Ei ne vorbesc!!!….tu stii sa-i asculţi??? | Radio Edera

Ei ne vorbesc!!!….tu stii sa-i asculţi??? | Radio Edera.
Comportament: animalele sunt considerate un pericol major => câini pe stradă, câini neîngrijiți și loviți.

Cam așa se prezintă situația României în ceea ce privește conflictul dintre câini și oameni. Presa şi marea majoritate au numit câini “periculoși, criminali, jivine” și metoda de a apăra oamenii împotriva câinilor este încă o agresivitate promovată atât de presă cât şi de oameni.

O altă problemă, un alt eşec al României.

Dar acest eşec vine în primul rând din lipsa de educaţie a românului. Încă la noi în ţară nu se ştie că animalele au comportament, personalitate şi sentimente. Încă la noi, în zona rurală, câini care atacă găinile sunt spânzuraţi, loviţi şi supuşi unor metode de tortură lipsite de orice judecată şi suflet, iar ţăranii noştri încă nu ştiu că animalul lor, ce îi păzeşte, îşi apără teritoriul.

În acest timp, în ţările dezvoltate la nivelul cărora România vrea să ajungă există deja instaurată o poliţie a animalelor care luptă pentru vieţile animalelor şi de multe ori aduc dovada faptului că oamenii sunt un pericol pentru animale.

Câini bătuţi, hrăniţi cu toate gunoaiele, aruncaţi în apă, tăiaţi, spânzuraţi = România.

De ce se mai miră populaţia de răspunsul câinilor când oamenii sunt cei ce au creat această situaţie?

Cum au ajuns câinii în stradă?

Oamenii care îşi iau câini fără să ştie să îi îngrijească – la un moment dat realizează că nu mai vor câine şi îi aruncă în stradă;

Oamenii care nu îşi sterilizează câinii – căţeluşii sunt aruncaţi în tomberoane, pe marginea străzii sau părăsiţi undeva;

Adăposturile care nu-şi fac datoria – ţin câinii o zi, îi înregistrează ca apoi să îi lase în drum din nou cu scuza că nu au locuri;

Animalele nu sunt obiecte, ci fiinţe!

Animalele comunică cu noi, dar noi nu ştim să le înţelegem. Aceasta este situaţia câinilor din România.

Există specialiști în comportamentul canin care ne explică ce înseamnă anumite gesturi ale câinilor și noi avem datoria de a cunoaște aceste lucruri.

Câinii cu stăpân

Lătratul (diferite tonalităţi, sunete):

– câinele ne comunică plictisul, lipsa de exerciţiu, anxietatea datorată absenţei stăpânului ( în cazul câinilor cu stăpân);

– De altfel câini răsfăţaţi folosesc de multe ori lătratul pentru a fi în centrul atenţiei şi pentru a primi ceea ce îşi doresc ( stăpânii pentru a evita zgomotul fac pe plac câinelui deşi uită că ei trebuie să educe câinele);

– frica de străini, când au o stare confuză, sunt în alertă sau le este pur şi simplu frică;

Rosul:

– dacă este pui, câinele roade ce prinde pentru a-şi calma durerea de dinţi ( când îi cresc dinţii dar şi când îi schimbă);

– în cazul câinilor adulţi, aceştia rod pentru a scăpa de nervozitate şi anxietate;

– când stăpânul nu este acasă, câinele tinde să roadă obiecte folosite de către stăpân pentru a nu-i duce dorul şi a se răzbuna pentru ca a fost lăsat singur ( de aceea trebuie să vă jucaţi şi să arătaţi multă afecţiune câinelui dumneavoastră)

Scormonesc/ sapă

– este o activitate tipică lor; câini sapă pentru a-şi ascunde mâncarea sau pentru a găsi un loc răcoros unde să doarmă;

Sare în sus

– deşi pare un comportament haios, câinele de fapt încearcă să îşi impună dominanţa asupra ta;

Anxietatea datorată separării:

– câinii în mod natural trăiesc în haită, iar familia este un factor important pentru ei la fel ca pentru lupi, de aceea în momentul în care sunt separaţi de familie sau stăpân câinii devin agitaţi şi agresivi. Pentru a elimina şcheunatul şi lătratul câinelui când este lăsat singur în casă, trebuie scos afară la o plimbare lungă şi să primească multă afecţiune.

Câinii în general

Datul din coadă: poate fi semn atât de joacă cât şi de agresivitate;

– când dau din coadă câinii emit anumiţi feromoni care indică vârsta, sexul şi statutul social.

– când se joacă cu cineva sau primesc mâncare şi dau din coadă arată bucurie;

– când îşi ţin coada orizontal şi o mişcă încet înseamnă că studiază ceva;

– când îşi ţin coada sus şi dau din ea tare poate fi semn de agresivitate;

– un semn pe care toată lumea îl cunoaşte: coada între picioare – câinele este docil şi anunţă că nu reprezintă o ameninţare, moment în care şi oamenii TREBUIE să NU-l deranjeze.

Linsul – câinii ling pentru a cunoaşte, pentru a îngriji blăniţa ( a pieptăna) şi pentru a arăta că recunosc omul ca figură dominantă și sunt prietenoși.

Consumul de verdeţuri (iarbă) – îi ajută la digestie şi în cazul în care au greţuri, câinii mănâncă iarba ca să îşi revină.

Evitaţi să treziţi un câine din somn, să îi invadaţi teritoriul sau să îi luaţi mâncarea pentru că toate acestea sunt percepute de câini ca şi semne de agresivitate şi vor ataca. Mai mult, evitaţi contactul cu un câine străin şi dacă e nevoie acţionaţi cu calm şi multă atenţie. Câinii sunt urmaşi ai lupului şi chiar dacă au fost domesticiţi încă păstrează instinctele sălbatice.

Desigur trebuie reţinut faptul că în cazul câinilor cu stăpân aceştia împrumută starea de spirit şi personalitatea stăpânului- în cazul unui câine violent, de multe ori e vina stăpânului pentru că încurajează un astfel de comportament.

Contactul vizual

– în cazul câinilor cu stăpân, câinii caută să menţină contactul vizual cu stăpânii pentru a stabili o relaţie mai puternică; caută aprobare şi ghidare;

– în cazul câinilor de pe stradă poate fi semn de agresivitate şi semn că animalul vă consideră o ameninţare – trebuie să vă păstraţi calmul şi să nu vă mişcaţi ochii până când animalul nu-şi retrage privirea şi renunţă la comportamentul agresiv.

Câinii înţeleg sentimentele şi gesturile oamenilor mult mai bine decât alte animale de aceea s-ar putea ca atunci când sunteţi nervos şi treceţi pe stradă pe lângă un câine să vă latre. In plus, câinii percep şi gândurile oamenilor de aceea pot să reacţioneze agresiv la un om violent.

De reţinut: Respectul trebuie să fie câştigat de om, nu de câine!

Pe link-ul de mai jos găsiţi o listă cu toate adăposturile publice şi private din România; listă oferită de Vier Pfoten.

http://www.vier-pfoten.ro/adopta-si-salveaza/lista-adaposturilor-publice-si-private-din-romania/

Daca iti place Radio Edera asa cum o fac 146 de tari te rugam sa ne dai un like pe fb aici: https://www.facebook.com/radioedera.net

Posted on iulie 16, 2014, in protectia animalelor and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un comentariu