea mai buna companie de design pentru teatru, in acelasi timp isi continua educatia. Cand un incendiu a distrus afacerea, artistul a inceput sa lucreze pe cont propriu ca pictor de decoruri si portrete. Contele Karl Khuen de Mikulov l-a angajat pe Mucha pentru a decora peretii castelulului Hrušovany Emmahof si a fost foarte impresionat astfel ca a fost de acord sa-l sponsorizeze pe Mucha la cursurile Academiei de Arte din Munchen.

Alphonse Mucha – Self-portrait

Mucha a lucrat foarte multi ani la ceea ce a considerat ca e capodopera lui, The Slav Epic (Slovanská epopej), o serie de douazeci picturi uriase care descriu istoria Cehiei si a popoarelor slave, in general.

Alphonse Mucha (24 iulie 1860 – 14 iulie 1939), pictor si decorator ceh

Tot in 24 iulie s-au nascut:

Marcel Gromaire (24 iulie 1892 – 11 aprilie 1971), pictor francez.

Eugene de Blaas (24 iulie 1843 – 10 februarie 1932), pictor italian.

Vladimir Borovikovsky ( 24 iulie 1757 – 6 aprilie 1825) a fost un pictor nascut in Ucraina care a dominat portretistica rusa la inceputul secolului al XIX-lea.

Din blogosfera:

Ioan Usca.Inocentul – XII

CELLA.TANDREŢURI:)

Cristian.ŢARA TRISTĂ

Bogdan.Egalitate intre barbati si femei?
Elisa-Stupidă borduriadă

Posted on iulie 24, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 10 comentarii.

  1. Iti multumesc.Aveam si noi carti de povesti rusesti cu ilustratii minunate.Erau cele mai faine, iar povestile la fel.

  2. Ilustrațiile m-au încântat, îmi aduc aminte de cele din cărțile vechi de basme rusești (slave în general)… iar tablourile au o lumină aparte…

  3. Cristian, l-am cunoscut anul trecut, dar nu am facut o galerie cu lucrarile lui.
    Nu ma pot abtine sa-i prezint pe toti artistii si opera lor (cu cateva exceptii).
    Un sfarsit de saptamana minunat si voua!
    P.S.la noi a inceput sa ploua si sa tune.Sper sa se racoreasca,iar hunedorenii care participa la Zilele Orasului sa se distreze bine. 🙂

  4. E de admirat, ai dreptate.A reusit sa ilustreze istoria slavilor si asta e de admirat.
    Insa a pictat si portrete si a desenat dig\ferite afise, decoratii.Uita-te la portretul lui , la desenele care reprezinta anotimpurile, pietrele pretioase, artele…

  5. Necunoscut pentru mine, până acum, i-am admirat tablourile numai datorită ţie. Un sfârşit de săptămână cât mai bun, Gabi!

  6. Sincer il admir pentru patriotismul de care a data dovada cu aceasta serie de tablouri asa ca, desi nu pot spune ca picturile in sine ma entuziasmeaza foarte mult, nu pot decat sa-mi scot palaria in fata lui.

  1. Pingback: Vladimir Borovikovsky (24 iulie 1757 – 6 aprilie 1825), pictor rus | my heart to your heart

  2. Pingback: Marcel Gromaire (24 iulie 1892 – 11 aprilie 1971), pictor francez | my heart to your heart

  3. Pingback: Inocentul – XIII « Ioan Usca

  4. Pingback: Alphonse Mucha(24 iulie 1860 – 14 iulie 1939), pictor si decorator ceh - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un comentariu