Parfumul cuvintelor fiinţe

Tema de astazi a povestii parfumate initiata de Mirela si propusa de Sara e Parfumul cuvintelor.Azi am repostat un text mai vechi al carui autor e marele Nichita Stanescu.

Cuvintele rostite sau scrise de noi, ca ființe ce sunt (după cum spune poetul) sunt și ele asemeni noua, oamenilor:bune sau ne-bune;
ne pot aduce alinare, încurajare, cunoaștere, frumusețe, iubire…dar, pentru că sunt ființe, tocmai de-accea, ne pot provocă suferința, durere, teamă, deznădejde, ură…Fericiți sunt cei care știu să mânuiască „ființele cuvinte” spre ființele oameni ca să le dezvăluie tainele Universului infinit, cunoașterea, iubirea, frumusețea.Feriți-va de cei care mânuiesc „cuvintele ființe” călăuziți de cel din focul veșnic. Au doar un scop:răul, sub toate formele, ignorați-i, nu le răspundeți, răul poate ucide, citiți și simțiți magia cuvintelor ființe de lumina.


Fiziologia poeziei

Nichita Stanescu

„Cuvintele, îmi spuse prietenul meu poetul, sunt foarte asemănătoare cu fiinţele, ele sunt chiar fiinţe. Ele seamănă întrucâtva cu plantele, ele chiar sunt plante. Au un fel de a trăi al lor, când libere zboară în aer ca păsările, când trăiesc în simbioză cu creierul, cu coardele vocale, cu vălul palatin, cu limba, cu dinţii, cu buzele. Ca şi animalele, cuvintele se înmulţesc, au familia lor, se organizează în grupuri, pornesc la vânătoare, hăituiesc sau sunt hăituite. Sau aidoma plantelor, înfloresc, din timp în timp, cresc numai în anumite zone geografice, fac fructe, se scutură, însămânţează cel mai fertil pământ arabil al lumii, creierul uman. Cuvintele sunt animale şi plante abstracte. Ele nu locuiesc de-a dreptul pe globul pământesc, ca animalele şi plantele, nici pe emisfera sudică, nici pe emisfera nordică, ci locuiesc pe globul creierului şi anume pe atmosfera globului creierului, în acea atmosferă abstractă, în care chiar şi stelele cerului pătrund nu prin ele însele, ci prin numele lor. Prin numele frumoase pe care le poartă de obicei razele şi lumina.Cuvintele îşi au rădăcina în creierul uman şi atunci sunt aidoma copacilor, sunt plante, dar după aceea pornesc spre sfera abstractă a auzului, în care şi locuiesc un timp. Adorm în literă scrisă ca să se trezească alergând pe limbile vorbitoare. Ele sunt asemenea vânatului, mereu gonite din urmă de-mpuşcătura privirii, de explozia timpanelor. Decapitate de ghilotina dinţilor, strivite de gura închisă a gânditorilor care le refuză iluzia sonoră, lăsându-le mereu în pura lor abstracţiune.Cuvintele cresc, descresc şi mor. Locuiesc pe insule şi munţi, pe şesuri, călătoresc pe ape. Există o civilizaţie a cuvintelor, aşa cum există o civilizaţie a materiei organizată în cristale. Ele, cuvintele, sunt organizate în două mari neamuri, în două mari rase, în două continente ale sferei pe care o locuiesc. Sunt organizate în gandirea în imagini şi în gândirea în noţiuni. Mai înrădăcinate, mai plante, mai diverse în asociaţiile lor, cuvintele gândirii în imagini nasc subiectivitatea luxuriantă, pădurea tropicală, abundenţa.Gândirea în imagini, luându-şi cu precădere ca ideal frumosul, este gândirea caniculară a copilăriei şi adolescenţei. Gândirea în noţiuni domneşte peste maturitate, peste vârsta înţelepciunii, peste ştiinţă. Cuvintele din punctul de vedere al artei, sunt cea mai rezistentă parte a biologiei umane. „

Au scris povesti parfumate:

Mirela, Silving, Verovers, Vero, Lili3, CARMEN, Vania, SARA, pandhora, Daurel, Elly, Minnie, Lolita,

Posted on septembrie 1, 2012, in blogosfera, cultura and tagged , . Bookmark the permalink. 24 comentarii.

 1. Diana, iti multumesc foarte mult.Nici eu nu le-am citit pana acum vreo doi ani, am fost bucuroasa ca le-am gasit.
  Si eu iti urez sa ai parte numai de cuvinte frumoase, de la oameni cu suflet frumos, Diana!

 2. Astfel de texte imi plac, adica imi placeau, acum nu prea mai citesc, din pacate.

 3. Iti multumesc, Lolita.
  Cuvintele sunt fiinte, pot fi bune sau rele, frumoase sau hidoase, asa cum suntem noi, fiintele cu sau fara cuvinte.

 4. Gabi, iti multumesc pentru cuvintele lui Nichita! Nu le-am citit pana azi! 😦
  Sa scriu altceva decat „imi place” nu imi permit! Mai mult decat a oferit el eu nu am ce oferi.
  Fie sa ai parte numai de cuvinte frumoase, de la oameni cu suflet frumos!

 5. „Decapitate de ghilotina dinţilor, strivite de gura închisă a gânditorilor…” … cat de frumos suna si in acelasi timp cata tristete provoca cand te gandesti ca de multe ori exprima cruda realitate.

 6. Cuvintele-fiinţă doar un poet aşa mare şi sensibil le putea percepe… Cuvintele cresc, descresc şi mor şi din punctul de vedere al artei, sunt cea mai rezistentă parte a biologiei umane. Cât de adevărat! Deşi sunt mulţi oameni care nu simt aşa, din păcate!
  Felicitări pentru citatul ales!

 7. Chiar daca nu mai auzim, cuvintele raman, nu ne parasesc ci pleaca cu noi.

 8. Mi-a placut mult acest text atunci cand l-am citit, bine ca acum mi-am amintit si l-am postat la povestea parfumata.
  Iti multumesc si-ti doresc o saptamana parfumata.

 9. Putem spune ca cei care scriu, poetii, scriitorii sunt parintii cuvintelor fiinte.

 10. M-am gandit de multe ori ca s-au pierdut atatea informatii fiindca nu s-au scris cuvintele, au ales sa transmita povestile prin viu grai.
  Iti multumesc si eu, Elly.
  O saptamana mai frumoasa!

 11. Ce bine ca mi-am amintit de acest text!
  Daca as fi avut timp si rabdare, mi-ar fi placut sa postez niste picturi. 🙂

 12. Draga Mirela, e minunat ca ati ales sa iesiti in parcuri, zilele acestea frumoase se vor sfarsi si vom fi nevoiti sa ne petrecem timpul in casa.
  Oamenii si vorbele grele rostite de ei ne fac foarte mult rau, mai ales daca ne sunt apropiati sau avem incredere in ei.Unora le pare rau, altora nu le pasa, ma gandesc ca ar trebui sa fim mai atenti cum vorbim, cum ne comportam….
  Sunt foarte dezamagita de unii oameni, sa-i ierte Dumnezeu!
  Iti multumesc, Mirela si-ti doresc o saptamana mai buna!

 13. Mi-a placut si mie metafora aceasta si am inteles-o foarte bine.

 14. Nu-mi pot imagina „fiinta” fara cuvinte. 🙂

 15. „…cuvintele locuiesc un timp in auz…”
  Bine le stiu zice poetii !

 16. citatul ales de tine este… ABSOLUT perfect temei noastre de astazi… Nichita Stanescu reprezinta perfectiunea! Multumesc ca ni l-ai oferit, în aceasta zi de început de toamna. Parfumuri usoare si esente tari de cuvinte, combinatia ideala 🙂
  PS: si fotografiile mi-au placut tare mult!

 17. „fiintele cuvinte”…ce bine a stiut sa simta si sa spuna Nichita…cuvintele au viata lor doar ca noi le dam viata si tot noi le-o putem lua…

 18. Lumea ar arata cu totul altfel fara cuvintele scrise. Ar fi cu mult, mult mai saraca. Si mai urata.
  Un text plin de parfumul amintirii, al evocarii unui talent exceptional. Multumiri, Gabi! Foarte bine ales!
  O seara frumoasa in continuare!

 19. Un text foarte bine ales şi 2 fotografii foarte sugestive!

 20. Gabi draga mea, abia acum am ajuns azi pe blog! Zile de vară înlocuiesc acest septembrie cald și însorit, iar asta ne dă ghes să ieșim în grădini și parcuri!
  Te citez:…”ignorați-i, nu le răspundeți, răul poate ucide, citiți și simțiți magia cuvintelor ființe de lumina.” Cât de adevărat! De fapt, aceia care fac rău prin cuvinte urâte adresate altora fără motiv adesea, sunt condamnați veșnic! Căci nu se opresc, fac rău în continuare, pun bariere și în loc de conciliere, întărâtă și trăiesc într-o nedemnă sete de răzbunare și frustrare care le seacă tot…Sunt atât de demni de milă!
  Și Gabi…aceia u sunt oameni vii, au murit demult. Eu el spun de pe-acum ”să-i ierte Dumnezeu, că noi nu-i mai putem ierta”!

  Mulțumesc pentru Nichita Stănescu, parcă ne-am înțeles!
  Să ai o săptămână frumoasă și bună! 🙂

 21. Foarte frumoasă descriere a cuvintelor şi metafora că ele sunt fiinţe. Da… de aceea au afect aşa puternic asupra noastră!

 22. Ce s-ar face „fiinta” fara cuvinte….. ☺

 1. Pingback: Nuanțe calde. MFC « Mirela Pete. Blog

 2. Pingback: Parfumul cuvintelor « Daurel's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: