Charles Conder(24 octombrie 1868 – 9 februarie 1909), pictor australian
Charles Edward Conder (24 octombrie 1868 – 9 februarie 1909) pictor, litograf si designer australian nascut in Anglia. A emigrat in Australia si a fost figura cheie a scolii Heidelberg School.
Conder s-a nascut in Tottenham, Middlesex, al doilea copil din cei sase ai familiei lui James Conder, inginer civil si al Mary Ann Ayres.Si-a petrecut cativa ani in India unde mama lui a murit pe 14 mai 1873 in Bombay, la varsta de 31 ani; apoi a fost trimis inapoi in Anglia unde a mers la scoala, inclusiv la scoala cu internat de la Eastbourne, incepand cu 1877. A plecat de la scoala la varsta de 15 ani, iar tatal lui foarte religios, netinand cont de iclinatiile artistice ale lui Charles, a decis ca ar trebui sa-i urmeze cariera de inginer civil.
In 1884, la varsta de 17 ani, a fost trimis in Sydney, Australia, unde a lucrat pentru unchiul lui, inspector de stat in New South Wales.Nu-i placea aceasta munca si prefera sa deseneze peisajele decat sa le supravegheze. In 1886, el a plecat de acolo si a devenit ilustrator la „Illustrated Sydney News”, unde a fost in compania altor artisti ca de exemplu Albert Henry Fullwood, Frank Mahoney si Benjamin Edwin Minns. De asemenea a urmat cursurile de pictura ale lui Alfred James Daplyn si a intrat in Art Society din New South Wales.
In 1888, Conder s-a mutat in Melbourne unde i-a cunoscut pe ceilalti artisti australieni, inclusiv pe Arthur Streeton, si a impartit un studio cu Tom Roberts, pe care-l cunoscuse anterior in Sydney. Din lipsa de bani, atractivul Conder, se pare ca se achita fata de proprietara sa prin raport sexual, luand sifilis, boala care l-a macinat pentru restul vietii.
În Sydney și, mai târziu, in Melbourne Conder s-a asociat cu GP Nerli , un pictor italian itinerant și purtător al noilor influențe europene, care a fost creditat cu dezvoltarea si modelarea lui Conder.
Privită ca cea mai mare pictura a sa din perioada Sydney, ‘Departure of the Orient – Circular Quay’ a fost punctul culminant al măiestriei lui Conder.Tema peisajelor urbane pline de viață și condițiile atmosferice de ploaie a derivat inițial din arta japoneză și a influenţat arta artistului născut in America, James Abbott McNeill Whistler, care la rândul său a inspirat o generatie de artisti familiarizati cu cu principiile impresionismului francez. Ca urmare a vânzării cu succes a acestei lucrări la Galeria de Artă din New South Wales, Conder a plecat la Melbourne, în octombrie 1888 pentru a se alăture lui Roberts și cercului de pictori care lucrau acolo. S-a întors în Europa în 1890, unde a devenit pe deplin implicat in estetism și a avut legaturi cu artiști și scriitorii de frunte ai zilei, inclusiv Henri Toulouse-Lautrec, Oscar Wilde și Beardsley Aubrey.
Conder plecat din Australia în 1890 și și-a petrecut restul vieții sale în Europa, în principal, Anglia, dar a vizita Franța în mai multe rânduri. Arta lui a fost mai bine primita în Anglia decât în Paris . În 1892, Henri de Toulouse-Lautrec a pictat portretul lui, un portret care se afla acum în Galeria Națională din Australia . El a continuat să picteze, dar producția sa a fost grav afectată de sănătatea precară continuă, inclusiv paralizie și o criza de delirium tremens . S-a casatorit cu o vaduva bogata, Stella Maris Belford (MacAdams Nee), la Ambasada Marii Britanii la Paris pe 5 decembrie 1901, ceea ce i-a dat o securitate financiară.
El a petrecut ultimul an al vieții sale într-un sanatoriu, și a murit în Sanatoriul Holloway de sifilis terțiar.
![]() |
Charles Conder(24 octombrie 1868 – 9 februarie 1909), pictor australian |
Tot in 24 octombrie s-au nascut:
Jan Lievens (24 octombrie 1607 – 4 iunie 1674), pictor olandez.
Andrea della Robbia (24 octombrie 1435 – 4 august 1525), sculptor italian.
Eugène Fromentin (24 octombrie 1820 – 27 august 1876), pictor si scriitor francez.
Konstantin Yuon(Константин Фёдорович Юон 24 octombrie 1875 – 11 aprilie 1958) a fost un important pictor si scenograf rus.
Posted on octombrie 24, 2012, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged 24 octombrie, 24 octombrie 1820, 24 octombrie 1868, 24 octombrie 1875, Charles Conder, Charles Edward Conder, Eugène Fromentin, galerie de pictura, Konstantin Yuon, pictor australian, pictor francez, pictor rus. Bookmark the permalink. 23 comentarii.
Cristian, eu sunt bucuroasa si multumita sa vad aceste imagini si sa stiu ca altii se bucura de apa, de mare!
iti multumesc pentru vizita si gandurile bune.
Un weekend de vis!
Multumesc, intotdauna sunt bucuroasa de oaspeti la picturile prezentate!
Să mă opresc o clipă, pentru a-ţi mulţumi că ne prezinţi pictori de pe alte meleaguri.
Ei, ce dor de vară ne cuprinde atunci când privim câteva din aceste tablouri. Şi mă gândesc cât mai avem de aşteptat până atunci…
Gânduri bune la ceas de seară, Gabi, toate cele bune!
Pingback: Konstantin Yuon(24 octombrie 1875 – 11 aprilie 1958), pictor si scenograf rus | my heart to your heart
Pingback: Eugène Fromentin (24 octombrie 1820 – 27 august 1876), pictor francez | my heart to your heart
Pingback: Andrea della Robbia (24 octombrie 1435 – 4 august 1525), sculptor italian | my heart to your heart
Pingback: Jan Lievens (24 octombrie 1607 – 4 iunie 1674), pictor olandez | my heart to your heart
Pingback: Sir Arthur Ernest Streeton (8 aprilie 1867 – 2 septembrie 1943) pictor australian | my heart to your heart
Pingback: Frederick McCubbin (25 februarie 1855 – 20 decembrie 1917), pictor australian | my heart to your heart
Pingback: Suvenir III. Life in pictures « Mirela Pete. Blog
Pingback: Nebunie printre norișori « Mirela Pete. Blog
Pingback: Bufnițe trendy -Suvenir II- « Mirela Pete. Blog
Pingback: Atelier VI. Mitul androginului/Points of View « Mirela Pete. Blog
Pingback: Reflexii « Mirela Pete. Blog
Pingback: Cine a POS DRUmu pe la mine-n bătătură? | Cristian Dima
Pingback: Sărbătorindu-l pe Picasso « Mirela Pete. Blog
Pingback: Clipe încremenite (241012) « Zamfir Turdeanu' – un turdean (aproape) ca oricare
Pingback: Lătrături ocoşe (241012) « Ulise al II-lea cel Ocoş
Pingback: Pentru tine, Lisa! (17) | Cristian Dima
Pingback: Pe chibrituri: Păstrați curățenia apei! « Blog de Filumenistă
Pingback: Alt joc cu poze – 24.10.12 « Florina Lupa Curaru
Pingback: Viaţa-n imagini (241012)