Carolus-Duran (4 iulie 1837 – 17 februarie 1917), pictor francez

Portrait of Carolus-Duran (1879) by John Singer Sargent

Carolus-Duran – Portrait of Edouard Manet

Carolus-Duran – Lady with a Glove

Carolus-Duran - Le Baiser

Carolus-Duran – Le Baiser

Charles Auguste Émile Durand, cunoscut sub numele Carolus-Duran (4 iulie 1837 – 17 februarie 1917), pictor si instructor de arta francez. S-a remarcat prin eleganta pictarii membrilor inaltei societati ai celei de-a Treia Republici Franceză.Carolus-Duran s-a nascut in Lille si a studiat la Academia din Lille apoi la Academia de Arte Frumoase din Paris. In 1861, a calatorit in  Italia si Spania pentru a studia mai mult, consacrandu-se in special picturii lui Velázquez. Pictura sa dramatica, „Murdered, or The Assassination” (1866), a fost unul dintre primele sale succese, acum gasindu-se la muzeul din Lille .

Carolus-Duran a devenit cunoscut mai ales pentru pictatul de portrete si ca unul dintre profesorii celor mai straluciti artisti ai generatiei urmatoare.

Pictura sa  „Lady with the Glove” (1869), un portret al sotiei sale, a fost cumparata pentru  Musée du Luxembourg din Paris.

In 1889, a fost facut comandant al Legiunii de Onoare. In 1890 a participat la crearea Societatii Franceze de Arta (Société Nationale des Beaux Arts). A devenit membru al Academiei de Arte Frumoase in 1904, iar in urmatorul an a fost desemnat director al Academiei Franceze din Roma. A murit in Paris.

Carolus-Duran (4 iulie 1837 – 17 februarie 1917), pictor francez

Tot in 4 iulie s-a nascut Johann Friedrich Overbeck (4 iulie 1789 – 1869), pictor german nazarinean.

Din blogosfera.

Cristian.INSPIRAŢIA NU MIROASE A SANGE, Diana.Emma.Dragostea e un sentiment fara importanță, de vreme ce poate fi făcut la nesfârșit.”, Elisa.Întâmplare, Mirela Pete.Imagini senine și flori în balcoanele mele, Zefir.A spus…”Da!”, Belle de Jour.Concursul felin,

Posted on iulie 4, 2010, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 8 comentarii.

  1. Multumesc.
    O saptamana mai buna!

  2. Imi pare bine ca ai revenit!
    Salutari de la noi!

  3. Multumesc, Tavi.
    O saptamana mai buna!
    Pentru mine a inceput rau. 😦

  4. Remarcabil… O zi bună, Gabi!

  5. off topic
    multumim pentru mesaj
    🙂

  6. Gabi,faina galerie o duminica frumoasa !
    p.s.ai o dedicatie muzicala.

  1. Pingback: INSPIRAŢIA NU MIROASE A SÂNGE «

Lasă un comentariu