Moliile,oaspeti nepoftiti care ne rontaie hainele

Acum cateva zile eram in bucatarie(ca de obicei) si am vazut-o pe Pitica(una dintre pisicile noastre) alergand de colo-colo,sarind sa prinda ceva.Ce sa prinda,ca nu se vedea nimic.Am urmarit-o si am vazut.Era o molie.Molia a trecut deasupra mea,am atins-o putin ca s-o ajut pe Pitica s-o prinda.Apoi a urmat jocul.Molia incerca sa scape,dar Pitica o lovea cu labutele,isi intorcea privirea prefacandu-se ca nu a vazut „vanatul”…s-a jucat asa putin,apoi a inghitit-o.Ar mai fi vrut o portie,dar tocmai se terminasera moliile.Zilele acestea am mai vazut molii in camara.Nu am aflat de unde au aparut,presupun ca din punguta cu porumb pentru floricele.Nu-mi face nici o placere sa ma apuc de curatenie prin camara,dar porumbul il voi arunca sa nu avem vreo surpriza.

Moliile iti pot face surprizele cele mai neplacute.Daca ai o haina din stofa de lana pe care o porti mai rar,se intampla ca atunci cand vrei sa o imbraci sa constati ca e plina de gauri .Ce-ti ramane sa faci?S-o arunci la gunoi.Cine face gaurile?Cine se hraneste cu stofa?Molia .
Nu a venit bine primavara ca prin case au si aparut oaspetii nepoftiti. Inainte de muste si tantari, in fata ecranului luminos al televizorului se inghesuie insa moliile. Fie ca e vorba de molia fainii, a porumbului, a merelor, a sfeclei, a zidurilor sau de haine, situatia este la fel de grava: aceste zburatoare ataca si rontaie fara exceptie diferite produse animale si vegetale. In fiecare an, prin martie-aprilie, femela fluture de molie depune, spun specialistii, in haine, faina, malai etc., in jur de 200 de oua de dimensiuni mici (0,3 – 0,7 mm). Dupa aproximativ 12 zile apar larvele, care traiesc 3 pana la 10 luni, rastimp in care se hranesc cu fibrele de lana, bumbac, matase din haine sau din covoare sau, pur si simplu, cu blanurile existente prin casa.

Sfaturi din batrani ca sa scapam de molii.
• Moliile pot fi alungate daca veti pune in dulap, pe rafturi, cite o bucata de cauciuc (de la o anvelopa sau un furtun). Aceasta nu trebuie asezata insa printre haine, pentru ca ele sa nu capete un miros urit, ci pe marginile fiecarui raft din dulap. Cuisoarele vor da rezultate asemanatoare, daca sint presarate printre haine si lasate trei sau patru luni.
• Moliile nu suporta mirosul cojii de portocala. Asezati citeva coji uscate in buzunarele blanurilor, intre paturile sau plapumele puse la pastrat sau peste imbracamintea din lina. Lasati-le maxim o saptamina si apoi schimbati-le. Puteti aseza in dulap chiar o portocala. Pentru ca aceasta sa nu se strice, intepati-o cu cuisoare.
• Frunzele de muscata presarate in dulapuri, peste imbracamintea de lina sau asezate in buzunarele hainelor de blana, au rolul de a alunga moliile si a impiedica totodata inmultirea lor. Nu scapati din vedere ca trebuie sa presarati frunze verzi, pe care sa le schimbati, cind au inceput sa se usuce.
• Uleiul de cedru da de asemenea rezultate foarte bune in lupta cu moliile. Ungeti usile dulapurilor cu ulei de cedru, o data pe saptamina. Hainele vor mirosi frumos, iar moliile vor disparea in citeva zile. Totodata, asezati in apropierea dulapului, intr-un loc ferit, vase cu apa, deoarece moliile sint atrase de lichid si ametite de uleiul de cedru vor cadea usor in el.

Cel mai simplu e sa cumparam naftalina sau diferite insecticide care combat moliile.Hainele cu gauri facute de molii trebuie aruncate,la fel si unele chestii de prin camara pe care le avem de mult timp.Si in nuci am gasit molii odata.Mai e solutia cu pisicile care vaneaza si molii in lipsa de altceva.

Posted on aprilie 4, 2008, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. 15 comentarii.

  1. Pentru cei care vor sa achizitioneze aparate de la mustang electronics, sa fie atenti ca nu produc efectul scontat . Este o gluma platita cu banii dvs. Nu sunt seriosi! Am mai citit si alte comentarii despre ei ca nu sunt seriosi. Atentie, feriti-va de capcane publicitare. Ana

  2. Am intrebuintat multe metode pentru a scapa de molii. In final am apelat la o firma din Timisoara care confectioneaza artizanal un dispozitiv antimolii, L-am primit prin posta, am achitat contravaloarea si l-am instalat. Nu a avut nici o eficienta. Am sunat la firma Mustang electronics, caci asa se numeste dispribuitorul si am avut cea mai neplacuta surpriza sa fiu injurata de catre directorul general (asa s-a recomandat cel ce mi-a raspuns si trebuiasa dea niste raspunsuri tehnice). Am gresit comandand un aparat nerecomandat. El si-a vandut marfa si apoi a avut curaju la injure la telefon. Feriti-va de personaje de acest fel.

  3. Au moliile stomac?

  4. Fara soba si electricitate?S-ar putea sa traim asa cat de curand dupa ce vom ramane pe drumuri.Sub cerul liber sau in pesteri, grote… 😦

  5. Soareci n-am avut, dar mucegai de la aburul facut de apa pusa la incalzit am avut.pana si paucii si hainele din dulap s-au umplut de mucegai, nu mai vorbesc de pereti si tavan.
    Si de molii am scapat dupa ce am aruncat hainele mancate de ele si niste malai mai vechi din camara.

  6. asa de bine am trait ,intr o casa neacoperita si netencuita fara soba si electricitate .

  7. pe linga mucegai si soareci am avut molii care mi au ros oghealul bunicii si hainele de blana .
    am scapat de ele cu metode proprii 😀

  8. Oare ultrasunetele astea nu distrug si tantarii definitiv?

  9. Ultrasunetele distrug moliile si ouale lor
    Sunt niste dispozitive electronice sau aparate cu ultrasunete expres facute pentru molii. Eu am gasit pe un site si am comandat un asemenea aparat si de patru ani nu am mai vazut asa ceva pe la mine prin casa, dar la vecinii mei e plin nu stiu de ce n-au luat ca le-am spus sa caute pe google, nu trebuie sa scrie decat mustang electronic.

  10. Multumim pentru informatie.

  11. Moliile pot sa faca dezastru in dulapurile cu haine de blanuri si lana naturala. Insa Mustang Electronic a inventat un aparat de distrugere a moliilor si a oualor acestora. Intrati pe websiteul publicat si vedeti produsul. Mai multe detalii la tel. 0727603890

  12. Nu se intampla absolut nimic.Molia nu e periculoasa pentru om,doar pentru hainele de lana.

  13. pe mine ma muscat un fluture de molie ca cel din foto de mai sus ! se intampla ceva oare dupa?

  14. Cam asa e.daca nu suntem atenti cu moliile,ne trezim cs unele haine sunt bune de aruncat.Si nu numai haine.
    An Nou fericit …fara molii!

Lasă un comentariu