Samovarul, poveste parfumata la un ceai aromat

Boris Kustodiev - The Merchant's Wife at Tea, 1918

Boris Kustodiev – The Merchant’s Wife at Tea, 1918

Konstantin Alexeevich Korovin - At a Tea Table

Konstantin Alexeevich Korovin – At a Tea Table

Kuzma Petrov-Vodkin - Samovar

Kuzma Petrov-Vodkin – Samovar

Kuzma Petrov-Vodkin - Morning still life. 1918

Kuzma Petrov-Vodkin – Morning still life. 1918

Zinaida Serebryakova - Still-life with samovar and Tulips

Zinaida Serebryakova – Still-life with samovar and Tulips

Pyotr Konchalovsky - Still Life with a Samovar

Pyotr Konchalovsky – Still Life with a Samovar

Igor Grabar - Samovar.

Igor Grabar – Samovar.

Igor Grabar - Afternoon Tea, 1904

Igor Grabar – Afternoon Tea, 1904

Igor Grabar - Morning Tea-1917

Igor Grabar – Morning Tea-1917

Igor Grabar - Morning Tea (1939-54)

Igor Grabar – Morning Tea (1939-54)

Samovar in art, dailymotion video

Samovarul este un vas rusesc, special pentru pregatirea ceaiului.Este semnul ospitalitatii ruse, a bauturii nobile, pregatita cu arta,  realizat in numeroase forme si marimi.Samovarul este un vas in care apa este mentinuta la punctul de fierbere un timp indelungat: carbunele sau lemnul arde intr-un conduct ce strabate centrul vasului, incalzind astfel apa. In partea de sus a vasului se gaseste recipientul pentru ceai concentrat, cu bautura aromata, tare. Aceasta este diluata cu apa fierbinte din vas. Samovarul era fabricat din diverse materiale – nichel, cupru, aliaj de cupru si zinc si, in cazuri speciale, din argint. Mestesugarii isi doreau sa lucreze cele mai deosebite samovare, astfel ca multe dintre acestea sunt adevarate opere de arta. Vasele erau platinate cu aur sau argint si aveau diferite forme si marimi, in functie de numarul de persoane si locul in care erau folosite. Pana la sfarsitul secolului 19, existau peste 150 de forme de samovar.

Povestea samovarului,sursa

Mirela Pete, gazda Clubului Condeielor Parfumate ne invita cu o poveste pe o tema propusa de Silving.

Au scris povesti parfumate:

Mirela PeteSilvingMaya,  Ioan Usca,  Elly,  Vienela,  Daurel,  Diana,  ,

Din blogosfera:

Mirela PeteLa un ceai cu prietenii din ClubUlise pe vremuri (7),  Ulise pe vremuri (8),  Ulise pe vremuri (9),  Ulise de altădată,   Blog de Filumenistă,  Daurel,  ,

Posted on martie 23, 2014, in arta, blogosfera, Clubul Condeielor Parfumate, imagini and tagged , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

  1. Chiar mi-am bucurat ochii în această dimineaţă. Despre povestea unui samovar şi a lui stăpână am vrut a scrie şi eu. Am cunoscut, acum mulţi ani, o femeie, ce era jumătate rusoaică, iar cealaltă jumătate simţea tot ruseşte deşi vorbea o română asemănătoare cu cea a celor de peste Prut, doctor dentist, cu o viaţă ce mă şoca prin gesturi: de la vulgaritate, până la aristocraţie, forţat spus, dar aşa era. Cu gesturi incredibile în jurul unui samovar cu ceai …pe care nu-l voi uita niciodată.

  2. Cand eram mica, aveam si noi un samovar acasa. Nu tin minte sa-l fi folosit la facut ceai, insa era folosit ca decor de catre bunica.

  3. Absolut superbă postarea ta, Gabi dragă! Le și știu pe toate, se pare că samovarul e celebru în artă, deoarece rareori mi-a fost dat să recunosc și să-mi reamintesc fiecare pictură din postare! Kuzma Petrov-Vodkin, a doua lucrare a lui de-aici, are și un buchețel din flori de câmp de o rară gingășie, parcă anume culese pentru a spori mireasma ceaiului. Teribil micul dejun, doamna,samovarul și pisica (da da) a lui Boris Kustodiev, atât de rusesc de parcă ești acolo. Toate îmi plac, felicitări pentru alegere. S-a rezolavat și cu tabelul. O să-mi aranjez setarea, dar nu știu de ce ai întâmpiant dificultatea aceasta, însă merită să caut un format mai potrivit cu tabelul. O zi minunată Gabi dragă! 🙂

  1. Pingback: Despre ceai « Daurel's Blog

  2. Pingback: Rochia de ceai « Mirela Pete. Blog

  3. Pingback: Ceai | Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: