Parfumul florilor teiului din spatele blocului

Abia astept sa simt parfumul florilor de tei de la teiul din spatele blocului.Chair daca e tei salbatic, florile lui au un parfum suav, discret, iar adierea vantului din ceas de seara sau zori de zi il aduce la noi in casa.Teiul ca oricare tei, oricare pom de pe pamant, e martorul multor intamplari cu pasarile de toate felurile:vrabiute, turturele, mierle, sticleti, ciori, povesti cu oameni, in special copii care se napustesc asupra crengilor lui, le rup, le arunca pe iarba de sub tei pentru a culege florile.De atata cules, unele crengi s-au uscat, iar teiul si-a construit o stretegie de aparare in asa fel incat e foarte greu ca cineva sa se catere in el, cele mai multe flori aflandu-se in varf.

Mai avem un tei si la coltul blocului, e un tei mai batran si florile lui sunt mai aurii si mai parfumate.Infloreste putin mai tarziu, iar parfumul florilor lui se imparstie pe strada, pe blocuri, pe trecatori, in plus, umbra pe care face e o binecuvantare la orele de pranz din zilele caniculare.

Pe strada copilariei mele erau multi tei, mai erau si multe gradini cu multe flori, legume si zarzavaturi, pomi fructiferi.Tin minte ca o singura data m-am catarat si eu intrun tei la cules de flori pentru ceaiul din zilele de iarna si ma simteam ca o ramura fragila gata gata sa cada la cea mai mica adiere a vantului.A fost prima si ultima data cand m-am catarat intrun copac.Din fericire, unele crengi erau la inaltimea noastra si puteam culege florile de la nivelul solului.

Ceai din flori de tei cu lamaie si cu miere, asta da placere si mai mult decat atat, e un leac pentru raceala cu tuse chinuitoare.

Mierea din flori de tei e cea mai potrivita, are parfumul si culoarea aurie a florilor de tei.

Teiul era un simbol al iubirii pentru Eminescu si iubita lui, Veronica Micle.Cei doi indragostiti obisnuiau sa mearga in parcul Copou din Iasi si sa se aseze pe o banca la umbra teilor cu flori parfumate.

Teiul i-a facut si pe cei de la O-zon sa ajunga foarte cunoscuti pe toate meridianele globului cu melodia lor, hitul :

Dragostea din tei

Chipul tau si dragostea din tei,
Mi-amintesc de ochii tai.

Alte povesti parfumate:

Gabriela Elena.Gândul teiului 

Mirela Pete.Povestea teiului, parfum de tei

Danielle.Poveste cu parfum de tei

Posted on mai 14, 2011, in povesti, povesti adevarate and tagged , . Bookmark the permalink. 9 comentarii.

  1. Povestea teiului ne bucura sufletele fiecaruia dintre noi. 🙂
    Gasim in ea o sursa inepuizabila de culoare, parfum, nostalgie, imaginatie:
    http://gabryellehelen.wordpress.com/2011/05/14/gandul-teiului/

  2. Ce mia placut este parfumul pe seara care degaja teiul.De mult nu am avut ocazia sa gust un ceai de tei parfumat.

  3. În urbea-n care locuiesc, cu vechi stejari şi vechi castani, edilii ultimilor ani au prins un drag nespus de tei. Un bulevard întreg aşteaptă a se bucura de … visuri cu parfum de tei – este cel pe care se află şi blocu-n care stau. Dar cel mai parfumat dintre toţi este teiul de pe o străduţă din spatele blocului, imens, cu o coroană doldora de floare aurie, înmiresmând, când i se face vremea, mai toată zona… Sunt cele mai plăcute nopţi, cu geamul deschis, răcoare şi parfum îmbătător de floare … de tei.
    Îmi place cum ai scris şi … te invidiez (pozitiv, cu mulţumiri) pentru pozele postate! Eu am cam pătimit din lipsa unora mai adecvate temei … Te invit să vezi şi … povestioara mea cu parfum de tei:

    http://popasuriprincopilarie.blogspot.com/2011/05/poveste-cu-parfum-de-tei.html

    O seară plăcută, visând la flori de tei!

  4. Pot spune că nu am avut tei prin preajmă – pe strada noastră erau, în schimb, foarte mulţi plopi, de o înălţime ameţitoare. Poate tocmai de aceea, atunci când ajungeam în lumea lor, rămâneam acolo multă vreme, trăgând parfumul lor în piept. Multă poezie în postare, Gabi, multă poezie şi în viaţa teilor atât de frumoşi…

    Un gând bun la final de săptămână, pentru tine, pentru cei dragi din jurul tău şi pentru toţi musafirii blogului… La bună recitire!

  5. Gabi, frumoasa si nostalgica e povestea ta. Teiul e bun la mai multe decat la parfum, bine spui! Ce bun e ceaiul de tei si sanatos…Ce bine miroase ceaiul si mierea de tei! Teiul, bun la toate si foarte aspectuos. Felicitari, frumoase randuri!
    Va mai scrie si Carmen, poate si Danielle Wolf, poate si Gina. Sa fie cat mai multe povesti, ca asa e frumos! Te pup! 🙂

  1. Pingback: Poveste de vis (34) « Teo Negură

  2. Pingback: Gândul teiului « Gabriela Elena

  3. Pingback: Sa ne iubim… « lunapatrata

  4. Pingback: Povestea teiului, parfum de tei « Mirela Pete. Blog

Lasă un comentariu