Joseph-Marie Vien (18 iunie 1716 – 27 martie 1809), pictor francez

Joseph-Marie Vien – La Marquise de Migieu

Joseph-Marie Vien – Greek Woman at the Bath

Joseph-Marie Vien – Sweet Melancoly

Joseph-Marie Vien – The Cupid Seller

Joseph-Marie Vien – Susanna and the Elders

Joseph-Marie Vien – The Muse Of Music

Joseph-Marie Vien (18 iunie 1716 – 27 martie 1809), pictor francez, s-a nascut la Montpellier. El a fost ultimul detinator al functiei de  Premier peintre du Roi, serving intre 1789 si 1791.

Protejat de contele de Caylus, a intrat la o varsta frageda in studioul lui Natoire si a obtinut marele premiu in 1745.A petrecut mult timp la Roma unde a aplicat studiul naturii si si-a dezvoltat indemanarea cu tot ce a adunat de la capodoperele vechilor maestri; insa tendintele lui erau asa de straine de gustul  regalitatii, incat la inoarcerea sa in Paris si-a datorat admiterea la academie exclusiv pentru pictura „Daedalus and Icarus” (Luvru) chiar cu protestele de indignare ale lui François Boucher.

Cand in 1776, cand avea reputatie deja si a devenit director la scoala Frantei din Roma, el l-a avut ca elev si pe Jacques-Louis David. La reintoarcerea in Paris, cinci ani mai tarziu, sansele lui au fost stopate de revolutia franceza; insa a continuat sa lucreze fara teama, iar la varsta de 80 de ani a obtinut premiul intro competitie libera. Napoleon Bonaparte i-a recunoscut meritele facandu-l senator.

Joseph-Marie Vien a murit in Paris si a fost ingropat in cripta la Panthéon (la acea data, singurul pictor onorat in acel mod). Printre elevii lui s-au numarat François-André Vincent, Jean-Antoine-Théodore Giroust, Jean-Baptiste Regnault, Joseph-Benoît Suvée, Jean-Pierre Saint-Ours, François-Guillaume Ménageot, Jean-Joseph Taillasson si altii; numai pe sotia lui, Marie-Thérèse Reboul (1728-1805), ea insasi membra a academiei, a omis-o din aceasta lista. Fiul lor, Marie Joseph, nascut in 1761, a fost si el pictor.

Joseph-Marie Vien (18 iunie 1716 – 27 martie 1809), pictor francez

Tot in 18 iunie s-au nascut:

Leo Putz (18 iunie 1869 – 21 iulie 1940), pictor german.

Agnes Goodsir (18 iunie 1864 – 11 august 1939), pictorita portretista australiana.

Georges Lacombe (18 iunie 1868 – 29 iunie 1916), pictor si sculptor francez.

Din blogosfera. 

Cristian Lisandru.Cavalerii din Brandar – 2 – Punctul de vedere.Islands !!!

Posted on iunie 18, 2011, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , . Bookmark the permalink. 13 comentarii.

  1. Domnule Serban Petre, va multumesc pentru invitatie, insa sunt prea departe de Bucuresti!
    Sper sa aveti cat mai multi vizitatori!

  2. si dv-stra sa faceti acelasi lucru daca vreti ,invitatia este si pentru dv-stra ,pentru ca initial am crezut ca desele conversatii le-am avut cu domnul cristian -cit si expozitia deschisa …cu pictura mea…dar urmarind cu atentie ,am vazut ca dv-stra…eu va multumesc ..pictor serban petre

  3. Sper ca Cristian a vazut mesajul dvs.
    Succes!

  4. domnu cristian lixandru,inca o data multumesc pentru expozitia de pictura deschisa cu lucrarile mele…si panrtu cele prezentate din creatia unor artisti ai lumii cit si conversatia facuta ,pe marginea lucrarilor…astazi 29 iunie m-am intilnit cu andrei daniel teodor ,director adjunct la -statul major al fortelor terestre,departamantul de literatura si arte plastice si de numismatica ,si heraldica colonel eugen burghelea-si mia spus sa trimiteti un sidi si o scrisoare cu prezanare ce literatura faceti,,..pentru colaborare ,,pentru ca i-am spus eu corespondam ,frumos pe sait de citva timp si este frumos,,,adresa este; POST RESTANT OFP 49 BUCURESTI SECTOR2 COD 024360- DESTNATAR FIIND ANDREI DANIEL TEODOR, VA MULTUMESC…PICTOR PETRE SERBAN

  5. Pe mine ma depasesc toate acestea pe care le spuneti despre stilul pictorului. 🙂
    Va multumesc ca v-ati facut timp sa vizitati blogul meu si va astept cat mai des.
    Multa sanatate si inspiratie la pictat!

  6. foarte frumos..miau placut mult..pictorul din cele prezentate a folosit in compozitii linia circulara adica totul in spirala….vorba marelui filozof noica…si cred ca aceste metode stau la baza unor mari realizari…pictura nu este o joaca….aceasta este parerea mea…binenteles ca nu se subordoneaza celolalte ..desen-culoare etc…dincolo de motiv cred , ca sunt alte lucruri de care trebuie tinut cont si daca pictorul le stie ,este cistigat….

  7. La fel am spus si eu cand l-am descoperit pe acest pictor!
    O duminica superba!

  8. O, câtă frumuseţe…
    Gânduri bune la final de săptămână, Gabi!

  1. Pingback: François-André Vincent (30 decembrie 1746 – 4 august 1816), pictor neoclasic francez | G a b i, My heart to your heart

  2. Pingback: Georges Lacombe (18 iunie 1868 – 29 iunie 1916), pictor si sculptor francez | my heart to your heart

  3. Pingback: Agnes Goodsir (18 iunie 1864 – 11 august 1939), pictorita portretista australiana | my heart to your heart

  4. Pingback: Leo Putz (18 iunie 1869 – 21 iulie 1940), pictor german | my heart to your heart

  5. Pingback: Joachim Wtewael(1566 – 1 august 1638), pictor si gravor manierist olandez « my heart to your heart

Lasă un comentariu