Ziua mondială a pisicii, 8 august

Emile Vernon - Her most precious

Emile Vernon – Her most precious

Emile Vernon - The Little Kittens

Emile Vernon – The Little Kittens

Emile Vernon - New Friends

Emile Vernon – New Friends

Emile Vernon - Country Summer

Emile Vernon – Country Summer


Ziua mondială a pisicii, pe 8 august

 

Pisicile au fost subiectul favorit al artistilor si scriitorilor, timp de secole. Poate ca cea mai cunoscuta dintre toate reprezentarile artistice este cea a zietei egiptene antice Bastet. Sculpturile antice si picturile cu imaginea capului unei pisici au fost gasite in multe locuri de pe Valea Nilului. Artistii japonezi au excelat in portretizarea pisicii. Unele dintre desene erau atat de realiste, incat in timpurile antice areu considerate a fi magice. Oamenii credeau ca daca acest desen este atarnat in case si in temple, acestea vor tine soarecii si sobolanii la distanta. Printre cele mai populare pisici japoneze se afla si Maneki-Neko, o pisica mica, despre care se crede ca aduce fericire si noroc. Budistii venerau pisicile dupa moarte, iar templul Go-To-Ku-Ji, dinTokio, le este dedicat.

Vestitele preotese din temple intonau incantatii pentru sufletele felinelor. Tempele erau ticsite cu sculpturi, piscuti si garvuri in relief ce reprezentau pisici. In fiecare reprezentare, pisica are o laba ridicata, ca pentru a saluta, aceasta fiind si reprezentarea clasica a pisicii japoneze Maneki-Neko.

Pisicile au fost reprezentate in lucrarile multor artisti mari, inclusiv ale lui Leonardo da Vinci, Albrecht Durer, Paul Gauguin, Theodore Gericault, William Hogatrh, Edouard Manet si Pablo Picasso. Probabil ca cea mai cunoscuta pisica din lume este pisica Felix, star de filme de desene animate. Alte desene faimoase ii includ pe Krazy Kat si pe Tom (din Tom si Jerry), ambii avand ca parteneri de film niste soricei. Muzicieni precum Gioacchino Rossini si Maurice Ravel si-au adus si ei omagiul acestor animale, in cateva dintre compozitiile lor.

Sursa:Pisica in istorie

Pisici in pictura

Posted on august 8, 2015, in calendarul zilei, imagini and tagged , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

  1. La Mulți Ani 🎁🥂🎂🐈 dragi prieteni pisicuțe ❣️

  2. Multumesc mult, domnule pictor Serban Petre.

  3. Draga Mirela, iti multumesc mult pentru vizita, comentariu si urari.Cred ca de aceea au pisicile si o zi a lor.Sa aai o saptamana minunata alaturi de familia ta!

  4. frumos , …………………..

  5. Draga Gabi, colectia de tablouri cu pisici arata cat de iubite si superbe sunt micile feline! Farmecul și frumusetea pisicilor a inspirat o mulțime de artiști de-a lungul istoriei. Unii au pictat portrete ale acestora în timp ce alții le-au surprins în cele mai draguțe ipostaze, imortalizându-le în fotografii. Nici poeții nu s-au lăsat mai prejos și au scris în cinstea felinelor poezii, lăsându-se inspirați de comportamentul lor fermecător. Așa cum era de așteptat, felinele au fost muze și pentru muzicieni care, dacă nu ar fi fost atât de atrași de aceste animăluțe, multe dintre capodoperele lor nu ar mai fi fost compuse.
    Iti doresc un weekend frumos, o duminica minunata! 🙂

  1. Pingback: Ziua mondială a pisicii, 8 august | G a b i, My heart to your heart

  2. Pingback: Două semnături | Călin Hera. PA-uri şi mirări

Lasă un comentariu