Parfumul deșertului, poveste parfumată

Petra

Constructii de nisip in Iordania intr-un loc in care nabateenii au dat nastere unei civilizatii ale caror urme se vad si acum, Petra fiind capitala acelui stat antic ale carui mistere s-au pastrat de milenii si, fara indoiala, constructia impresionanta, manastirea Al Deir, probabil un mormant sau un altar nabatiean.Petra a fost descrisa ca “un oras rosu ca trandafirii, la fel de vechi precum timpul”, in timp ce UNESCO l-a numit “unul din cele mai pretioase proprietati culturale ale omenirii”. Despre maretia, frumusetea, unicitatea si stralucirea acestei bijuterii antice nu sunt prea multe cuvinte potrivite pentru a exprima ceva omenesc, pe intelesul general. De aceea, tacerea poate defini cel mai profund ceea ce simte pelerinul contemporan ajuns sa admire minunea, “impreuna lucrare in timp a naturii si omului”, cum spunea cineva. O inimaginabila combinatie de relief, culori si vestigii topite intr-o tulburatoare biografie a unui oras disparut secole la rand din istorie, redescoperit la 1812 de catre cercetatorul elvetian J.L. Burckhardt. Asadar, orasul Petra se afla in sud-vestul Iordaniei, la aproape 300 km in desert de capitala regatului hasemit. Despre nabatieni, locuitorii acestei unice capitale, se cunosc foarte putine lucruri. Se stie de pilda ca erau un popor nomad care s-a asezat in aceasta regiune si se ocupa de comertul cu mirodenii,  despre atacurile pe care ei le declansau asupra caravanelor care strabateau drumul dinspre China, India si Arabia spre Egipt si zona mediteraneana.Misteriosul oras al nabatienilor este legat fara indoiala si de anumite evenimente biblice importante. La numai 5 km de Petra se afla Valea lui Moise cu izvorul aparut in urma lovirii cu toiagul de catre cel care a scos poporul ales al lui Dumnezeu din robia Egiptului, in drumul lui spre Tara Canaanului. Tot pe aceste meleaguri se afla si locul unde Avraam a ridicat altarul pe care isi propusese sa-l aduca jertfa lui Dumnezeu pe fiul sau Isaac, dar si locul unde a fost inmormantat Aaron Levitul.

800px-Petra_Monastary800px-Petra_Tombs_of_Kingspetra3petra1petra0800px-Petra_Dwellings
Povestea parfumată initiata de Mirela, tema propusa de Pandhoraa, Parfumul deșertului.

Au scris povesti:
Mirela, CARMEN, Minnie, Irealia, Lili3d, Melly, Vienela, Silving, Pandhoraa,  Nina, Larisa-Oana, Mala, Poclid Roxana- Simona, EllyDianaAncaLolita,

Posted on februarie 24, 2013, in blogosfera, imagini and tagged , . Bookmark the permalink. 16 comentarii.

  1. Impresionant! E cuvantul care mi-a venit prima data in minte! Petra e un loc deosebit si arata forta naturii si imaginatia omului intr-o armonie incredibila! Felicitari pentru ideea de a ne aminti de Petra!
    Numai bine! 🙂

  2. Imi pot doar inchipui atmosfera arida a locului! La o prima privire ai senzatia ca istoria se ia la trinta cu tine apoi te lasa sa zburzi cu imaginatia printre coloanele vechi de cind lumea.
    Unic loc, as zice. Unice trairi daca ajungi sa-l vizitezi.
    O alta poveste frumoasa si fascinanta care face onoare Clubului povestilor parfumate.

  3. Multumesc pentru incurajare. Petra este unul din TOP10 locuri la care visez…acum a urcat cateva pozitii

  4. Se simte pana la mine! Mulumesc.

  5. Pur si simplu fantastic!
    Ideea ta de a prezenta Petra a fost geniala! 🙂
    Saptamana minunata sa ai!

  6. Orasul antic Petra e ceva ce ma uimeste insa in acelasi timp ma cutremura. Ma lasa muta pustietatea sa…gandindu-ma cat de plin de viata trebuie sa fi fost candva…de prosper. Ma cutremura soarta sa… Marire…decadere…disparitie. Daca nu era descoperit acum 200 de ani…habar nu aveam de splendoarea sa.
    O saptamana placuta iti doresc, Gabi!

  7. Locuri biblice, tărâmuri de legendă ai adus azi, aici, din inima deșertului! Dragă Gabi, mă bucur mult că ne reîntâlnim la povestea noastră, care în curând va împlini 2 ani! Tu ai fost prima dintre prietenii mei care ai scris la povestea parfumată și ai rămas aproape. Alți prieteni buni au venit reptat, unii rămânând și alții venind pe zi ce trece. Ce ciudat poate fi “un oras rosu ca trandafirii!, îți vine să crezi că are și parfumul lor. Interesant text, bine documentat. Te felicit! Să ai o noapte liniștită și o săptămână foarte bună! 🙂

  8. Îmi amintește de Dune…

  1. Pingback: Doi ani de poveste parfumată – dedicație | innerspacejournal

  2. Pingback: Meditaţii în deşert | Iubesc Viaţa

  3. Pingback: Doi ani de poveste parfumată…La mulți ani frumoși! « Mirela Pete. Blog

  4. Pingback: Daniel, Adele, Oscar…aplauze! « Mirela Pete. Blog

  5. Pingback: Medicamentul | Ulise al II-lea cel Ocoş

  6. Pingback: Un turdean, deloc … ca oricare | Zamfir Turdeanu' - un turdean (aproape) ca oricare

  7. Pingback: Îl dă jos, la ordinul Primarului

  8. Pingback: Pe chibrituri: Produse industriale | Blog de Filumenistă

Lasă un comentariu